Átadták az idei Wallenberg-díjakat

2019. Január 17. / 14:30


Átadták az idei Wallenberg-díjakat

Szerda délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat a budapesti Goldmark teremben. A vészkorszakban magyar zsidók ezreit a deportálástól megmentő svéd diplomatáról nevezett elismerést azok vehették át, akik bátor kiállásukkal, életútjukkal példát tudnak mutatni a közéletben.


A Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részvételével alapította 2010-ben és független bizottság közreműködésével osztja ki, a Raoul Wallenberg-díjat.

A pályázati kiírás alapján: elismerésben részesülhetnek polgárjogi aktivisták, civil szervezetek, települési önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, intézmények, írók, újságírók, szerkesztőségek, szellemi műhelyek, egyházi közösségek és abban tevékenykedő emberek.

A díjat a bíráló bizottság – számos ajánlás alapján – olyan embereknek szervezeteknek osztja, akik tevékenységükkel, életútjukkal, emberi, közösségi magatartásukkal példát mutatnak humanizmusból és fellépnek a hátrányos helyzetben élők, valamint a diszkriminációt elszenvedők érdekében.

A Díj adományozásával példát, etikai mércét kívánunk állítani a magyar társadalom és a politikai közélet elé.

Az idei díjazottak

Kelbert Krisztina történész, muzeológus
Az előterjesztő – Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke – Írja: “Kelbert Krisztina rendkívüli érzékenységgel és empátiával végzett kutatásai, hozzájárulnak az antiszemita előítéletesség visszaszorításához és a fiatal nemzedék toleráns attitűdjének kialakításához..”

Kelbert KrisztinaKelbert Krisztina

Dr. Székely János püspök
A Boldog Ceferino Roma Misszió, a Sója Miklós Nyitott Ház Szövetség elnöke, és a Mária Rádió fővédnökeként igyekszik elősegíteni a cigányság anyagi, szellemi, lelki és kulturális felemelkedését, a még fellelhető kulturális és szociális gátak leépítésének útjait keresi és fellép a történelmi hagyományú előítéletek ellen is. A díjra Dr. Erdő Péter bíboros, Esztergom – budapesti érsek terjesztette fel.

Dr. Székely JánosDr. Székely János

Professzor Dr. Szita Szabolcs történész
1990-ben két túlélővel megalapította a budapesti Holocaust Dokumentációs Központot, amely 2005-től miniszterelnöki támogatással közalapítvánnyá vált. Jelentős munkát végeztek a magyar zsidóság háborús és személyi veszteség feltárásában. Közel 200 főt javasoltak háborús embermentésért Világ Népeinek Igaza címre. 2001-ben minisztériumi felkérésre Ö írta az első magyar holokauszt tankönyvet, majd elindította az izraeli tanár továbbképzéseket. A díjra a Raoul Wallenberg Egyesület terjesztette fel.

Szita Szabolcs és Tóth JózsefSzita Szabolcs és Tóth József

Dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
Irányítása alatt a kerület kiemelt figyelmet fordít és fordított a demokratikus és emberi jogokkal összefüggő helyszínek, terek, épületek rendbehozására a területén lévő nemzetközi gettó, a zsidóüldözések emlékeinek, emlékhelyeinek helyzetére a megemlékezések támogatására. Ilyen rendezvényeken méltató és emlékező beszédeket rendszeresen tart és kezdeményez is. Emberi magatartása, empatikus viselkedése az említett kérdésekben alkalmassá teszik a Wallenberg-díj elnyerésére. A díjra a Raoul Wallenberg Egyesület Elnöksége terjesztette fel.

Vadász Magda a Bét Jehuda zsinagóga körzet világi vezetője
Több civil, zsidó szervezetben dolgozik: 1991-ben női szervezetet alapított, majd eben az évben belépett B’nai B’rith Budapest Páholyba, amelynek jelenleg alelnöke. Önkéntes munkát végez az Élet Menete Alapítványnál és a Komáromi Hitközségnél. Megválasztották a Bét Jehuda zsinagóga elnöki posztjára is. Ajánlói szerint önkéntesként soha nem ugrik el feladat elől, jó szervező és kommunikátor. Választott vezetőként aktív tagja a BZSH és a MAZSIHISZ közgyűléseinek. Kiemelt és nélkülözhetetlen szerepet visz a szlovák-magyar zsidó kapcsolatok ápolásában is, ahol jól hasznosítja tolmács szakmáját is. Fontos, hogy gyermekei – a szülők nyomán – is hasznos, elismert munkát végeznek a közösségért itthon és Izraelben egyaránt. A díjra a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége terjesztette fel.

Vadász Magda és Heisler AndrásVadász Magda és Heisler András

A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium
A pécsi egyetemre bekerülő cigány/roma származású többségükben hátrányos helyzetű hallgatók egyetemi tanulmányaik elvégzésében való támogatása egyre nagyobb feladat a magyar oktatásügy előtt. A pécsi szakkollégium tutori rendszer működtetésével és különböző közösségi programok megvalósításával igyekszik a szakkollégisták intézményi kötődését elősegíteni és ezzel együtt az egyetemen való bentmaradásukat segíteni.

Heisler András és Búzás-Hábel GézaHeisler András és Búzás-Hábel Géza

2013 és 2018 között a WHSz keretein belül komplex ösztöndíj program működött, melynek elsődleges célja az egyetemre bekerült hátrányos helyzetű főként cigány/roma hallgatók lemorzsolódásának megelőzése, egyetemi tanulmányaik minél sikeresebb elvégzésében való támogatásuk és a tudományos életbe való bevonódásuk elősegítése volt. A Wallenberg díjra a Wlislocky Henrik Szakkollégiumot a Kethanipe Egyesület terjesztette fel.

***

Az ünnepségen Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára a példát mutató embereket méltatta és a közöny, az érzéketlenség, a feledés veszélyére figyelmeztetett.

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete szerint mindnyájunknak felelőssége, hogy felemeljük a szavunkat a rászorulók, kirekesztettek védelmében, valamint “a rossz ellen, a hamis hírek és az eltorzított tények ellen”.

Raoul Wallenberg 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda. Szovjetunióbeli fogságának pontos története máig ismeretlen, egy 1957-es hivatalos moszkvai közlés szerint 1947. július 17-én halt meg a börtönben, de ezt máig sokan vitatják. Wallenberg az Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára, 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet szavazta meg neki. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet Budapesten.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek