Hozzávalók

  • 50 dkg tehéntúró,
  • 25 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 cl rum,
  • késhegynyi szódabikarbona,
  • reszelt citromhéj,
  • csipetnyi só,
  • a kisütéshez olaj,
  • a szóráshoz fahéjas porcukor
  • Az eperüréhez:
  • 30 dkg eper, vagy mélyhűtött vegyes piros bogyós gyümölcs
  • 1 dl tejszín,
  • 4 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a liszttel, sóval és a szódabikarbonával. Az egészet összevegyítjük és tésztává dolgozzuk. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A fánkokat bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.
  2. Eperpürével is tálalhatjuk. Ehhez a megtisztított, alaposan megmosott epret összeturmixoljuk. A tejszínt a porcukorral félkemény habbá verjük és belevegyítjük a gyümölcspürébe. Azonnal fogyasztjuk.