Beni Ganz távozik az izraeli kormányból, új választások jöhetnek

2024. Június 10. / 09:23


Beni Ganz távozik az izraeli kormányból, új választások jöhetnek

A Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke, Beni Ganz bejelentette távozását az izraeli vészhelyzeti hadikabinetből, és előrehozott választásra szólított fel. Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket.

 „Nehéz szívvel, de megfontoltan lépek ki a kormányból" – fogalmazott a hadikabinet közvélemény-kutatási eredmények szerint legnépszerűbb tagja, és felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy állapodjon meg a pártokkal az előrehozott választások időpontjáról, amely után szavai szerint valódi nemzeti egységkormány alakulhat meg.    

Ganz állami vizsgálóbizottság megalakítását is követelte az október 7-i kudarc okainak és felelőseinek megállapítására, annak kiderítésére, hogy a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet miként hajthatta végre váratlan támadását Izraelben.    

Az izraeli televíziókban közvetített beszédében Ganz bocsánatot kért és felelősséget vállalt azért a magának tulajdonított kudarcért, hogy nem sikerült elérnie a Hamász által túsznak elhurcolt összes izraeli kiszabadulását. Felszólította Netanjahut, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a Joe Biden amerikai elnök által ismertetett fegyverszüneti és fogolycsere-kezdeményezés sikeréért. A Nemzeti Tábor távozásával Netanjahu továbbra is rendelkezik 64 képviselőből álló többséggel a 120 tagú izraeli parlamentben.

Beni Ganz úgy fogalmazott, hogy októberben azért lépett be pártjával a vészhelyzeti egységkormányba, mert a Hamász támadása után szükség volt a nemzeti egységre. Mint fogalmazott, nem a politikai közösség, hanem a sorsközösség okán tették.    

Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy politikai okokból nem hoz meg bizonyos szükséges stratégiai döntéseket.    

(MTI)

Fotó: Reuters via BBC

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek