A numerus clausus és a lányok a 2B Galéria új kiállításának fókuszában

2021. Augusztus 31. / 19:56


A numerus clausus és a lányok a 2B Galéria új kiállításának fókuszában

A budapesti 2B Galéria új kiállításának fényépein a numerus clausus által érintett zsidó lányok, nők jelennek meg. A tárlat Szapor Judit: „Antiszemitizmus a felsőoktatásban, nőemancipáció és zsidó asszimiláció” című kutatásához kapcsolódik, amelyet a Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (Kanadai Társadalom- és humántudományi Tanács) támogat.


Az augusztus 26-án megnyílt  kiállítás képein szereplő fiatal lányok – születési helyük és idejük, gazdasági és társadalmi helyzetük, családi és kulturális hátterük, lakóhelyük, felekezetük, apjuk foglalkozása, saját eredeti szakmájuk, későbbi pályájuk szerint – nagyon sokfélék. 

Ami közös bennük, az a tanulás szeretete és a továbbtanulás vágya volt – és az, hogy mindannyiuk életét alapvetően befolyásolta, a lehetőségeiket és választásaikat nagymértékben meghatározta és korlátozta az 1920-ban a magyar országgyűlés által meghozott numerus clausus törvény. (A jogszabály elfogadásának és hatályba lépésének 100. évfordulójára írott cikkünket EZEN A LINKEN olvashatják.)

A budapesti Ráday utca 47. szám alatt található, Böröcz László által vezetett 2B Galéria kiállítása ennek az 1900 és 1925 között született generációnak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit igyekszik megidézni és feleleveníteni, így tisztelegve emlékük előtt.

Kurátor: Szapor Judit és Karádi Éva
Design: Szentesi Csaba és Csanádi Judit

Forrás2B GALÉRIA


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Schőner Alfréd kapta idén a Scheiber Sándor-díjat
Zsidó világ
Radnóti főrabbi: Hol laknak az ártó szellemek?