Címkék

Emlékezet

Hírek, lapszemle / 2022. Július 22. / 07:31

Megrendítő képet mutat az egykori varsói gettóban zajló ásatás

„Egy gyerekcipő. Különböző konyhai eszközök. Edények. Könyvek. Csempék. Elrozsdásodott szerszámok. A második világháborúban felállított varsói gettó területén zajló régészeti ásatások leletei drámai és megrendítő képet adnak az ide zárt több százezer zsidó életéről” – írja a Jewish Heritage Europe (JHE) cikke.

Zsidó világ / 2022. Július 14. / 15:34

Steven Spielberg alapítványának elismerése a BZSH Scheiber iskolának

Dr. Tóth Andrea, a BZSH Scheiber Sándor iskolájának judaisztika tanára az intézmény több diákjával összefogva Magyarországon először vett részt az úgynevezett Willesden Projektben, amely az amerikai USC Soah Foundation egyik kiemelt nemzetközi oktatási programja volt a 2021/22-es tanévben a Zachor Alapítvánnyal együttműködésben. A projekt keretében A Willesden Lane gyermekei című ifjúsági kiadvány feldolgozását végezték el.

Kultúra / 2022. Július 12. / 10:17

Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

Szenes Hanna születésének 101. évfordulója alkalmából ismét színpadra kerül a Percek tánca című produkció a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában július 17-én, e héten vasárnap. Az előadást Masa Anita, a Sabbathsong Klezmer Band énekesnője állította össze az 1944-ben kivégzett mártír költőnő naplója és az ő édesanyja visszaemlékezései alapján. Szenes Hannát a Bódi Mónika, a Sabbathsong sokoldalú hegedűse alakítja.

Közélet / 2022. Június 13. / 12:19

Tiltakozás a szó erejével a gyűlölet ellen

A „nem kívánatosnak" minősített zsidó szerzők műveinek megsemmisítését 1944. június 16-án kezdték meg Budapesten. A barbár cselekedet évfordulóján nyilvános felolvasással emlékezik az elpusztított könyvekre és szerzőikre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Katona József Színház, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 16-án, csütörtökön 16 órától a Katona József Színház előterében lévő Kantinban.

Zsidó világ / 2022. Június 03. / 08:36

Az MTA elnökének díját nyerte el a vidéki zsidó hitközségekről szóló kötet

A 2022-es Szép Magyar Könyv versenyen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének díját Cseh Viktor: Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című kötete nyerte el – jelentette be a könyvet kiadó Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). Gratulálunk!

Kultúra / 2022. Május 10. / 15:37

Shalom, Buda! – Várséták a budai zsidóság nyomában

E hét péntekétől Shalom, Buda! címmel kezdődnek azok a tematikus séták, amelyek során az érdeklődők a budai Várnegyed zsidó örökségeivel, nevezetességeivel, emlékeivel ismerkedhetnek meg. Az első kulturális kirándulás május 13-án, pénteken délután 3 órakor kezdődik, és június 26-ig még további nyolc vártúrán lesz lehetőségünk részt venni.

Kultúra / 2022. Május 08. / 11:26

Gyomaendrőd máig nagy tiszteletben tartja a zsidó Kner családot

A Kner nyomda alapításának 140 éves évfordulója, valamint Gyoma és Endrőd egyesülésének 40. évfordulója alkalmából idén Kner emlékévet tartanak a Békés megyei Gyomaendrődön, amelyet Kner Izidor és leszármazottai tettek híressé. Az emlékév keretében rendeztek Kner Piroska Torta és Süteménysütő Versenyt, vendégül látták Parti Nagy Lajost, és „Zsidó hagyományok. A Knerek kultúraközvetítő tevékenysége" címmel tudományos tanácskozást is tartottak.

Közélet / 2022. Május 06. / 11:02

Beer György: Nagy öröm, hogy egyre erősebb Weisz Árpád emlékezete

A Bács-Kiskun megyei Solton a napokban lezajlott a legendás magyar zsidó labdarúgó és edző emlékére alapított VI. Weisz Árpád Emléktorna. Első lett a kalocsai Méhecskék SE, második a Budakalász MSE, harmadik pedig a Budapesti Micro Club (BMC) csapata. A részletekről Beer Györgyöt, a BMC elnökét, a Mazsihisz sporteseményekért felelős tanácsadóját kérdeztük.

Tudomány / 2022. Május 05. / 14:00

Ki kell nyitnunk Eötvös Károly múltból küldött „palackpostáját”

– Kiállni habozás nélkül, vállalni a kockázatot az igazság védelmében és közben nem merevedni hősi pózba, vigyázni a nagyképűség, az önigazolás és a vészes komolyság kísértéseivel a különösen komoly és komor időkben – mondta Eötvös Károly szellemiségét méltatva Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az ELTE jogi karán, ahol ma kezdődött egy több napos konferencia a jogász-író munkásságáról.

Megemlékezések / 2022. Május 02. / 11:03

Holokauszt-emlékséta Békéscsabán

A napokban kegyeleti séta keretében járták végig az emlékezők a holokauszt békéscsabai emlékhelyeit a Széchenyi-ligeti zsinagógától a belvároson át a vasútállomásig – tájékoztatta honlapunkat Lukácsné Moskovitz Tamara, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja.

Megemlékezések / 2022. Április 29. / 09:51

Ma 155 éve született Fényes Adolf, a szegény emberek festője

A felmenői rabbik voltak, az 1867. április 29-én született Fényes Adolf azonban festőművész lett, ám így is az emberek szolgálatában állt, akárcsak rabbi ősei: hiszen a szegény magyar parasztemberek és munkások festője volt, az ő életüket tárta a világ elé. A nyilasoknak azonban ez mit sem számított. Gettóba hurcolták, ahonnan felszabadult ugyan, ám legyöngült szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat: a szegények festője 1945-ben halt meg, 77 évesen.