Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

2024. Július 04. / 17:25


Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

Szófia, Bulgária – Mivel a Hamász október 7-i terrortámadása után az antiszemitizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának (National Community Directors’ Forum) témája az ezzel kapcsolatos tapasztalatok megosztása és a következő lépések megfogalmazása volt. Magyarországot dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi vezetője képviselte.

Október hetedike óta a Zsidó Világkongresszus Végrehajtó Bizottsága ülést tartott tavaly októberben a horvátországi Zágrábban, majd a Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának novemberi ülése Rómában volt, májusban pedig Izraelben szerveztek szolidaritási programot. Ilyen előzmények után került sor a most lezajlott szófiai találkozóra, amelyre 48 országból érkeztek közösségi igazgatók. A rendezvény társszervezője a Zsidó Világkongresszushoz tartozó Shalom Bulgária volt, köszönet illeti őket a professzionális munkájukért.

„A Zsidó Világkongresszus (WJC) elkötelezett a különböző közösségek közötti egység és megértés előmozdítása mellett" – mondta Szófiában Maram Stern, a WJC ügyvezető alelnöke. Hozzátette: 

„ezekben a kihívásokkal teli időkben fontosabb, mint valaha, hogy közösen lépjünk fel a gyűlölet és az intolerancia ellen. Közös erőfeszítéseink célja olyan jövő építése, ahol a kölcsönös tisztelet és a szolidaritás globális társadalmunk alapjait képezi".

Az eseményen a zsidó közösségek megerősítéséről és a sürgető kihívások kezeléséről is tartalmas beszélgetések zajlottak. A legfontosabb témák közé tartozott a „Zsidó közösségek ellenálló képességének kiépítése bizonytalan időkben". Ennek keretében a közösségi vezetők megosztották egymással a kulturális identitás és az értékek megőrzéséhez jelenleg szükséges erősségeket, gyakorlatokat és elszántságot. A szekcióülésen a résztvevők azt fejtették ki, hogy a WJC és mások hogyan tudnak a legjobban segíteni közösségeiknek.

Több zsidó vezető a WJC képviselőihez hasonlóan azt hangsúlyozta: miközben az antiszemitizmus erősödik, Izraelnek és a világ zsidóságának szövetségesei is vannak, ezért különösen fontos, hogy a közösségek a diplomáciai színtéren szorosan együttműködjenek. A WJC hálózatát és szakértelmét felhasználva kell kiállniuk az érdekeikért, fel kell hívni a globális vezetők és szervezetek figyelmét az aggodalmakra. Szükséges diplomáciai támogatás és útmutatás nyújtása az összetett politikai kihívásokban való eligazodáshoz, valamint elő kell segíteni a párbeszédet és az együttműködést a kormányokkal és a nemzetközi szervezetekkel, egyházakkal, vallási közösségekkel a zsidó közösségeket világszerte érintő kérdések megoldása érdekében.

A további szekcióülések olyan létfontosságú témákat is érintettek, mint a fiatal vezetők támogatása (erről a kezdeményezésről további információt ezen a linken találnak), a zsidó egység megtalálása, a nemek közötti egyenlőség és befogadás előmozdítása, valamint a közösségi médiatartalmak hatékony alkotóivá és alakítóivá válás.

Néhány ország zsidó közösségi vezetője – köztük dr. Kunos Péter – a Nemzeti Közösségi Vezetők eddigi összes fórumán részt vett, ők erről elismerő oklevelet vehettek át. Mellékelt képünkön a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója veszi át az elismerést.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek