Címkék

Szántó-Várnagy Binjomin

Zsidó világ / 2024. Július 12. / 12:11

Binjomin rabbi: Mit tanulhatunk a repülőgépek ablakából kitekintve?

– Az Omek magazin e heti számában arról olvashatunk, hogy hogyan került a kígyó a föld porába, és onnan vissza a magasba, a patikák szimbólumává, hogyan viselkedjünk meleg időben és mit tanulhatunk a repülőgépek ablakán kitekintve! – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Július 10. / 19:29

A világhírű Torah in Motion (TiM) rabbijai a Bét Jehuda zsinagógában

Az Egyesült Államokban alapított, és a zsidó világban most már mindenütt ismert Torah in Motion alapítója, Jay Kelman rabbi, valamint a szervezet egyik népszerű előadója, Marc Shapiro rabbi vezeti azt az amerikai csoportot, amely ezen a héten szombaton reggel látogatást tesz a Bét Jehuda zsinagógában. A muszáf ima előtt Kelman rabbi rövid tanítást ad.

Zsidó világ / 2024. Július 09. / 09:32

Hunyadi tér: Tóra és esszencializmus; Báál a Tórában

Ismét két izgalmas előadással folytatódik ma a Hunyadi téri körzet Fináli Gábor rabbi által szervezett szabadegyeteme. Szántó-Várnagy Binjomin rabbi Tóra és esszencializmus, míg Lénárt József Báál a Tórában címmel ad elő, a rendezvény délután 5 órakor kezdődik.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 09:02

Binjomin rabbi: Mikor érdemes beleállni a vitába?

– Elérkeztünk az év egyik legérdekesebb hetéhez. A hét főszereplője ugyanis Korách, aki a viszálykodás legfőbb megtestesítője a Tórában. Sajnos túl gyakran válik ez a téma újra meg újra aktuálissá – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija az Omek magazin legfrissebb számában az aktuális hetiszakasz kapcsán.

Zsidó világ / 2024. Június 28. / 13:23

Binjomin rabbi: A hatékony ima (és a sikeres médiamanipuláció) titka

– Ugyanazok, akik ma Rafah sorsáért aggódnak, azok az utóbbi 4 évben nem aggódtak ennyire a még több áldozatot követelő Ukrajna, Etiópia, Jemen, Afganisztán, Mexikó fegyveres konfliktusaiért és ártatlan civil áldozataiért. Akkor mégis miért terjed ilyen sikeresen ez a mém? – írja Szántó-Várnagy Binjomin rabbi az Omek magazin legfrissebb számában.

Zsidó világ / 2024. Június 21. / 11:04

Binjomin rabbi: Mózes, prófécia, isteni inspiráció – és a mesterséges intelligencia korlátai

– Az Örökkévaló szavainak értelmében Mózes próféciája egyedülálló a történelemben. Senki más nem részesülhet ugyanabban a közeli élményben, mint ő. Elgondolkodtató ez a fogalom: eszerint tehát létezhet jobb vagy rosszabb prófécia? – teszi föl a kérdést az Omek magazin legfrissebb számában Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Június 06. / 17:09

Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?

Aki héberül megtanul, az nemcsak imádkozni fog tudni, hanem a Tórát és szent szövegeinket is eredeti nyelven értelmezheti, valamint Izrael államának élő nyelvéhez is hozzájut. A világ többi nyelvével ellentétben, aki héberül tanul, az ugyanazért az erőfeszítésért háromszoros eredményben részesülhet!

Zsidó világ / 2024. Május 31. / 14:41

Binjomin rabbi: Hogyan lehet az akadályokat a hit erejével legyőzni?

„Az élet bármely területén ez a csodálatos siker kulcsa. Bármibe is fogunk, óhatatlanul felmerülnek a nehézségek, a kihívások – az „átkok”, ha úgy tetszik. A legtöbb ember azonban megijed ezektől és feladja – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Május 24. / 12:18

Binjomin rabbi: „Lág BáOmer – pontosan mikor ér véget a gyász?"

– Ebben az évben Lág BáOmer vasárnapra esik. Ilyenkor a nap különlegessége és az azt megelőző szombat tisztelete mintegy „összeadódik”, ezért már pénteken napközben megborotválkozhatunk – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Május 17. / 11:06

Binjomin rabbi az ómerszámlálásról: „Gyászidőszak vagy lelkesítő fejlődés?"

– A gyakorló zsidó számára ez az időszak elsősorban a korlátozásairól ismert: nem hallgatunk hangszeres zenét, nem borotválkozunk, nem házasodunk. Felmerül a kérdés: ha a Tóra ezt az időszakot a szellemi fejlődés, a Tóraadásra való felkészülés örömteli céljára szánta, akkor hogyan válhatott ilyen gyászos jellegűvé? – teszi föl a kérdést Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Május 10. / 10:43

Binjomin rabbi: Az első három lépés a szentséghez

Az Omek magazinnak ezen a héten jelent meg az 50. száma. A jubileumi számban három lépésről olvashatunk a szentséghez: szülők tisztelete, szombattartás és a bálványimádástól való eltávolodás, valamint az ezekből kirajzolódó összefüggő rendszer – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija.

Zsidó világ / 2024. Április 19. / 12:42

Binjomin rabbi a maceszről: Őrizd meg és örökítsd meg!

– Peszách ünnepének egyik kiemelkedő jellegzetessége az őrzés, őrködés fogalma. A Tóra két különböző két külön téma kapcsán is megemlíti. Az egyik a széder este, vagyis az „őrzés éjszakája", a másik pedig a macesz, a kovásztalan kenyér, amit őriznünk kell – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda rabbija az Omek magazin április 18-i számában.