Címkék

antiszemitizmus

Izrael védelmében / 2024. Július 17. / 11:49

Mit jelent a felhasználók számára, hogy szankcionálható a „cionista" szó?

A Meta (a Facebook és az Instagram anyavállalata) a „cionista” kifejezést antiszemitának, továbbá a gyűlöletbeszéd megsértésének minősítette, amennyiben azt a „zsidók” helyettesítésére használják. Összeállításunkban arról olvashatnak, hogy mit jelent ez a Facebook- és Instagram-felhasználók számára a gyakorlatban.

Hírek, lapszemle / 2024. Július 16. / 17:16

Nőtt az antiszemitizmus az Európai Unió tagországaiban

A felmérést abban a 13 EU-tagországban készítették – Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Romániában, Spanyolországban, Lengyelországban és Svédországban –, ahol a statisztikák szerint az Európai Unió zsidóságának 96 százaléka él.

Izrael védelmében / 2024. Július 15. / 10:44

Trump-merénylet: Máris a „zsidókat" okolják...

Habár egyelőre még nem pontosan tisztázott, hogy a 20 éves Thomas Matthew Crooks miért próbálta lelőni Donald Trumpot, az online térben máris megvannak a felelősök. Kik mások lennének, mint a zsidók...? A Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-defamation Leauge – ADL) közleményéből szemlézünk.

Hírek, lapszemle / 2024. Július 10. / 12:29

Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát

Amszterdamban megrongálták Anne Frank szobrát, vandálok ezt a feliratot fújták rá: „Gáza". A város polgármestere a nyilvánosság segítségét kéri a tettesek kézre kerítésében. Hollandiai politikusok elítélték a rongálást – írja a Jerusalem Post.

Izrael védelmében / 2024. Július 08. / 18:13

Érvek az antiszemitizmussal vádolt francia szélsőbal ellen

A francia választók többsége elutasította a Marine Le Pen által vezetett, antiszemita gyökerekkel bíró, szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést (Rassemblement national – RN), de meglepő módon azt az Új Népfrontot (Nouveau Front populaire – NF) emelte magasba, amelynek legnagyobb tagja a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország párt (La France Insoumise – LFI), s amely maga is szembesült antiszemita vádakkal.

Zsidó világ / 2024. Július 05. / 11:24

Mazsihisz podcast: „Zsidókérdés” és magyar társadalom 1938-1956

Megdöbbentő részletek tárulnak fel, mind a holokauszt előtti, mind az azt követő, szocialista időszak antiszemitizmusáról. Elsősorban nem a nagypolitikáról, hanem az annak árnyékában burjánzó a kisemberek körében egyre erősödő és nyugodni nem akaró gyűlölködés van a fókuszban. Arról van szó, amiről eddig nem beszéltünk, nem gondolkodtunk.

Közélet / 2024. Július 04. / 20:48

Közel kétezer antiszemita internetes tartalmat azonosítottak Európában

– Több európai ország együttműködésével közel kétezer, online terjesztett antiszemita tartalmat sikerült azonosítani és eltávolítani – közölte ma a hágai székhelyű Europol, amely az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete. A műveletben 18 ország bűnüldöző szervei vettek részt.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 04. / 17:25

Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét

Szófia, Bulgária – Mivel a Hamász október 7-i terrortámadása után az antiszemitizmus világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a Zsidó Világkongresszus (WJC) Nemzeti Közösségi Igazgatók Fórumának (National Community Directors’ Forum) témája az ezzel kapcsolatos tapasztalatok megosztása és a következő lépések megfogalmazása volt. Magyarországot dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Dóra Bálint, a Mazsihisz külügyi vezetője képviselte.

Közélet / 2024. Június 10. / 09:44

Riasztóan növekszik a zsidók elleni fenyegetések száma Európában

– Egyéb tényezők mellett a széles körben elterjedt rasszizmus és a migrációval összefüggő kihívások veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét Európában – írta az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) az éves jelentésében.

Hírek, lapszemle / 2024. Május 22. / 09:54

Szombat: A megzavart budapesti konferencia közönségének fele provokátor volt

– Magyarországra is megérkeztek és bemutatkoztak tehát a palesztin vallás igehirdetői, akik körülbelül olyan békésen terjesztik tanaikat, mint hajdan az inkvizítorok – írja Gadó János a Szombat folyóiratban a palesztin és palesztinpárti tüntetők által megzavart konferenciáról.

Hírek, lapszemle / 2024. Május 22. / 09:45

Palesztin tüntetőkre kellett rendőrt hívni a Karmelita mellett

A Danube Intézetnek a Karmelita közelében levő Lónyay-Hatvany villában tartott konferenciájára tudatos provokációra készülve ültek be Hamász-támogató aktivisták és megzavarták Jákov Hadas-Handelsman nagykövet beszédét tegnap este. Mivel a bejárat előtt is tüntettek, rendőrök érkeztek a helyszínre és igazoltatták a rendbontókat.

Hírek, lapszemle / 2024. Május 11. / 22:41

Államfőknek járó fogadtatásban részesült a volt iráni elnök Budapesten

Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök a héten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására érkezett Budapestre előadást tartani, amiből hazai és nemzetközi botrány lett, tiltakozott többek között a Mazsihisz is. Mostanra kiderült: a hírhedt antiszemita és holokauszt-tagadó Ahmadinezsád államfőknek és védett személyeknek járó fogadtatásban részesült Magyarországon.