PINHÁSZ, gyertya 07.26. 20:07, kimenete: 07.27. 21:20
24.07.25. | 19 Támuz 5784
Gyengénlátó verzió

Tudomány / 2024. Július 17. / 10:04

Megvan Caligula kertje: lehet, hogy a császár itt találkozott a híres zsidó delegációval

Útépítő munkások rábukkantak egy 2 ezer éves kert falaira Rómában, és az ott talált leletek arra utalnak, hogy ez volt Caligula császárnak a Tiberis folyóra néző kertje. Ez azért érdekes számunkra, mert a felfedezés egybevág Alexandriai Philón (i.e. kb. 20 - i.u. kb. 40) azon megjegyzésével, miszerint az alexandriai zsidó közösség delegációja a császár római kertjében tárgyalt Caligulával.

Tudomány / 2024. Július 11. / 16:25

Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?

Mi történik, ha egy könyvet penészgyanú miatt kezelni kell? Ilyen kérdésekre kapunk választ az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) posztsorozatában, amely egy különleges szakma világába ad betekintést: megismerkedhetünk a Könyvtár Restaurátor Műhelyének tevékenységével.

Tudomány / 2024. Július 01. / 13:05

Egy hónapos nyári szünetet tart az OR-ZSE könyvtára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára július 22-től augusztus 20-ig nyári szünetet tart. Cikkünkből kiderül, hogy az intézmény erre az időre milyen ingyenes internetes tartalmakat ajánl nekünk.

Tudomány / 2024. Július 01. / 09:41

Az izraeli innováció visszavág: feltalálták az öngyógyító bioüveget

A Tel-Avivi Egyetem kutatói feltalálták az öngyógyító „biológiai üveget”, amely forradalmasíthatja az optikát, a műholdas kommunikációt, a távérzékelő rendszereket és az orvosbiológiát. Sokkal átlátszóbb, mint az igazi üveg, de igen kemény, ráadásul energiatakarékos, mert az előállításához nem kell magas hő, és ha megreped, akkor vízzel forrasztja össze saját magát.

Tudomány / 2024. Június 26. / 08:53

Kilencezer éves kőmaszkot állítottak ki Izraelben

Most először láthatja a nagyközönség azt a 9000 éves, az újkőkorszakból származó kőmaszkot, amely néhány éve került az Izraeli Régészeti Hatósághoz. Ezt a darabot is beleértve az egész világon mindössze 16 példányt ismernek ilyen kőmaszkokból. A tárgyat az Izraeli Múzeum „Szemtől szemben" című tárlatán állították ki.

Tudomány / 2024. Június 20. / 14:23

Több mint 3000 éves mélytengeri vizeken haladó hajóra bukkantak Izrael partjainál

A világ eddig fellelt legősibb mélytengeri hajóján, Izrael északi partjaitól kilencven kilométerre több száz érintetlen amforát is találtak, 1,8 kilométeres mélységben a tenger fenekén. A lelet az ókori tengerészek szaktudását dicséri, akik a látható partok nyújtotta tájékozódási lehetőségek nélkül is képesek voltak navigálni a tengeren.

Tudomány / 2024. Június 14. / 14:16

Komoróczy professzor minden könyvének megjelenlése: esemény (VIDEO)

Az Írók Boltjában hatalmas érdeklődés mellett mutatták be Komoróczy Géza professzor: Ékírás és asszírológia Magyarországon című, új kötetét. A tudóssal Angyalosi Gergely irodalomtörténész beszélgetett, akinek bevezető szavaival mélyen egyetértünk: „Komoróczy professzor minden könyvének megjelenése eseményszámba megy". Az alábbiakban a bemutatóról készült felvételt tekinthetik meg.

Tudomány / 2024. Június 06. / 13:35

Tudományos pályázat és Domán-emléklap – ünnepélyes díjátadás a Rumbachban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Goldziher Intézet minden érdeklődőt szeretettel vár 2024. június 21-én, pénteken délelőtt 11 órakor a 2023/2024 évi Domán-emléklap és a tudományos pályázatunk ünnepélyes díjátadására a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tudomány / 2024. Június 05. / 10:53

Konferencia Szegeden: Jogfosztás, deportálás, emlékezés. A magyar holokauszt 80 év távlatából

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke és a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja két napos tudományos konferenciát szervez A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés címmel 2024. június 6-7-én a Jogi Kar Aulájában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.).

Tudomány / 2024. Június 05. / 09:57

„Más faj, más vallás, más sors” – A magyar holokauszt története

Felfoghatatlan, irracionális. Ezzel a két szóval indokolta Gyáni Gábor történész professzor, hogy ő maga miért nem lett holokauszt kutató. Miközben az erről írt tudományos munkák legtöbbjét maga is nagyon jól ismeri, fontosnak tartotta ezt a distinkciót megtenni június 2-án, a kiadó, a Holokauszt Dokumentációs Központ udvarán megrendezett kerekasztal – beszélgetés elején, ami egyben a „Más faj, más vallás, más sors” című kötet bemutatója is volt.

Tudomány / 2024. Június 05. / 09:37

Vallás, Állam, Nemzetiség témában tartottak konferenciát a Rabbiképzőn

A neológia szellemi fellegvárának épületében megrendezett esemény eszmetörténeti és kulturális aspektusból megkerülhetetlen témák és nézőpontok sokszínűségét tárta a hallgatóság elé, rávilágítva a zsidó értelmiség történetének és politikai gondolkodásának összetettségére és árnyalataira.

Tudomány / 2024. Június 04. / 16:22

Jeruzsálem: publikációs felhívást írt ki a Targum folyóirat

A Targum folyóirat 2025 téli számába olyan új, legfeljebb 30-60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat várnak, amelyek a Jeruzsálemhez fűződő vallási és világi értelmezéseket, szimbólumrendszereket vizsgálják és kiemelten fontosnak tartják a vallástörténeti és vallásfilozófiai elemzéseket is.