Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg búzaliszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 0.5 ek só
  • 2 dl víz
  • 3 dl aludttej (vagy kefír)
  • késhegynyi kardamom (elhagyható)
  • őrölt szerecsendió
  • 15 dkg durvára tört dió

Elkészítés

  1. A lisztbe keverje bele az élesztőport és a sót. A vízben az aludttejet a kardamomot és egy csipet sót langyosítson meg, majd adja a liszthez. Az egészet konyhai robotgéppel kb. 5 percig dagassza, amíg a tészta hólyagos lesz. Hagyja szobahőmérsékleten addig kelni, amíg a duplája lesz, ez kb. 1 óra.
  2. Lisztezett deszkán alaposan gyúrja át a tésztát, közben dolgozza bele a diót is. Formáljon 12 zsemlét, majd ültesse őket kizsírozott tepsire. Pihentesse 15 percig, majd 180 C fokon (gázsütő 2-3 fokozat) süsse 45 percig.