Címkék

Szántó-Várnagy Binjomin

Zsidó világ / 2024. Április 12. / 09:57

Binjomin rabbi: A tisztaság és szentség sokoldalú törvényei

– Közeledik Peszách ünnepe. Mindig ebben az időszakban szoktuk a tisztaságról szóló részeket olvasni a Tórából. A kettő között összefüggés van: Peszách idején éled újjá a természet. Az újrakezdés, a tiszta lappal indulás lehetőségét rejtik magában Peszách napjai – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija az Orti.hu oldalon.

Zsidó világ / 2024. Április 05. / 08:30

Binjomin rabbi: Az ünnepek a saját lelki életünknek is „töltőállomásai”

– Ebben az időszakban egyik ünnepünk éri a másikat. Nemrég ért véget Purim, de már most érezhetően közeledik Peszách, és Peszáchot pedig Sávuot követi. Az ünnepek pedig nemcsak történelmi emléknapok, hanem a saját lelki életünknek is „töltőállomásai” – írja az Omek magazin e heti számában Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 29. / 11:22

Binjomin rabbi: Négy szabály a helyes beszédért

Alapvetően kétféle vétekről ír a Tóra, melynek kijavításához áldozatot kellett hozni. Az első csoportba olyan véletlenül elkövetett bűnök tartoztak, melyeket, ha az ember szándékosan követne el, akkor azért kárét, vagyis a lélek „kivágattatása” járna büntetésként – írja tanításában Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija

Zsidó világ / 2024. Március 22. / 10:10

Binjomin rabbi: A Purim-Mózes kapcsolat

– Purim ünnepe előtt egy héttel, ádár hónap 7-én van Mózes születésnapja és eltávozásának napja. Melyik a fontosabb a kettő közül, és hogyan kapcsolódik mindez Purimhoz? – teszi föl a kérdést Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 17. / 11:16

Binjomin rabbi a sorsvetés (purim) mélyebb jelentőségéről

– Hámán sorsvetésének mélyebb jelentősége is van, amiért maga az ünnep is erről kapja a nevét. Hámán ugyanis Ámálék leszármazottja, és az Ámálék számára a sorsvetés, a véletlen ereje különleges fontossággal bír – írja a közeledő Purim alkalmából Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 08. / 12:42

Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról

A mostani szombat lesz az első a négy különleges szombat közül: a sékelek szombatja (Sábát Sekálim). Ilyenkor olvassuk fel a Tórából azt a részt, amikor Mózes így számlálja meg a népet: mindenki adományozzon fél sékelt, a befolyt összeget a Szentélyre latára kell fordítani engesztelés lesz a lelkükért. De miért van szükség engesztelésre? Ezt a kérdést járja körül Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Zsidó világ / 2024. Március 01. / 08:05

Binjomin rabbi: Mózes felelősségteljes vezető

Mózestől megtanulhatjuk, hogy mekkora felelősséget jelent valójában a vezetés. Még akkor is, ha olyasvalami történik, amihez Mózesnek semmi köze, ő azt is magára vállalja. Így gondolkodik: „ha mindezidáig sikeresen vezettem és tanítottam volna őket a jó úton, akkor most nem jutottunk volna idáig.”

Zsidó világ / 2024. Február 23. / 10:10

Binjomin rabbi: A pihenés, amiért egész életünkben dolgozunk

– Ezekben a hetekben sokat olvasunk a Tórából a pusztai Szentély [Miskán] építésének munkálatairól. Héberül: melechet hámiskán. A pusztai Szentély lényege és célja, hogy az Örökkévaló a földre helyezze a jelenlétét – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija. Mint fogalmaz: aki nem tartja a szombatot, az nem tapasztalhatja meg, hogy milyen az a létezés, amikor nem készülünk, csak egyszerűen vagyunk.

Zsidó világ / 2024. Február 16. / 08:10

Binjomin rabbi: A vita megtanítja az embert arra, hogy hol a helye

Mit (és miért) tanulnak a jesivákban, a talmudi iskolákban? Többek között erről írt Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija a héten megjelent Omek magazinban, a Bét Jehuda és az Orti.hu közös kiadványában. Az írásból megtudhatjuk, hogy a talmudi iskolákban folytatott vitáknak milyen sok intellektuális és erkölcsi hasznuk van.

Zsidó világ / 2024. Február 06. / 09:55

Binjomin rabbi könyvajánlója: Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója)

– Szeretnék bemutatni egy különleges könyvet, melynek fő ereje abban rejlik, hogy jó tanácsokkal tud szolgálni a lehető legkülönfélébb élethelyzetben lévő emberek számára. Ez a könyv a Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója), melyet Mose Cháim Luzzato rabbi írt a 18. században – írja Szántó-Várnagy Binjomin ortodox rabbi, az OR-ZSE rabbija.

Zsidó világ / 2024. Február 01. / 18:38

Binjomin rabbi: A tíz parancsolat és a „kiegyensúlyozatlan” Tóra

– A 10 „legsűrűbb” hetiszakasz tartalmazza a Tóra összes micvájának csaknem 70 százalékát. Ez nem jelenti azt, hogy egy tórai szakasz annál fontosabb, minél több micvát tartalmaz. Arra viszont rávilágít, hogy a Tóra belső természetének is része az egyenetlenség – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija. Fontos, hogy felismerjük és megkülönböztessük a Tórában az egyenetlenség és egyenlő fontosság látszólag ellentmondó szabályait.

Zsidó világ / 2024. Január 28. / 18:54

Binjomin rabbi: „Ne fekete-fehér módon gondolkodj másokról"

– Senkire ne mondd azt, hogy úgyse lesz jó semmire, soha, teljesen haszontalan. Mert majd el fog jönni az a pillanat, amikor igenis fontos lesz – írja mai Facebook-bejegyzésében Szántó-Várnagy Binjomin, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbija.