Hozzávalók

  • 1 kg hal, 3-4 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, pár szem fekete bors, késhegynyi cukor, néhány csepp ecet, 1-2 babérlevél, 7 kávéskanál méz, 2 szem szegfűszeg, -50g mazsola, só

Elkészítés

  1. A megtisztított halara tepsiben a hasára fektetjük, majd elkészítjük a levet: kevés, enyhén ecetes vízbe tesszük a babérleveleket, a szegfűszeget, a borsot, a vöröshagymát, a sót, a fokhagymát, a megmosott mazsolát, a mézet, a cukrot és a sót. A sütőben a halat állandó locsolgatás mellett megsütjük. Ha a hal megpuhult, kiemeljük, és kihűlve, egyenlő szeletekre vígjuk. Levet besűrítjük, sűrű szitán leszűrjük, és a halszeletekre öntjük. Hideg helyen megdermesztjük.
  2. KOCSONYÁS HAL II.
  3. Hozzávalók:
  4. 1 kg hal, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 3-4 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pár szem fekete bors, 1 kemény tojás, paprika, paradicsom (nyáron), só.
  5. A megtisztított halat: fejét, farkát, belsőségeit, ikráját vagy tejét kevés vízzel feltesszük főni. Nyáron zöldpaprikát, paradicsomot is adunk hozzá. Amikor a hús megfőtt, a levet a felszeletelt halra öntjük. A hagymát és a fokhagymát, a borsot, a sót, a megtisztított, karikára leszelt zöldséget a hús mellé helyezzük, és a vizet pótolva, vele együtt lassan puhára főzzük. A szeleteket kiemeljük, Ievét leszűrjük, ha nem eléggé sűrű, akkor besűrítjük. A kemény tojást vékony karikára szeljük. A sűrű Ievet rászűrjük a halra és a tojásra, majd megdermesztjük.