Címkék

Antiszemitizmus

Hírek, lapszemle / 2023. Március 17. / 10:26

Zsidógyűlölet 1848-ban: tömeges kivándorlásra készültek a magyar zsidók

Bár a magyar történelemórák tananyagából ez többnyire kimarad, 1848. március 15. után antiszemita erőszakhullám söpört végig az országon, a közrend átmeneti felbomlása az ország több településén is felszínre hozta lakosság zsidóellenességét, és halálos áldozatokkal járó pogromokra is sor került – írja a Telex.hu a Szabadságunk meg van fertőzve, mégpedig a legszennyesebb módon – zsidógyűlölet 1848-ban című cikke.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 09. / 14:40

Rendőrségi nyomozás a Farkasréti temető Szálasi-emlékhelye ügyében

– A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) kapott tájékoztatás szerint a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki – írja a 444.hu hírportál. Egy hónapja a Mérce elsőként írta meg, hogy Szálasi-emlékhelyet alakítottak ki a budai Farkasréti-temetőben.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 02. / 09:49

„Az antiszemitizmus minden formája ellen küzdeni kell"

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakember folytatott eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által a napokban Budapesten tartott konferencián. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelent meg a Danube Institute kutatói által szerkesztett Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality (Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság) című, két kötetes angol nyelvű munka.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 21:23

Holokauszttagadás miatt bíróság előtt egy volt radikális jobboldali képviselő

– Belgiumban holokauszttagadás miatt áll büntetőbíróság elé Dries Van Langenhove, a flamand radikális jobboldali Vlaams Belang (Flamand érdek) párt volt szövetségi parlamenti képviselője – jelentette be ma az ügyben eljáró genti vádkamara, írja az MTI a The BrusselsTimes hírportálra hivatkozva. A képviselő e hónap elején mondott le parlamenti mandátumáról.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 14. / 11:47

Izraeli mentőket evakuáltak Törökországból közvetlen fenyegetés miatt

Több mint ötszáz izraeli utazott Törökországba, hogy segítsen a pusztító földrengést követő kutatásban és mentésben, de „konkrét és közvetlen fenyegetés miatt" egy nagyjából két tucatnyi főből álló csapatnak el kellett hagynia az országot Miriam Adelson filantróp magánrepülőgépén. Az izraeli hadsereg orvosi csapata és egy másik mentőcsapat, az IsrAid Törökországban marad.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 14. / 10:14

USA: A zsidóság 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint korábban

Az Egyesült Államokban élő zsidók 41 százaléka kevésbé érzi magát biztonságban, mint egy évvel korábban, csaknem 90 százalékuk szerint az antiszemitizmus probléma az országban – derül ki az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee – AJC) tegnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 12. / 16:17

Heisler András: „Tegnap egy zsidó ember fizikai megtámadásával valami megtört bennünk"

– Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke ma délután a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében. A városháza aulájában a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 12. / 12:26

Neonácik brutálisan megvertek egy fiatalembert a Széll Kálmán téren – FRISSÍTVE

A Mazsihisz.hu információi szerint súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett egy ötfős társaság egyik tagja, akit a társaival együtt tegnap déli egy órakor a Széll Kálmán téren támadott meg egy szélsőjobboldali csoport. Megkeresésünkre a BRFK azt közölte: a sértettek és a gyanúsítottak kihallgatása nem vetettek fel antiszemita motivációt, a nyomozás azonban az eset valamennyi körülményére kiterjed.

Közélet / 2023. Február 12. / 12:11

Szélsőjobboldali garázdák Budapest utcáin, négy embert őrizetbe vettek

Mivel a második világháborús kitörés napja alkalmából a fővárosban minden évben szélsőjobboldaliak randalíroznak, Budapest rendőrfőkapitánya tegnap fokozott ellenőrzést rendelt el az I., II. és XII. kerület teljes területére 10 órától 22 óráig. Ennek ellenére több garázda cselekmény történt, többeket előállítottak és őrizetbe vettek.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 07. / 11:15

Nyilas emlékhellyé alakították a háborús bűnös Szálasi özvegyének sírját

Megdöbbentő és aljasul cinikus akcióról számolt be a Mérce.hu portál, amely ezt írja: a fővárosi fenntartású Farkasréti temetőben, nem messze a zsidó síroktól, a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat került a nyilas tömeggyilkos özvegyének sírjára. Sőt, elhelyezték rajta a több ezer ember haláláért felelős, s emiatt kivégzett háborús bűnös fotóját is egy enyhén torzított, de azért jól felismerhető nyilaskereszt társaságában.

Közélet / 2023. Január 25. / 18:48

Mától elindult az antiszemitizmusról szóló európai felmérés

Az Európai Unió (EU) Alapjogi Ügynöksége (FRA) mától elindította az antiszemitizmussal kapcsolatos, immár harmadik nagyszabású kontinentális felmérését az EU kiválasztott tagállamaiban. A kutatásban 16 év feletti, magukat zsidónak valló személyek vehetnek részt, akiket a környezetükben tapasztalt antiszemita jelenségekről kérdeznek.

Mazsihisz hírek / 2023. Január 24. / 09:37

Magyar zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni magyar stratégiáért

Az Európai Bizottság (EB) 2021 októberében készítette el az Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató európai uniós stratégiát, s javasolta az uniós tagországok kormányainak, hogy készítsék el a saját nemzeti stratégiájukat is. A Mazsihisz magyar zsidó szervezetekkel összefogva segíteni kívánja a kormány munkáját egy munkaanyaggal, ezért a Szövetség meghívására az érintett szervezetek a Mazsihisz székházában megtartották első tanácskozásukat.