Címkék

Heisler András

Mazsihisz hírek / 2023. Január 24. / 09:37

Magyar zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni magyar stratégiáért

Az Európai Bizottság (EB) 2021 októberében készítette el az Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató európai uniós stratégiát, s javasolta az uniós tagországok kormányainak, hogy készítsék el a saját nemzeti stratégiájukat is. A Mazsihisz magyar zsidó szervezetekkel összefogva segíteni kívánja a kormány munkáját egy munkaanyaggal, ezért a Szövetség meghívására az érintett szervezetek a Mazsihisz székházában megtartották első tanácskozásukat.

Mazsihisz hírek / 2022. December 24. / 18:27

Az államfőnél járt adventi fogadáson Heisler András más egyházi vezetőkkel

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó advent alkalmából a héten fogadást adott Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) Heisler András elnök képviselte. Az ünnepi eseményen az állami vezetők közül többek között jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László házelnök.

Mazsihisz hírek / 2022. December 20. / 12:25

Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

A főváros jövőre ünnepli Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, amelynek alkalmából számos rendezvénnyel emlékeznek majd Budapest létrejöttére. Erzsébetváros önkormányzata felkérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), hogy 2023-ban felekezetünk legyen a kerület partnere az ünnepségsorozatban. Minderről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach-ban, amelyen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Ünnepek / 2022. December 18. / 10:38

Heisler András: Hogyan legyünk hűséges zsidók? Gondolatok Hanukára

A Hanuka történetének kettős aktualitása van. Merjünk kockázatokat is vállalva, bátran azok lenni, akik vagyunk. Maradjunk hűek őseink hitéhez és tanuljunk a világtól – ez úgyis elkerülhetetlen. Mindeközben higgyünk a Hanuka csodájában!

Ünnepek / 2022. December 16. / 12:20

Orbán Viktor: Azt kívánom, hogy a hanuka időszaka a szeretet mellett békességet is hozzon a világba

Most pedig, amikor a közelünkben dúló háború és annak gazdasági hatásai árnyékolják be a mindennapjainkat, még erősebben vágyunk arra a csodára, amit az ünnep adhat.

Élet + forma / 2022. December 16. / 11:49

Hanukatalizátor díj 2022 – Életműdíjat kapott a Mazsihisz elnöke

Lezárult az év legközösségibb eseménye: a zsidó közösség tagjai maguk nevezték meg az idei év leginspirálóbb, legtöbbet segítő hőseit, majd a 26 jelölt közül ők választották ki a legérdemesebbet. S mivel több jelölés érkezett, mint valaha, a szervező JCC Budapest – Bálint Ház 3 díjat is kiosztott: a Hanukatalizátor Közönségdíjat, a Legjobb Szervezet Díját és a Párbeszéd Díjat.

Közélet / 2022. December 02. / 09:39

Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

A német állam támogatásával a nyírkátai zsidó temetőben megvalósított felújítási beruházás ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Mint korábban beszámoltunk róla: a felújítás annak az együttműködési megállapodásnak a keretében jött létre, amelyet dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, az ESJF vezetője írt alá. Az együttműködés célja a vidéki temetők rekonstrukciója.

Közélet / 2022. November 30. / 10:59

Heisler András: „Az antiszemitizmus ellen széles körű társadalmi összefogásra van szükség”

– A zsidó világ nagyra értékeli az Európai Unió cseh elnökségének az antiszemitizmus erősödése ellen tett erőfeszítéseit, amelyek Prágában, Brüsszelben, Lisszabonban és New Yorkban is fontos politikai kezdeményezésekké váltak – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke tegnap a Cseh Köztársasáság budapesti nagykövetségén rendezett konferencián. A tanácskozáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár is.

Mazsihisz hírek / 2022. November 29. / 11:44

Meghívó a nyírkátai zsidó temető új kerítésének ünnepélyes átadására

A nyírkátai zsidó temető új kerítése az ESJF Gemeinnützige Gesellschaft zur Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe in Europa mbH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával valósult meg. Az ünnepélyes átadásra 2022. december 1-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kerül sor. (Pontos cím: Nyírkáta, belterület 139/1 hrsz, Császári út 33.)

Megemlékezések / 2022. November 24. / 09:28

A terror nem lehet megoldás semmilyen vallási, társadalmi konfliktusban

Két pokolgépes merényletben meghalt egy 16 éves fiú és csaknem húszan megsérültek Izraelben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mélyen együttérez az áldozat hozzátartozóival, a sérültekkel, valamint a Zsidó Állam minden gyászoló polgárával.

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 23:54

Ferenc pápa üdvözölte Heisler Andrást a WJC tanácskozásán

Mint arról beszámoltunk: Ferenc pápa, a katolikus egyház feje üdvözlő beszédet intézett a Vakitánban ülésező Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségéhez. Mint fogalmazott: a zsidók és keresztények közös vallási hagyománya arra ösztönzi a két vallás hívieit, hogy széttagolt világunkban együtt lépjenek föl a testvériség és a béke megteremtése érdekében.