Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

2022. Augusztus 01. / 18:52


Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

– Az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve – jelentette ki Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon az ünnepségen, amelyen a kormányfő a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej) új tagjainak adta át a kinevezéseiket, köztük Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének. A tanács a lengyel kormányfő véleményező és tanácsadó testülete. 

Amint arról múlt héten a Mazsihisz honlapján beszámoltunk: július 26-án a varsói miniszterelnöki hivatalban tartották a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej – International Auschwitz Council) negyedik mandátumának első ülését, amelyen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök adta át a testület új tagjainak kinevezési okmányát. Az ülésen részt vett Piotr Gliński  miniszterelnök-helyettes, a kulturális és nemzeti örökség minisztere, valamint Jarosław Sellin, a kulturális és nemzeti örökség minisztériumának miniszterhelyettese is.

Heisler András átveszi a megbízólevelet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöktőlHeisler András átveszi a megbízólevelet Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöktől

A tanács új elnökévé Grzegorz Berendt történész professzort, a Gdański Egyetem docensét, a lengyel-zsidó kapcsolatok szakértőjét, a gdański II. világháborús múzeum igazgatóját nevezte ki a lengyel kormányfő. A testület két alelnöke Dani Dayan, a Jad Vasem intézet vezetője és Albert Stankowski történész lett, s helyett kapott benne három egykori auschwitzi fogoly: Ada Willenberg, Marian Turski és Stanisław Zalewski

Az ünnepélyes ceremónián Mateusz Morawiecki miniszterelnök kiemelte: az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve, amelynek jelentősége kulcsfontosságú a jövő építésének szempontjából, hiszen segít megérteni a németek által létrehozott táborokban elkövetett egyedülállóan drámai bűntettekhez vezető okokat. 

A miniszterelnök közölte: az egész világ előtt vállalt felelősséget jelent a múzeum küldetésének megőrzése és továbbadása, ez a felelősség pedig nagy elkötelezettséget, tudást és erőt igényel az igazság melletti tanúságtétel terén. „Vállalom, hogy ez a szent hely a legmagasabb elsőbbséget élvezi, hiszen ez az a hely, amely figyelmeztető jel az egész emberiség számára, így az egyik legfontosabb helyszín a világon" – tette hozzá Mateusz Morawiecki.

Az ülésen Jarosław Sellin, a kulturális és nemzeti örökség minisztériumának miniszterhelyettese közölte: a miniszterelnök tanácsadó testületeként a Tanács igen tekintéllyel rendelkezik, és habár tevékenysége elsősorban az auschwitzi emlékhelyre fókuszál,  a hatásköre kiterjed olyan tragikus történelmi helyszínekre is, mint Bełżec, Kulmhof, Płaszów, Sobibór vagy Treblinka.

Szót kapott Dani Dayan, a Jad Vasem Intézet igazgatója, a tanács új alelnöke, aki úgy fogalmazott: lenyűgöző számára az Auschwitz Múzeum munkatársainak munkája, és az az erőfeszítés, amelynek révén az intézmény képes megbirkózni a nehézségekkel a jelenlegi súlyos körülmények közepette. 

Grzegorz Berendt, a tanács új elnöke az eseményen azt mondta: „soha nem lehetünk közömbösek a rosszal szemben, amelyre mindig időben kell reagálnunk. A tanács tagjaiként nemcsak az áldozatok emlékének ápolása és a kormányzati szervek tevékenységének támogatása a feladatunk, hanem az is, hogy a munkánk révén hozzájáruljunk ahhoz: a jelen ne ismételje meg a múlt hibáit”. 

A 25 tagú  Nemzetközi Auschwitz Tanács vezetői: Grzegorz Berendt (elnök), Dani Dayan (alelnök), Albert Stankowski (alelnök), Marek Zając (titkár)

A tanács tagjai: Colette Avital, Zanet Battinou, Michael Berenbaum, Sara Bloomfield, Piotr Cywiński, Jan Erik Dubbelman, Paweł Gałuszka, Heisler András, Christoph Heubner, Artur Hofman, Tomáš Kraus, Roman Kwiatkowski, Ronald Lauder, Hannah Lessing, Romani Rose, Igor Shchupak, Salem Dow Ber Stambler, Mateusz Szpytma, Marian Turski, Ada Willenberg és Stanisław Zalewski.

Forrás: Ipn.gov.pl és Auschwitz.org.
(Kácsor Zsolt fordítása)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Ez lehetett az a sáska, amelyet az ókorban fogyasztottak
Izrael védelmében
Trump-merénylet: Máris a „zsidókat" okolják...