Róma óriási erőforrásokat mozgósított az ókori Jeruzsálem elfoglalására

2022. Augusztus 15. / 15:47


Róma óriási erőforrásokat mozgósított az ókori Jeruzsálem elfoglalására

A Jeruzsálem területén feltárt ásatások leletanyaga szerint a rómaiak óriási erőforrásokat mozgósítottak i. sz. 70-ben Jeruzsálem elfoglalására és a második Szentély lerombolására – írja az Izraeli Régészeti Hatóság a Facebook-oldalán. A kőhajító gépek által kilőtt kövek, a gyalogsági lándzsavető gépekből származó nehéznyílhegyek száma és az ostrom elhúzódó ideje azt jelzi: a szent város zsidó védői nem mindennapi kitartással álltak ellen a kor legfejlettebb hadigépezetének számító római hadseregnek. 

Az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, Kfir Arbiv számítógépes ballisztikai számításokat végzett a Jeruzsálemben feltárt, több mint kétezer éves ostromhelyszínről származó leletek alapján. A tárgyak között több száz különböző méretű kőgolyók is találhatók, amelyeket a bonyolult szerkezetű kőhajító gépek révén 100-400 méter távolságra lehetett kilőni. Találtak továbbá olyan lándzsahegyeket, amelyeket a képzett római gyalogság kisebb lándzsevető gépekből mintegy 150-200 méter távolságig is képes volt eljuttatni. Ezek a nyílhegyek olyan erővel csapódtak be, hogy a legvastagabb páncélt is átütötték.

296442486_364374942537330_3504333774768000639_n.jpgForrás: Izraeli Régészeti Hatóság

Kfir Arbiv – a helyi földrajzi sajátosságokat és a második Templom időszakában álló városi erődfalak helyét figyelembe véve – számítógép segítségével meg tudta állapítani a kőhajító és lándzsvető gépek feltételezhető helyét, így tudott következtetéseket levonni a kövek és lándzsahegyek hatótávolságára, sőt, még a lövedékek és lándzsahegyek kilövési szögeire is. 

A munkálatokkal kapcsolatban Eli Eskosido, az Izraeli Régiészeti Hatóság igazgatója elmondta: „A római hadsereg által Jeruzsálemben bevetett hatalmas erőforrások a fizikai bizonyítékai azoknak a rendkívül kemény csatáknak, amelyek végül a második Templom pusztulásához vezettek. A belső megosztottság és az esélytelenség ellenére a zsidó védők mégs hónapokig képesek voltak feltartani a római hadsereget". Hozzátette: „a korszerű kutatási módszerek alkalmazása egyre többet árul el a tudomány számára Jeruzsálem lenyűgöző történetéről".

(Forrás: Izraeli Régészeti Hatóság/Israel Antiquities AuthorityFacebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek