Címkék

Kultúra

Kultúra / 2024. Február 19. / 12:07

Ma ünnepli 98. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző

Lugoson 1926. február 19-én született meg Kurtág Zoltán és Weiszberger Blanka gyermeként Kurtág György, aki meghatározó, jelentős hatást gyakorolt a XX. századi komolyzenére, és a klasszikus zeneművek előadására a világhírűvé lett tanítványai (Kocsis Zoltán, Schiff András) révén. Zeneszerzői életműve alapján kijelenthető: a kortárs klasszikus zene az ő munkássága nélkül elképzelhetetlen. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Kultúra / 2024. Február 15. / 21:15

Akit keresnek: Jesua, avagy megjelent Nógrádi Gábor író 50. kötete

A népszerű író ötvenedik kötete történelmi regény, amely a kétezer évvel ezelőtti Közel-Kelet világába röpíti vissza az olvasót. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a napokban került a boltokba, reméljük, olyan sikeres lesz, mint Nógrádi Gábor más művei. A szerzőnek szívből gratulálunk hozzá, hogy a számát tekintve „aranydiplomát" érő, új kötettel gazdagította a kortárs magyar irodalmat.

Kultúra / 2024. Február 15. / 14:15

A fáradhatatlan versvándor idén is Radnóti Miklós nyomában

Van olyan hét, amikor összesen 800 diák előtt szaval Radnóti verseket Tóth Péter Lóránt versvándor, aki küldetésének érzi, hogy a szeretett szülőhazájában ártatlanul meggyilkolt nagy magyar költő alakját minél többekhez vigye közelebb. Nem adja föl a reményt, hogy Radnóti Miklós szívszorító sorsából tanulhat az utókor.

Kultúra / 2024. Február 14. / 17:11

Öt Karinthy és én – Zene és irodalom Karinthy Verával és Bornai Tiborral

Sok szeretettel várjuk Önöket 2024. március 5-én, kedden este 7 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába egy rendkívüli irodalmi estre a Karinthyk szellemében! Lesz felolvasás, történetmesélés, ének, zene, s természetesen: sok humor a szavak pergőtüzében...

Kultúra / 2024. Február 05. / 16:57

Lefkovicsék sajnos gyászoltak, mi azonban nagyon tapsoltunk

A napokban mutatták be a Lefkovicsék gyászolnak című, Breier Ádám által rendezett új magyar játékfilmet a budapesti Uránia Moziban, s mivel a vetítést közönségtalálkozó követte az alkotókkal, a nézők azon nyomban kimutathatták a véleményüket. Márpedig abból a hatalmas tapsból, ami Bezerédi Zoltánt, a film főszereplőjét köszöntötte, minden jelenlévő számára kiderülhetett: az „emberevő pesti közönségnek" elnyerte a tetszését a mű. De mennyire!

Kultúra / 2024. Február 02. / 12:42

Neves külföldi és magyar zsidó kántorok az idei Bartók Tavasz programjában

– Díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi premierek és ősbemutatók színesítik a negyedik Bartók Tavasz programját – emelte ki sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Az Énekek éneke című program keretében a zsidó kántorművészet kimagasló művelői lépnek a budapesti közönség elé, köztük Zucker Immánuel, Rudas Dániel és Raáb Gábor.

Kultúra / 2024. Január 08. / 09:50

Klein Judit fellépése a bécsi Theater Akzent színpadán

Korény Béla zongoraművész és zeneszerző állította össze annak a produkciónak a programját, amely – Hugo Wiener szatirikus kötete nyomán – „A krokodilok nem repülnek” címet kapta. A bécsi Theater Akzentben január 18-án, csütörtökön este fél 8-kor kezdődő műsorban nemzetközi hírességek társaságában fellép a varázslatos hangú és kisugárzású énekesnő, a mindannyiunk által ismert és szeretett Klein Judit is.

Kultúra / 2024. Január 03. / 17:02

A Gólem Színház a Rómeó és Júliával kezdi 2024-es évet

Az ország egyetlen zsidó színházában, a budapesti Csányi utca 3. szám alatt működő, Borgula András által vezetett Gólem Színházban a Rómeó és Júlia lesz a 2024-es év első előadása. A darabot Németh Virág rendezésében tekinthetik meg január 9-én, kedden és január 16-án, pénteken este 7 órakor. A fordítás Mészöly Dezső munkája.

Kultúra / 2024. Január 02. / 09:03

Egy család, két háború és az igazság keresése

„Túlzás nélkül állítható, hogy Meriel Schindlernek rendkívüli történetet sikerült megrajzolnia, amelyben lepereg két évszázad, lezajlik két háború és megszületik egy családi vállalkozás: a Schindler kávéház. 1922-ben nyílt meg, alig néhány évvel az első világháború szörnyűségei után, és a pazar innsbrucki társasági élet központja lett. És aztán megjöttek a nácik." Az elveszett Schindler kávéház című könyvet ajánljuk Meriel Schindlertől.

Kultúra / 2023. December 25. / 16:27

Irodalmi élet költözik az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárba

A Szépírók Társasága a jövőben a Csányi5-Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban rendez kisebb-nagyobb irodalmi vagy szervezeti gyűléseket.

Kultúra / 2023. December 25. / 15:41

Így lesz nyitva a zsidó múzeum a következő 2 hétben

Az év végi és év eleji munkaszüneti napok miatt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár nyitvatartása is változik. Cikkünkből kiderül, hogy január 7-ig bezárólag mikor érdemes a Dohány utcai intézmény gyűjteményének megtekintését tervezni, s mikor nem.

Zsidó világ / 2023. December 22. / 12:32

Héber Imre klub: Itáliai szabad (zsidó) városok a középkorban

Firenze, Ferrara, Padova, Velence, Livorno – ezekről az itáliai városoknak a zsidósággal összefonódó történetéről, a vatikáni könyvtár héber gyűjteményéről, valamint Manoello munkásságáról lesz szó a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre klubban december 27-én, jövő szerdán délután fél 3-tól. Az előadó Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András fotóművész.