Címkék

antiszemitizmus

Közélet / 2022. Augusztus 04. / 17:29

Félelemkeltés, antiszemita gyűlölködés az MTK-Szeged focimeccs után – Feljelentést tesz az MTK

A hétfő esti MTK Budapest – Szeged-Csanád Grosics Akadémia NB II-es labdarúgó mérkőzés után a szegedi szurkolók egy csoportja antiszemita, gyűlölködő rigmusokat skandálva hagyta el az MTK stadionját és környékét. Az esetről videófelvételt készített egy megriadt 12 éves MTK szurkoló kislány, aki az édesapjával látogatott ki a mérkőzésre.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 01. / 12:42

Ukrajna: „A gyilkos zsidóüldözést a helyi lakosság követte el"

„Ukrán nacionalista múlt: hősök vagy bűnösök?" címmel közölt nagyinterjút a Népszava hétvégi száma az ukrajnai nacionalista törekvések sokszor tragédiákba torkollt következményeiről, így a második világháborúban számos szörnyűséget elkövető Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) ténykedéséről. A lap kérdéseire Gyóni Gábor és Mezei Bálint történészek, az ELTE oktatói válaszoltak.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 28. / 15:46

Mazsihisz: Jogi lépéseket teszünk az uszító plakátok ügyében

A Budapest több pontján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) logójával megjelent, uszító és antiszemita plakátokhoz Szövetségünknek természetesen semmi köze. Az ügyben megtesszük a szükséges jogi lépéséket. SAJTÓKÖZLEMÉN

Hírek, lapszemle / 2022. Július 17. / 21:18

„A vészkorszakban a francia állam szembement a legfontosabb eszményekkel”

Az 1942. július 16-17-én Párizsban lezajlott Vel'd'Hiv-i razzia 80. évfordulóján ma Emmanuel Macron francia köztársasági elnök új emlékhelyet avatott a mártírok emlékére. Az államfő egyúttal rámutatott: szót kell emelni a történelemhamisítók ellen, akik azt terjesztik, hogy 1942-ben a francia állam vezetői nem hagyták cserben a zsidókat. Macron közölte: a francia állam a vészkorszakban tudatosan ment szembe a felvilágosodás és az emberi jogok eszméivel.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 17. / 17:08

Az antiszemita festmény miatt lemondott a német documenta igazgatója

Lemondott Sabine Schormann, a német documenta, a világ egyik legismertebb modern művészeti kiállításának igazgatója, miután egy kiállított festmény antiszemita jellege miatt botrányt kavart – írja a Szombat a Deutsche Welle értesülésére hivatkozva. A botrányos képről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 12. / 13:39

Blaha Lujza téri zsidózás: a Mazsihisz elnöke a belügyminiszterhez fordult

Mint tegnap beszámoltunk róla a Telex.hu hírére hivatkozva: a budapesti Blaha Lujza téri villamosmegállóban uszító antiszemita szövegek hangzottak el egy hangszóróból. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az ügyben.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 11. / 16:49

Zsidózás harsogott a 4-6-os megállójában egy hangszóróból a Blahán

Ha Tomcat lenne a miniszterelnök, akkor tele lenne minden „zsidó hullákkal és falhoz csapkodott csecsemőkkel, a más véleményűeket pedig karóba húznák fekete ruhás halálbrigádok”. Többek között ez harsogott ma a budapesti Blaha Lujza téri villamosmegállóban – írja a Telex.hu hírportál.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 11. / 10:39

Véget nem érő vita a Németországban kiállított antiszemita festményről

A Kasselben kiállított People's Justice (Népek igazsága) című festményen – amelyet már eltávolítottak a tárlatról – egy disznófejű Moszad-ügynök masíroz Dávid-csillagos kendővel a nyakában, kissé arrébb egy vámpírfogú zsidó látható SS-jellel a kalapján. A Kasselben megrendezett documentán észlelt példátlan zsidóellenesség hatalmas hullámokat vert. Felelősséget mégsem vállal senki. A Szombat írását ajánljuk.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 04. / 11:30

Eltűntették a magyar zsidóságot súlyosan sértő, antiszemita feliratot Újbudán

Valaki már lefestette és eltűntette a budapesti Fehérvári út 152. számú ház homlokzati falára festett, antiszemita feliratot, ugyanakkor az önkormányzat részéről Erhardt Attila alpolgármester a saját hatáskörébe vette az ügyet és további intézkedést ígért – tájékoztatta honlapunkat Rádi Angéla, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Biztonsági Szolgálatának HR-vezetője.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 13:58

Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

A Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat Deborah Lipstadt, aki az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyi tárcájának bejelentésére hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban utazik a térségbe.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 13. / 19:35

Nyíregyháza: „Közös felelősségünk, hogy tanuljunk a múltból"

– Az ideológia a tettek bizonyítása, de az embereket a tetteik minősítik. Közös a felelősségünk, hogy tanítsuk a fiatalokat a múlt tanulságaira, s közös a felelősségünk abban is, hogy tanuljunk a múlt hibáiból. Közösen kell harcolni, közös a felelősségünk, s közösen kell fejet hajtanunk a mártírok előtt – mondta Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a városban tegnap megrendezett mártírmegemlékezésen.

Közélet / 2022. Június 13. / 12:19

Tiltakozás a szó erejével a gyűlölet ellen

A „nem kívánatosnak" minősített zsidó szerzők műveinek megsemmisítését 1944. június 16-án kezdték meg Budapesten. A barbár cselekedet évfordulóján nyilvános felolvasással emlékezik az elpusztított könyvekre és szerzőikre a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Katona József Színház, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 16-án, csütörtökön 16 órától a Katona József Színház előterében lévő Kantinban.