Címkék

Antiszemitizmus

Közélet / 2022. November 24. / 12:10

Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen – VIDEÓ

A Független Médiaközpont és a Goethe Institut szervezésében rendeztek kerekasztal-beszélgetést „Párbeszéddel, kultúrával az antiszemitizmus ellen" címmel. A rendezvényen azt vitatták meg, hogy milyen eszközök működnek hatékonyan az antiszemitizmus megjelenési formáival szemben Európa különböző országaiban, így Magyarországon és Németországban.

Izrael / 2022. November 23. / 15:46

EJC: A gyáva és brutális támadások célja a félelemkeltés és a terror

Az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) megdöbbenését fejezi ki és elítéli a ma reggel Jeruzsálemben elkövetett terrortámadásokat. A szervezet elnöke a részvétét fejezte ki a megölt fiatal diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Közélet / 2022. November 22. / 10:21

Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

Mint arról beszámoltunk: Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a közelmúltban Brüsszelben részt vett egy kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott tanácskozáson. Az egyik fórumon elhangzott: a feladat sürgető, hiszen Európa-szerte növekszik az antiszemitizmus, aminek megállítására nemzeti stratégiák kidolgozására és koordinált, átfogó cselekvésre van szükség.

Mazsihisz hírek / 2022. November 16. / 14:57

A Mazsihisz vezetése a brüsszeli antiszemitizmus elleni fórumon

Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója is részt vesz azon a kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott nemzetközi tanácskozáson, amely ma kezdődött Brüsszelben. A rendezvény szervezői a Antiszemitizmus Elleni Harc Mozgalom (Combat Antisemitism Movement – CAM) és a Küzdelem az Online Antiszemitizmus Ellen (Fighting Online Antisemitism – FOA) nevű civil szervezet.

Tudomány / 2022. November 10. / 16:14

Új fényképek a Kristályéjszakáról, amelyek bizonyítják a szervezettséget

Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontán alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.

Közélet / 2022. November 08. / 15:19

Az USA különmegbízottja a Rumbach-ban: „Küzdenünk kell az antiszemitizmus ellen”

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Holokauszt Ügyekkel Foglalkozó különmegbízottja, Ellen Germain volt a főszónoka annak a rendezvénynek, amely a Zsidó Világkongresszus, a Mazsihisz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az USA budapesti nagykövetsége szervezésében zajlott tegnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Felszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, akinek a beszédét cikkünk végén teljes terjedelmében közöljük.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 10:04

Végső stádiumban lévő, rákos terrorista gyilkolt Izraelben

Szombat este egy palesztin terrorista tüzet nyitott a hebroni zsidó telepes közösség bejárata, Giv’at HaAvot közelében (Kirjat Arba). A lövöldözés során meggyilkolt egy izraeli férfit és megsebesített további négyet, egyiküket súlyosan – írja a katonaság és a Magen David mentőszolgálat információira hivatkozva az izraeli Új Kelet.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 28. / 10:30

Tragikus évforduló: ma 100 éve kerültek hatalomra az olasz fasiszták

Az Olaszország fasizálásának előrehaladtával bevezetett fasiszta naptár szerint 1922. október 28. lett a fasiszta időszámítás kezdőnapja. A marcia su Roma (a fasiszták Rómába menetelése) 1923-as, első évfordulója alkalmával az újságokban közölt fényképeken már a történelemhamisítás is felfedezhető: a manipulált fotók középpontjában Mussolini áll, holott ő 1922. október 28-án nem is volt Rómában, még Milánóból figyelte a helyzet alakulását.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 26. / 10:52

Rózsaszín horogkereszteket festettek a szegedi gyermekklinika elé

Hétfőről keddre virradóan a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Tiszára néző kapuja előtt, közel az árvízi emlékműhöz, két náci horogkeresztet festettek a járdára ismeretlenek – írja a Magyar Narancs. Elzárással is büntethető a tiltott önkényuralmi jelképek (horogkereszt, SS-jelvény, nyilaskereszt, sarló-kalapács, ötágú vöröscsillag) nagy nyilvánosság előtti használata vagy közszemlére tétele.

Közélet / 2022. Október 19. / 11:10

A Fehér Ház elítélte Trump és a rapper Kanye West antiszemita kijelentéseit

A múlt hétvégén Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kanye West rapper is antiszemita megjegyzéseket tettek. Trump becsmérelte az amerikai zsidóságot, akiknek szerinte meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, mielőtt még túl késő lenne. Kanye West egy amerikai médiamogul kapcsán közölte, hogy „a zsidók embere", s ő a maga részéről „fokozott készültségi állapotba helyezte magát a zsidókkal szemben".

Hírek, lapszemle / 2022. Október 11. / 19:12

Jó tudni: az új Nobel-díjas francia írónő sajnos nagyon nem kedveli Izraelt, sőt...

A francia Annie Ernaux, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje izraeli kulturális rendezvények bojkottálására és terroristák szabadon bocsátására szólított fel, Izraelt pedig apartheid-államnak nevezte – írja a Jerusalem Post összefoglalójára hivatkozva a Szombat. Ernaux egy gyilkos libanoni terroristát úgy méltatott, hogy az „elkötelezett harcosa a palesztin nép ügyének és a gyarmatosítás elleni küzdelemnek".

Hírek, lapszemle / 2022. Október 04. / 12:09

A képviselő lemondta a részvételt, elhalasztják a Horthy-emléktábla avatását

A Szegeder.hu írta meg elsőként múlt csütörtökön, hogy a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát akart avatni Horthy Miklós tiszteletére a szegedi Délvidék Házban, ahol az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő is beszédet mondott volna. Most ugyancsak ez a helyi lap számolt be arról is: a Vitézi Rend tájékoztatása szerint az ünnepséget elhalasztják. Az avatás ellen a Mazsihisz is tiltakozott.