Binjomin rabbi: A tíz parancsolat és a „kiegyensúlyozatlan” Tóra

2024. Február 01. / 18:38


Binjomin rabbi: A tíz parancsolat és a „kiegyensúlyozatlan” Tóra

– A 10 „legsűrűbb” hetiszakasz tartalmazza a Tóra összes micvájának csaknem 70 százalékát. Ez nem jelenti azt, hogy egy tórai szakasz annál fontosabb, minél több micvát tartalmaz. Arra viszont rávilágít, hogy a Tóra belső természetének is része az egyenetlenség – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda zsinagóga rabbija. Binjomin rabbi szerint fontos, hogy felismerjük és megkülönböztessük a Tórában az egyenetlenség és egyenlő fontosság látszólag ellentmondó szabályait.

– Ismét különleges jelentőségű héthez érkeztünk, amikor a Szináj hegyi kinyilatkoztatást és a tíz parancsolatot (pontosabban: tíz mondást – ászeret hádibrot) fogjuk felolvasni a Tórából – írja Szántó-Várnagy Binjomin rabbi az Orti.hu portálon megjelent tanításában.

Felteszi a micvák kapcsán a kérdést: ha van 613 parancsolat, akkor miért kell 10 parancsolat, ami jobban ki van emelve? Hiszen mindet egyformán fontos betartanunk! 

 „Mindenki, aki azt mondja: >>ez a tanítás jó, az a tanítás nem jó<<, elveszíti a Tóra vagyonát [elfelejti a tanulását].” (Éruvin 64a). 

 Vagyis: aki válogat a tórai tanítások között – tehát nem tesz erőfeszítéseket azért, hogy megtalálja mindegyikben az értékeset – annak cserébe a Tóra sem fogja megmutatni a legszebb arcát. Nem érdemesül arra, hogy a „vagyonát”, azaz gazdagságát lássa a Tórának. 

Amellett, hogy a Tórában minden egyes részletet értékelünk, el kell ismernünk, hogy mind az életünkben, emberi természetünkben, mind a Tóratanulásunkban az „egyenetlenség” egy központi és valós jelenség. Számos törvényünk utal arra, hogy a szentség [kedusá] is egyenetlenül oszlik el a világban. 

Az Örökkévaló maga kérte: „Építsetek nekem Szentélyt, hogy köztetek lakhassak.” (Mózes 2., 25:8) A Szentélyben tehát igenis „inkább” megtalálható a Teremtő, annak ellenére, hogy jól tudjuk, hogy Ő mindenhol ott van és a világ minden részletén uralkodik. 

Hasonlóan, tudjuk, hogy a Tóra Izrael földjének különleges jelentőséget tulajdonít és fontos micvákat kapcsol. Ezen belül is számos alkalommal kiemeli Jeruzsálemet, mint „a hely, ahová a Nevemet fogom helyezni”.

Másrészt pedig: törvényeink előírják azt is, hogy tisztátalan helyen ne ejtsük ki az Örökkévaló Nevét, ne tanuljuk az Ő Tóráját, és ne is elmélkedjünk azon. Mindez az „egyenetlenség” pontosan arra világít rá, hogy Teremtőnk ismeri a természetünket, melyet Ő alkotott, és tudja, hogy erre van szükségünk az egészséges működéshez. 

Az életünk is ilyen: tele van hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Mikor jobban megy, mikor kevésbé, néha lelkesebbek vagyunk, néha elfáradunk. Ez a fajta ritmikusság az emberi lét elkerülhetetlen velejárója. Mindemiatt fontos, hogy felismerjük és megkülönböztessük a Tórában is azt, hogy mikor alkalmazhatjuk az egyenetlenség és egyenlő fontosság látszólag ellentmondó szabályait.

Mint a rabbi írja: a Tórában 6 olyan hetiszakasz van az 54-ből, melyek mindegyike legalább 40 parancsolatot tartalmaz. Ezek együttesen a Tóra összes micvájának több mint a felét magukban foglalják. A 10 „legsűrűbb” hetiszakasz tartalmazza a Tóra összes micvájának csaknem 70 %-át. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy tórai szakasz annál fontosabb, minél több micvát tartalmaz. Arra viszont rávilágít, hogy a Tóra belső természetének is része az egyenetlenség. 

Hasonlóan azt tapasztaljuk, hogy vannak olyan témái a Tórának, melyeket a megszokottnál jóval részletesebben ír le. Ilyen például Ábrahám szolgálójának a története, amikor feleséget keres Jicháknak, vagy a Szentély építésének részletei, vagy a cáráát, rituális tisztátatalanságot okozó bőrbetegség törvényeinek részletei.

Ha csak tudunk, helyes igyekeznünk, hogy megértsük, hogy miért kapnak különleges hangsúlyt ezek a témák. Viszont az is hozzátartozik a szerénységhez, hogy őszintén elismerjük azt, ha ezt nem sikerül megértenünk.

A rabbi tanítását az Orti.hu portálon olvashatják teljes terjedelmében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó kisokos
Isten szeretetének érzése
2024. Január 02. / 17:09

Isten szeretetének érzése