Címkék

Kultúra

Megemlékezések / 2024. Június 19. / 11:47

Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

Az MTVA M5 Kulturális csatornája 2019. június 19-én műsorváltozást jelentett be, ugyanis azon a napon hunyt el a magyar televíziózás történetének egyik legjelentősebb alkotója: Horváth Ádám. A tévénézők körében hatalmas népszerűségnek örvendő, számos állami díjjal kitüntetett rendező olyan magyar zsidó családból származott, amelynek – hozzá hasonlóan – nem is egy tagja örökre beírta magát a magyar kultúra történetébe.

Kultúra / 2024. Június 19. / 09:27

Sabbathsong: „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján"

Mivel az idei Múzeumok Éjszakáján a Dohány utcai zsinagógánál és a zsidó múzeumban a programok nem sokkal 22 óra előtt kezdődnek, ajánljuk figyelmükbe a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét június 22-én, szombaton este fél 9-től. Az ELTE könyvtárának dísztermében tartandó rendezvényen a „Gólpassz” tematikához kapcsolódóan Szenes Hanna Football című verse is elhangzik majd.

Kultúra / 2024. Május 27. / 13:10

Tíz elveszett lélek, avagy dráma, tánc és pszichológia egy színpadon

„Hetven perces történelmi, érzékenyítő, táncszínházi előadás a veszteségről és az emberi viszonyokról. Táncművészet, történelmi edukáció, érzékenyítés” – olvasható az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Tízen voltunk – Hogyan vész el tíz lélek című előadásának leírásában. Páros interjúnk a produkció énekesével-hangmesterével, Fundák-Kaszai Lilivel, valamint Fundák Kristóffal, az előadás rendezőjével-koreográfusával.

Zsidó világ / 2024. Május 24. / 10:49

Izrael 76: Jom Háácmáut a Szent István parkban Európa leghosszabb sárga szalagjával

Jó előre szólunk, hogy tegyék szabaddá a jövő vasárnapjukat, hogy június 2-án együtt ünnepelhessük meg a modern Izrael megalapításának 76. évfordulóját! Jom Háácmáut alkalmából a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ családi és kulturális napot szervez a budapesti Szent István parkban több mint negyven kitelepülő szervezet közreműködésével. A részletekről Ledniczky Lívia, a MERKAZ vezetője tájékoztatta honlapunkat.

Kultúra / 2024. Május 19. / 10:49

Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiban részt vett a Kecskemétfilm Kft. is. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A művet a 77. Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be május 24-én.

Kultúra / 2024. Május 12. / 08:38

Eurovízió: Eden Golan ötödik lett, de nekünk így is ő a győztes

Izrael-ellenes hangulat uralta a svédországi Malmöben megrendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivált, ám az izraeli zászlóval fellépő Eden Golan mindenkinek az értésére adta, hogy a zsidókat nem lehet megtörni. A közönségtől a második legtöbb szavazatot kapta (323-at), míg a 11 tagból álló zsűritől 52 pontot kapott, így az ötödik helyen végzett. A mi szemünkben azonban ő nyert, hiszen nagyszerűen énekelt és szívszorító elszántsággal képviselte Izraelt.

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 11:08

Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

Zsidó világ / 2024. Április 17. / 11:56

Megjelent Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem című könyve

– Sokszereplős kollektív emlékezetforrást (zuhatagot) vehetünk kézbe Nádas Pál roppant kutatómunkájának köszönhetően, amelyben több szálon és műfajban testesül meg a magyar és a magyar zsidó nép „kivirágzásának” és „kiszántásának” a „hosszú”, társadalmi-politikai rendszerekben bővelkedő 20. századot átfogó elbeszélése – olvasható a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent mű ajánlójában.

Kultúra / 2024. Április 11. / 13:32

Ma 60 éve tartották meg először a magyar költészet napját

Az 1905. április 11-én született József Attilára emlékezve Magyarországon ez a nap 1964 óta hivatalosan a magyar költészet napja. Mivel ma éppen 60 éve ennek a gyönyörű ünnepnek, olvasóink figyelmébe igazi verskülönlegességet ajánlunk. Jó olvasást!

Kultúra / 2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben

– Jiddis és ladino dalokat, magyar nótát, klezmer feldolgozásokat és héber dalokat, imákat is előadott a Sabbathsong Klezmer Band az elmúlt heti koncertjein Izraelben – írja az Izraelinfo.com portál. A jegyek hamar elfogytak, a programjaik telt házasak voltak.

Kultúra / 2024. Április 03. / 12:10

Ma este a Dohány zsinagógában: szívből jövő könyörgés a szabadságért

Bizonyára készülnek már az emlékezet évének nyitórendezvényére ma este 7 órától a Dohány utcai zsinagógában, ahol Rost Andrea világhírű operaénekesnő előadásában többek között felhangzik majd a „Lascia ch'io pianga" című Händel-mű. E szerzemény történetéről lesz szó az alábbiakban, hogy mindezek ismeretében még jobban át tudjuk adni magunkat a kivételesnek ígérkező zenei élménynek.

Ünnepek / 2024. Március 22. / 13:07

Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

Aki eljött a Biblia Show című koncertre tegnap este a Rumbach-zsinagógába, az nemcsak a művésznő kivételesen míves és kifejező hangjában gyönyörködhetett, hanem a zsinagóga terét csodálatosan betöltő zenekari hangzásban is. Remekül indult a PurimFeszt!