Címkék

antiszemitizmus elleni harc

Zsidó világ / 2024. Április 05. / 07:00

Izrael külügyminisztere: A szolidaritásunkban rejlik az erőnk

Israel Katz, a Zsidó Állam külügyminisztere levelet írt a diaszpórában élő zsidósághoz, amelyben az október hetedike óta előállt helyzettel, azaz a növekvő antiszemitizmussal kapcsolatban fejti ki álláspontját. Az összefogásra buzdító szöveg magyar fordítását közöljük az alábbiakban.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 01. / 10:09

Rekordösszegű támogatást nyújt a brit kormány az antiszemitizmus elleni fellépéshez

A londoni belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) a következő négy évben több mint 70 millió font (33 milliárd forint) költségvetési juttatásban részesül.

Izrael / 2024. Február 27. / 16:02

Jeruzsálem: mi motiválja a közösségi platformok antiszemitizmust eltűrő vezetőit?

Megkezdődött ma a Cionista Világszervezet (World Zionist Organization – WZO) nemzetközi nagygyűlése Jeruzsálemben, ahová szerte a világból érkeztek résztvevők, így jelen van a Mazsihisz delegációja is. Izgalmas, de sajnos szomorú beszélgetést hallhattunk délután arról, hogy a közösségi média különböző platformjain mennyire virulens a zsidóság elleni gyűlölködés és Izrael-ellenesség. Hogyan lehetne ezzel szembeszállni?

Közélet / 2024. Február 22. / 12:33

A NÜB felhívása: Közösen és aktívan az új rasszizmus ellen!

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületét (NÜB) a holokauszt túlélői alapították, akiknek a száma sajnos fogyatkozik. De nem változik a cél: nem szabad elfelejteni a történteket, emlékezni és napról napra emlékeztetni kell a rasszizmus és antiszemitizmus veszélyeire. Az egyesület várja mindazok jelentkezését, akik fontosnak tekintik a társadalom hiteles informálását, a holokauszt emlékezetének méltó ápolását és megjelenítését.

Közélet / 2024. Február 11. / 08:58

Rendőri intézkedések a kitörés napját ünneplő szélsőségesekkel szemben

– Budapesten összesen négy férfit előállítottak: kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le, amiket szakértő vizsgál – írja a rendőrség honlapja. A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök tegnap 173 embert igazoltattak.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 09. / 09:45

Katarina von Schnurbeinnel tárgyalt a Mazsihisz elnöke

A héten Budapesten járt Katarina von Schnurbein, az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős koordinátora, aki megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legfőbb téma az a hármas együttműködés volt, amely az unió főbb testületei, a magyar kormány és a Mazsihisz között valósulhat meg a magyar EU-elnökség ideje alatt.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 08. / 14:37

Az EU fokozza az antiszemitizmus és gyűlölet minden formája elleni harcot

– A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én elkövetett terrortámadása óta „elborzadva tapasztaljuk" az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos tegnap Strasbourgban. Szkínász elmondta: a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben az Európai Unió (EU) a szakpolitikák teljes spektrumában megerősíti a fellépést.

Közélet / 2024. Január 31. / 17:01

Antiszemita felirat a Sorsok Házának szánt létesítmény kerítésén

SZABAD PALESZTINÁT! FREE GAZA! Ez a felirat látható az egykori józsefvárosi pályaudvar kerítésén a Fiumei út és a Salgótarjáni út sarkán. A felirat készítőinek antiszemita indítéka véleményünk szerint kétségtelen, hiszen – mint az közismert – a holokauszt áldozatai emlékére itt tervezik megvalósítani a Sorsok Háza néven ismertté vált múzeumot.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 10:54

Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem egész napos tanácskozást szervezett New Yorkban arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket amiatt, mert hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 09:34

Román miniszterelnök: Az antiszemitizmus különösen veszélyes valóság

Világszerte erősödik az idegengyűlölet, a populizmus és az antiszemitizmus, ez alól Románia sem képez kivételt, ezért is fontos megismertetni a felnövekvő nemzedékekkel a holokauszt borzalmait, azt, hogy milyen következményekkel járhat a szélsőséges ideológiák és pártok térnyerése. Erről a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett tegnapi megemlékezésen beszélt a kormányfő és a szenátus elnöke.

Zsidó világ / 2024. Január 25. / 14:52

Büchler Tamás bekerült az antiszemitizmus ellen küzdő ENCATE vezetésébe

– Büchler Tamást, a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány kuratóriumi tagját az ENCATE a Steering Committee, vagyis a vezető bizottság tagjává választotta a 2024-25-ös évre – adta hírül a Haver Alapítvány Facebook-oldala. Gratulálunk és eredményes munkát kívánunk!

Hírek, lapszemle / 2024. Január 25. / 14:09

Zéró tolerancia Szlovákiában: Elítéltek egy holokauszttagadót

Szélsőséges bűncselekmények elkövetésében bűnösnek találta Marián M. vádlottat ma a szlovákiai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS). Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a férfi ítélete, a bíróság ugyanis a teljes ítéletet csak holnap tudja kihirdetni. Ennek az az oka, hogy a mai tárgyaláson az indoklás felolvasása igen hosszúra nyúlt: a bíró az ebédszünetig 9 bűncselekményt olvasott fel a vádiratban szereplő 43-ból...