Rambotól Evitáig: Andy Vajna öt legerősebb filmje

2019. Január 31. / 14:38


Rambotól Evitáig: Andy Vajna öt legerősebb filmje

Ma temették el Vajna András producert, rá emlékezünk azokkal a filmekkel, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolták a közkultúrára. Élete jelentős részét Hollywoodban töltötte, igazi sikereit ott érte el. Beszéljen pár filmcím végső búcsúképpen. 


Stalonne Pelé ellen: Menekülés a győzelembe
A nácik kitalálják, hogy kihívják az MTK-pályán egy mérsékelten barátságos futballmeccsre szövetséges hadifoglyaikat. A srácok úgy döntenek, hogy ez épp jó alkalom lesz arra, hogy ne vegyék tovább a meccs utántól náci sporttársaik vendégszereteté t igénybe és a francia ellenállókkal dobbantanak az MTK-páyáról. Merthogy a film ugyan Párizsban játszódik, de Dunakeszin forgatták, a festői Dunakeszin és az MTK pályáján, vagyis, ami igazán érdekes, az a történetben megbújó zsidó szál, azon kívül meg Stallone és Pelé közös fellépése.

Vietnam visszavág: Rambo
John Rambot megviselte kissé, hogy a hazája Vietnamba küldte, a hadifogoly-élet és a többi nehézség, társadalmonkívüli lett és minden seriff azt hiszi, azt tesz vele, amit akar. Tévednek és ezt letarolt városok képe mutatja meg nekik, mert ha Sylvester Stallone (aki, persze, zsidó tulajdonképpen) valamit rossz néven vesz, az sok-sok szomorú romot jelent rövid időn belül. Stallone érzelmes posztban búcsúzott producerétől. 

A gépek vissazatérnek: Terminátor II.
A Termintáro-széria mozgalmas második epizódjában megütköznek egymással a jó és rossz géperk a jövőből és a szemünk elé tűnik a 80-as évek, Vajna nagy korszaka, másik akciósztárja, Arnold Schwarzenegger és a híres mondat: Hasta la vista, baby. Az akciófilm aranykora nem is létezett volna Rambo, a Terminátor, Andy Vajna, vagyis Vajna András nélkül. 

Sharon Stone és Michael Douglas vonzalma: Elemi ösztön
A testiség és az erőszak lenyűgöző tobzódásából nőtt ki a ’90-es évek tömegfilmgyártása, az őrült, ésszerűtlen vonzalom hatásvadász eposza, az Elemi Ösztön köpönyegéből bújt elé az a dekád, amire mi úgy emlékezhetünk, mint a rendszerváltás aranykorára. Akkor még Michael Douglas nem tudta, hogy visszatalál majd ő is a zsidósághoz nem is olyan sokára, de mi már nézhetjük úgy, hogy keressük, mikor tűnik fel a történetben a rejtőzködő zsidó szál. 

Ne sírj értem, Argentína: Madonna, Evita, Budapest
Egyik első filmjét Budapesten forgatták Vajnának, az egyik utolsó hatalmas dobását részben szintén itthon Antonia Banderasszal és Madonnával Che Guevara és Evita szerepében, központjában pompa és szegénység, nyomor konfliktusával és a hűség változataival. És a népszerű kabbala iránt érdeklődő Madonna a történetben megbúvó zsidó szál.

„Andy igazán tökös volt”

Arnold Schwarzenegger a temetésen mondott beszédében azt mondta. „Nagyon szerettem Andy Vajnát, és nagyon sokra becsültem őt. Az övé egy nagyszerű bevándorló történet volt" – mondta. Arra is emlékeztetett, hogy Vajna már rögtön az első filmjével ismert lett, a Sylvester Stallonéval leforgatott Rambóval.

„Andy megkérdezte tőlem, hogy mi tetszett a Rambo filmben. Mondtam neki, hogy a sztori, a szkript. Erre visszakérdezett, hogy és mi nem tetszett a filmben? Azt válaszoltam, hogy az, hogy Stallone szerepel benne és nem én" – idézte fel. Schwarzenegger szerint Vajna „egy igazi akcióhős volt".

Beszédében a színész elmesélt egy sztorit arról, hogy engedély híján magángéppel szöktek be Moszkvába hajnali egykor a Vörös Zsaru forgatása miatt. Alig volt pénzük, Schwarzenegger saját maga cipelte a ruháit. A Vörös téren úgy vettek fel egy jelenetet, hogy Vajna odaküldte a színészt orosz katonai ruhában trécselni az ott posztoló katonákkal, ő pedig az általa ismert pár orosz szóval elkezdett velük beszélgetni. A jelenet aztán bekerült a filmbe.

„Andy igazán tökös volt, mindig volt víziója, és soha semmi nem volt lehetetlen számára. Ő volt a legnagyobb szívű ember, aki bármit megtett egy barátért, mindent megtett értem, és nekem sem volt semmi, amit ne tettem volna meg érte" – emlékezett. Schwarzenegger azt is elmondta, hogy Vajna tenni akart valamit a hazájáért, ezért fogadta el Orbán felkérését, hogy legyen a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Szerinte virágzó filmipar jött létre Magyarországon, több ezer munkahelyet teremtve.

„Tímea és Andy ragaszkodtak ahhoz, hogy heti egyszer náluk vacsorázzunk. Ő maga főzött bécsit, gulyást, halas ételeket, minden héten ott voltunk náluk. Volt, hogy kilenc baráttal állítottunk be hozzá, és mindig mindenkit szeretettel fogadott" – idézte fel.

Az Index tudósítójának beszámolója szerint a résztvevők sokat nevettek Schwarzenegger beszéde alatt, majd utána mindenki egy szál fehér virágot tett a producer urnája elé.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek