Hozzávalók
- 50 dkg tehéntúró,
- 25 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 10 dkg porcukor,
- 2 cl rum,
- késhegynyi szódabikarbona,
- reszelt citromhéj,
- csipetnyi só,
- a kisütéshez olaj,
- a szóráshoz fahéjas porcukor
- Az eperüréhez:
- 30 dkg eper, vagy mélyhűtött vegyes piros bogyós gyümölcs
- 1 dl tejszín,
- 4 dkg porcukor
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a liszttel, sóval és a szódabikarbonával. Az egészet összevegyítjük és tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A fánkokat bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.
- Eperpürével is tálalhatjuk. Ehhez a megtisztított, alaposan megmosott epret összeturmixoljuk. A tejszínt a porcukorral félkemény habbá verjük és belevegyítjük a gyümölcspürébe. Azonnal fogyasztjuk.