Címkék

történelem

Hírek, lapszemle / 2023. Március 17. / 10:26

Zsidógyűlölet 1848-ban: tömeges kivándorlásra készültek a magyar zsidók

Bár a magyar történelemórák tananyagából ez többnyire kimarad, 1848. március 15. után antiszemita erőszakhullám söpört végig az országon, a közrend átmeneti felbomlása az ország több településén is felszínre hozta lakosság zsidóellenességét, és halálos áldozatokkal járó pogromokra is sor került – írja a Telex.hu a Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban című cikke.

Megemlékezések / 2023. Február 28. / 11:47

Mesterünk, aki ma is köztünk él: Mózes

Mózes prófétánk a zsidó időszámítás szerint 2369. ádár 7-én született és 2489. ádár 7-én halt meg, s hosszú életének utolsó negyven évében vitte végbe a küldetést, amire teremtetett. Már nyolcvan éves volt, amikor Fáraóval szembeszállt, de mellkasában egy ifjú forradalmár és szabadságharcos szíve dobogott: ez az Örökkévaló által vezérelt szív vezette ki őseinket a rabságból a szabadságba. SCHŐNER ALFRÉD főrabbi írását idézzük.

Tudomány / 2023. Február 23. / 14:18

Választott nemzet – Hiánypótló kötet Marczali Henrik történész munkásságáról

– Marczali Henrik a 20. században elsőként alkalmazta a forráskritikai megközelítést történetírói munkásságában és vezette be a hazai tudományos életbe. Német, francia és angol kollégái között nagy hírnévnek örvendett, egyik angol kortársa 1913-ban a magyar történettudomány legkiválóbb teljesítményeként értékelte munkásságát – írja az OR-ZSE beharangozója Dénes Iván Zoltán új, 2022 végén megjelent monográfiájának bemutatója kapcsán.

Tudomány / 2023. Február 14. / 09:09

Zsidó-keresztény kapcsolatok állambiztonsági dokumentumok tükrében

A REGIO folyóiratban jelent meg Novák Attila történész Párbeszéd? című tanulmánya ezzel az alcímmel: Zsidó-keresztény (katolikus) közeledési kísérletek az 1960-as évek Magyarországán – az állambiztonsági dokumentumok tükrében. Ebből kiderül: nemrégen olyan új állambiztonsági dokumentumok kerültek elő, melyek azt bizonyítják, hogy a kádári Magyarországon is megjelent az a jelenség, amelyet a párbeszéd szóval lehetne a leginkább körülírni.

Tudomány / 2023. Február 07. / 19:51

Budapest első zsidó „helytörténésze” – Groszmann Zsigmond válogatott írásai

Groszmann Zsigmond (1880-1945) budapesti rabbi és történész válogatott tanulmányait, valamint újságcikkeit tartalmazza az a kétkötetes munka, amelyet az Infopoly Alapítvány adott ki Dombi Gábor válogatásában és szerkesztésében. Akit legalább olyan szenvedélyesen érdekel a pesti zsidóság története, ahogyan azt Groszmann rabbi kutatta, annak ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia.

Tudomány / 2023. Február 02. / 12:23

Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Közélet / 2023. Január 30. / 16:29

Zsidósors Magyarországon – Lévai Jenő könyvét ajánljuk

Lévai Jenő újságíró (1892-1983) a II. világháború után három év alatt írta meg a magyar zsidóság tragédiáját, a vészkorszakhoz vezető utat, igazolva és dokumentálva azt a tényt, hogy a holokauszt előzményei visszanyúlnak az 1920-as évekig. A Zsidósors Magyarországon című, vaskos dokumentumkötetét nemrégiben az Európa Kiadó jelentette meg újra Dési János újságíró tanulmányával, Révész Sándor újságíró szerkesztésében.

Tudomány / 2023. Január 11. / 19:17

Novák Attila előadása a Bar Ilan Egyetem Magyarország Fórumán

A holokauszt-kutatás jelenlegi magyarországi helyzetéről tartott előadást az izraeli Bar Ilan Egyetemen frissen megalakult Magyarország Fórum első ülésén Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet munkatársa. A fórum az Arnold and Leone Finkler Institute of Holocaust Research keretében jött létre.

Zsidó világ / 2023. Január 02. / 13:56

Ne feledjük tévét 10. napját: holnap böjtnap lesz

Ma este beköszönt tévét hónap 10. napja (ászárá betévét), amelyen hagyományaink szerint böjtölve kell emlékeznünk arra, hogy mintegy 2600 évvel ezelőtt II. Nebukadneccár, az Újbabiloni Birodalom királya e napon kezdte meg az első Szentély ostromát. A király Jeruzsálemet három évig tartó ostrom után, i. e. 586-ban foglalta el. A böjt holnap, kedden reggel 5 óra 51 perckor kezdődik és délután 4 óra 33 percig tart. Könnyű böjtöt minden hittestvérünknek!

Izrael / 2022. December 28. / 12:24

Megkezdik az ókorban épült, világhírű Siloám-tározó teljes feltárását

Megkezdődik a Hizkijáhu júdai király által az i. e. 8. században építtetett Siloám-víztározó teljes feltárása, majd a történelmi jelentőségű helyszín (amelyről említést tesz a héber Biblia, a keresztény Biblia, a Talmud és Josephus Flavius is) megtekinthető lesz a turisták számára – jelentette be ma az izraeli ókorkutatási régészeti hatóság. Jeruzsálem polgármestere a feltárást történelmi, nemzeti és világtörténeti jelentőségűnek nevezte.

Izrael / 2022. December 27. / 12:31

Ólomból készült, több mint száz éves trenderli került elő Izraelben

Az izraeli ókorkutató régészeti hatóság (Israel Antiquities Authority) egyik munkatársa fémdetektor segítségével bukkant rá egy ólomból készült, mintegy 5 centiméteres trenderlire az izraeli Sharon régióban található Kefar Saba közelében. Az ásatást vezető régész azt mondta: „a kis kincs több mint száz éve hevert ott, arra várva, hogy felfedezzék és hanukai jókívánságot küldjön nekünk 1917-ből".

Zsidó világ / 2022. December 26. / 12:22

Villányi András a győri zsidóságról a Héber Imre Klubban

A Héber Imre Klub szervezésében Villányi András fotóművész „Egykor győri polgárok voltak" címmel november 30-án tartott előadásának második része december 28-án, szerdán délután fél 4-kor kezdődik az internetes Zoom platformon. Cikkünkben megtalálják a linket, amelynek segítségével részt vehetnek a Zoom-előadáson.