Gunter Demnig újabb botlatóköveket rak le Magyarországon és Szlovákiában

2022. Július 15. / 09:06


Gunter Demnig újabb botlatóköveket rak le Magyarországon és Szlovákiában

Gunter Demnig német szobrászművész e héten vasárnap és jövő hétfőn újabb botlatóköveket helyez el három magyar és egy szlovákiai városban. A világszerte elhíresült botlatókövek megalkotója három év után érkezik újra Magyarországra, 2019-ben 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet rakott le.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) tájékoztatása szerint Gunter Demnig német szobrászművész ezen a hétvégén újra Magyarországra érkezikk, hogy botlatóköveket rakjon le több településen. 

A Magyar Arany Érdemkereszttel elismert művész utoljára 2019-ben járt Magyarországon, amikor 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezett el civilek, a Mazsike és a helyi önkormányzatok együttműködésével. Akkor helyezett el botlatókövet Rejtő Jenő emlékére is.

A mostani programja így alakul majd:

Július 17. (vasárnap):
9 óra: Párkány (Štúrovo, Szlovákia): Komenského utca 128.
14 órától: Eger: Petőfi tér 4.; Széchenyi utca 4.; Almagyar utca 12. és 14. szám.

Július 18. (hétfő):
9 óra: Sárospatak: Kossuth Lajos utca 67.; Retel utca 6.
11 óra: Sátoraljaújhely: Móricz Zsigmond utca 16.; Posta köz 4.

A botlatókő (Stolpersteine) egy négyzet alakú kő, amelyre egy 10x10 centiméteres bronzlapot erősítenek. A bronzlapon az áldozatok neve, születési dátuma, halálozás helye és ideje szerepel. A botlatókövet az áldozatok utolsó – még szabad akaratukból választott – lakhelye előtt illesztik a járdába. Gunter Demnig kezdeményezése nyomán mára Európában több mint 70 ezer botlatókő található.

(Címlapkép: a német képzőművész egy botlatókővel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek