Nincs mentség a tudatlanságra, a holokauszt ismerete nem választható

2024. Március 10. / 16:53


Nincs mentség a tudatlanságra, a holokauszt ismerete nem választható

Jichák Hercog, a Zsidó Állam elnöke is részt vett az amszerdami holokauszt múzeum mai megnyitó ünnepségén, amelyen az államfő közölte: a gyűlölet és az antiszemitizmus újra világszerte virágzik, ami ellen közösen kell küzdeni. A rendezvényen Vilmos Sándor, Hollandia királya azt mondta: „nem szabad elfelejteni, hogyan kezdődött, és azt sem, hogy a dolgok miként fordultak a rosszról még rosszabbra".

– Nincs mentség a tudatlanságra, a holokauszt ismerete nem választható, az antiszemitizmusnak ugyanis pusztító következményei lehetnek – jelentette ki Vilmos Sándor holland király az amszterdami holokausztmúzeum megnyitóján vasárnap.    

A megnyitón – melyen részt vett Mark Rutte leköszönő holland miniszerelnök, Jichák Hercog izraeli elnök, valamint Alexander Van der Bellen osztrák elnök és Manuela Schwesig, a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke is – Vilmos Sándor azt mondta: a múzeum megmutatja, hogyan történt a deportálás Hollandiában, „nem is olyan régen".    

Szavai szerint a mérgező szavak, majd az azokat követő tettek halálos dinamikát jelentettek. „Nem szabad elfelejteni, hogyan kezdődött, és azt sem, hogy a dolgok miként fordultak a rosszról még rosszabbra" - fogalmazott a holland uralkodó, majd emlékeztetett: a gázkamrák borzalma az antiszemita uszítással, majd pedig egy tábla kihelyezésével kezdődött Hollandiában, amelyen az állt: „zsidóknak tilos".  Ki kell állni az antiszemitizmus, valamint a zsidó nép kirekesztése és a zsidó intézmények fenyegetése ellen - tette hozzá beszédében Vilmos Sándor.    

Jichák Hercog a Gázában fogva tartott zsidó túszok szabadon bocsátására szólított fel, és azt mondta: a múzeum az antiszemitizmusból eredő borzalmakra emlékeztet. A gyűlölet és az antiszemitizmus újra világszerte virágzik, ami ellen közösen kell küzdeni - emelte ki. Szavai szerint számos holland segített a náciknak, de sokan voltak azok is, akik megvédték az üldözött zsidókat Hollandiában.    

Hangsúlyozta: a múzeum megnyitása világos és erőteljes üzenetet küld, mégpedig azt: „emlékezzetek a gyűlöletből, antiszemitizmusból és rasszizmusból fakadó borzalmakra, és ne hagyjátok, hogy újra megtörténjen".   

Hercog végezetül arra kérte a meghívott vendégeket, hogy imádkozzanak a soá, valamint a gyűlölet, a terror és az antiszemitizmus jelenlegi áldozataiért.    

Manuela Schwesig beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy ne merüljön feledésbe a holokauszt története. „Együtt kell életben tartanunk a holokauszt emlékét. A mi felelősségünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg" - fogalmazott.    

Beszédében Schwesig felszólított arra is, hogy a gyűlölet és a rasszizmus elleni küzdelem mindenütt hangsúlyt kapjon Európában, majd úgy fogalmazott: „társadalmunkban nincs helye az antiszemitizmusnak".    

Alexander Van der Bellen beszédében Ausztria szerepére emlékeztetett a második világháború során, és azt mondta: Ausztriának különleges felelőssége van, hiszen egy osztrák volt az, aki megszervezte a több mint 102 ezer zsidó deportálását Hollandiából a náci megsemmisítő táborokba. 

„A felelősség azt is jelenti, hogy nem szabad megengednünk, hogy embereket sértsenek vagy támadjanak meg, ha például Dávid-csillagot viselnek a nyakláncukon, vagy héberül beszélnek" - fogalmazott Van der Bellen, majd hozzátette: „ha határozottan és meggyőződéssel lépünk fel az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formája ellen, csak akkor tudunk értelmet adni a soha többé szavaknak".    

Emile Schrijver, a múzeum igazgatója elmondta, az egykori református tanárképző főiskola (Hervormde Kweekschool), valamint a vele egy épületegyüttest alkotó egykori bölcsőde épületében megnyílt intézmény mintegy 2500 tárgyi emlék, valamint fényképek és filmrészletek, hangfelvételek és egyéb dokumentumok segítségével mutatja be a hollandiai zsidóüldözés és a deportálás történetét. Tájékoztatása szerint 1940 és 1945 között a megszálló német hatóságok parancsára a hollandiai zsidókat, valamint romákat szisztematikusan diszkriminálták, üldözték, majd deportálták és meggyilkolták. Körülbelül 102 ezer holland zsidó halt meg a második világháború alatt - közölte.    

Az igazgató tájékoztatása szerint a múzeum kertjében holokauszt-túlélők és unokáik négy facsemetét ültettek emlékezve a holland ellenállás azon tagjaira, akik a bölcsődéből mintegy 600 zsidó gyermeket csempésztek ki a náci megszállás alatt.    

A múzeummal szemben található Hollandsche Schouwburg, az egykori amszterdami zsidó színház épülete szintén emlékhelyként nyílt meg vasárnap, a nácik ugyanis itt gyűjtötték össze a zsidókat a deportálás előtt - tájékoztatott a múzeumigazgató.    

Beszámolók szerint a múzeumot megnyitó ünnepséget jelentős biztonsági intézkedések mellett tartották. A helyszínen úttorlaszokat emeltek, ahol mintegy kétezren csatlakoztak az izraeli elnök részvétele ellen tiltakozók csoportjához. Ezt megelőzően pénteken több mint kétszáz hollandiai mecsetet és számos palesztinbarát szervezetet tömörítő ernyőszervezet, a K7 már pénteken kifejezte tiltakozását amiatt, hogy Jichák Hercog is részt vesz az eseményen, és arra szólította fel Vilmos Sándor holland királyt, hogy ne fogadja az izraeli elnököt.

MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi: Négy szabály a helyes beszédért
Zsidó világ
Ma este beköszönt az idei pészah utolsó két napja