Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten, az életöröm fővárosában

2022. Augusztus 04. / 13:14


Zsidó Kulturális Fesztivál Budapesten, az életöröm fővárosában

„Életörömre hangolunk" – ez a jelmondata az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak, amelynek rendezvényeire szeptember 4-12 között várják a közönséget, s amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach utcai zsinagógában. A megjelent művészeket és a sajtó munkatársait Kiss Henriett, a Rumbach vezetője, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, Mester Tamás, a BZSH elnöke és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója köszöntötte, majd a fellépő művészek ismertették pár mondatban, hogy milyen produkcióval készülnek.

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen:  a  Dohány utcai, a  Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a  Rumbach utcai zsinagógában, a Révay utcai Bálint Zsidó Közösségi Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay-szalonjában és a Magyar Zene Házában is. 

heni.jpgKiss Henriett, a ház igazgatója köszönti a vendégeket

Mivel a fesztivált hagyományosan a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendezi meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködésével, a mai sajtótájékoztatón Mester Tamás, a BZSH elnöke kapott elsőként szót, aki bevezetésképpen kitért arra: a zsidó naptár a gyász és az öröm váltakozó ritmikája alapján határozza meg a zsidó emberek mindennapjait. 

mester.jpgMester Tamás, a BZSH elnöke

Jelenleg a háromhetes gyász időszakában vagyunk az első és a második Szentély elpusztítására emlékezve – mondta az elnök –, ám az élet örök körforgásának rendje szerint a gyászt a vigasság és az öröm váltja föl. Ebbe a rendbe illeszkedik bele az idei Zsidó Kulturális Fesztivál, amely ebben az évben is különleges programokkal várja a közönséget. Hozzátette: a fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a fővárosi művészeti élet elismert és rangos rendezvénysorozatává. 

– Öszesen hét budapesti helyszínen huszonnégy zenei, művészeti és irodalmi programot kínálunk abban a reményben, hogy sokan leszünk együtt a magyar és a magyar zsidó kultúra közös ünnepén – mondta a BZSH elnöke.

Az említett hét helyszín a következő:  a  Dohány utcai, a  Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a  Rumbach utcai zsinagóga, a Révay utcai Bálint Zsidó Közösségi Ház, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay-szalonjában és a Magyar Zene Házában is. 

kun.jpgDr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat remek lehetőségeket rejt magában a hazai és nemzetközi élményturizmus erősítésében. Mint mondta, a zsidónegyedként ismert hetedik kerületi városrész és maga a főváros is profitálhat a fesztiválból, hiszen a különböző programokra, koncertekre látogató vendégek és turisták igénybe veszik a kerület és a főváros kiszolgáló egységeit és vendéglátóhelyeit, azaz a programsorozat Budapest idegenforgalmának szempontjából is jelentőséggel bír. 

– Bízunk benne, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál egyre több turistát vonz majd Budapestre, az életöröm fővárosába – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója azt mondta: a fesztivál jelmondatául választott kifejezés, vagyis az életörömre való hangolás és hangolódás lényegében a teátrum mindennapi működésére igaz, hiszen a Madách sok ezer embert szórakoztat és hangol életörömre. Úgy fogalmazott: nagy öröm számukra, hogy idén első alkalommal a Madách is a Zsidó Kulturális Fesztivál egyik helyszíne lesz, méghozzá egy új film-szín-játékkal, az Emberszag című bemutatóval. A darab Szép Ernő Emberszag című  műve alapján született, a rendezője Harangi Mária, operatőre Pálos György, míg a főszereplője egy kivételes színművész, Gyabronka József – mondta az igazgató. 

szirt.jpgSzirtes Tamás, a Madách igazgatója

A sajtótájékoztatón jelen volt számos olyan művész, akivel majd a Zsidó Kulturális Fesztiválon találkozhatunk, s akik pár mondatban tájékoztatták a sajtót arról a produkcióról, amellyel készülnek. 

Mint elhangzott, idén is a hazai és a nemzetközi művészeti élet kiválóságai fogadták el a fesztiválra szóló meghívást. A fesztivál közönsége a magyar zenei élet olyan nagyszerű művészeivel találkozhat a bő egy hét alatt, mint  Falusi Mariann,  Koncz Zsuzsa,  Rost Andrea,  Malek Andrea,  Müller Péter Sziámi,  Oláh Ibolya,  László Boldizsár,  Gájer Bálint,  Veres Mónika-Nika vagy  Szulák Andrea. 

rum.jpg

A színházak világában nemcsak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is kiemelkedő színművészek közül pedig – a teljesség igénye nélkül – olyan meghatározó művészek lépnek föl, mint   Fesztbaum Béla,  Gergely Róbert,  Hegyi Barbara,  Hernádi Judit vagy  Kern András. 

A hazai zenésztársadalomból a közönség tapsolhat majd többek között  Födő Sándornak,  Havasi Balázsnak,  Heilig Gábornak,  Gerendás Péternek,  Jáger Bandinak,  Korcsolán Orsolyának,  Szakcsi Lakatos Bélának. Természetesen nem maradhat a fesztivál klezmer nélkül sem: fellép a mindenkori Zsidó Kulturális Fesztiválokon mindig hatalmas sikert arató, a  Jávori Fegya által vezetett  Budapest Klezmer Band, a Klezmerész zenekar Janicsák Vecával valamint a  Masa Tamás által vezetett  Sabbatshong Klezmer Band is. 

A nemzetközi hírű sztárok közül sikerült Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású  Lala Tamart, a szintén izraeli  Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok spanyol sztárját, Mara Arandát Spanyolországból. 

A 24. Zsidó Kulturális Fesztiválra a jegyértékesítés már elkezdődött, a rendezvénysorozat részletes programját ezen a honlapon találják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről
Mazsihisz hírek
Katarina von Schnurbeinnel tárgyalt a Mazsihisz elnöke