Tuvja Raviv: Nekem háromszor adott életet az anyám…

2022. Május 17. / 08:13


Tuvja Raviv: Nekem háromszor adott életet az anyám…

Szerző: Kácsor Zsolt

A címben szereplő Tuvja Raviv 1934-ben Révész Tamásként született egy vajdasági településen, és gyermekkorában a legvadabb álmaiban sem gondolta, hogy valaha egy harckocsidandár parancsnokaként vesz majd részt háborúkban arabok ellen egy olyan dicsőséges ország katonájaként, amely ország az ő születésekor még nem is létezett. Tuvja Raviv Egy izraeli páncélostiszt élete címmel írta meg emkékiratait, amelynek a napokban volt a bemutatója Budapesten.

Tuvja Ravivból, azaz Révész Tamásból közel a kilencvenedik életévéhez is olyan lenyűgöző életerő árad, ami egyszerre csodálatra méltó és egyszerre tragikus: mármint annak tudatában tragikus, hogy ez a csodálatos életerejű ember a vészkorszakban egyike volt azoknak, akiket a nácik és a nyilasok a származása miatt akartak megölni. S lám, most ott ül a színpadon, nagyokat nevet, és büszkén meséli, hogy a három fiától összesen kilenc unokája született… A közönségtől ez a bejelentés hatalmas tapsot kap, ami egyúttal a győzelem hangja is: ez a taps annak a bizonyítéka, hogy a gonosz nem győzhetett, a gonosz nem győzhet, és a gonosz nem is fog győzni a jók és az ártatlanok fölött. 

tuvja_raviv (3).jpgTuvja Raviv, azaz Révész Tamás

Sisák Gábor, a PEKO kiadó szerkesztője vezeti föl a beszélgetést a szerzővel, igaz, az esemény voltaképpen már az esemény előtt elkezdődik, hiszen a pulpituson ülő Tuvja Ravivot körbeveszik a barátai és az olvasói, a kezét szorongatják, és lelkesen fotózkodnak vele, úgy ünneplik, mint egy valódi sztárt. S igen, a beszélgetésből kiderül, hogy Tuvja Raviv a maga nemében valóban egy sztár: úgy értem, a lehetetlen megkísértésének sztárja, aki arra termett, hogy soha ne szenvedjen vereséget. Még akkor sem, ha fiatal katonaként a harckocsiját telibe találja egy ellenséges lövedék, a tank kigyullad, Tuvja Raviv pedig a felismerhetetlenségig összeég, olyannyira, hogy a kórteremben a saját felesége is csak a nyakában lógó láncról ismeri föl.

– Nekem háromszor adott életet az anyám – lepi meg a közönséget az egykori páncélostiszt. – Először akkor, amikor megszült, másodszor akkor, amikor Bajmokról Budapestre hozta a családot, különben elpusztultunk volna, harmadszor pedig akkor, amikor kivándoroltunk Izraelbe.

A Vajdaságban maradni 1944-ben egyet jelentett a halállal: így járt Tuvja Raviv mindkét nagyapja, akik mindketten Auschwitzban végezték.

– Pedig nagy magyarok voltak! – jegyzi meg Tuvja. – Mindketten büszkék voltak a magyarságukra!

A család Budapesten szerencsére túlélte a holokausztot, és a háború után nem sokkal kivándoroltak a Szentföldre, Tuvja 1952-ben, 18 évesen már katona. És elkezdődik a katonai karrierje, amelynek során volt része mindenben: közelről látta a halált, a legközelebbi bajtársait látta elesni. Ugyanakkor közelről látta a nagypolitikát és a nagypolitikát csináló embereket: a seregben egy időben a legendás Ariel Sharon volt a parancsnoka, találkozott Golda Meir miniszterelnök-asszonnyal, Jichák Rabinnal, a későbbi miniszterelnökkel, s szolgálta a hazáját Törökországban katonai attaséként. Karrierjének csúcspontja az 1973-as háború volt, amelyet Izrael megnyert ugyan, Tuvja dandárja azonban rettenetes veszteségeket szenvedett: több mint száz tankjából alig a tizede maradt működőképes, a bajtársai zöme pedig hősi halált halt.

20220512_184040.jpgTuvja Raviv az egyik fiával a könyvbemutatón

Most pedig ott áll ez a sokat látott és sokat szenvedett ember a pódiumon, a térképnél mutatja az 1973-as háború egyes harci cselekményeinek a helyszínét, miközben a fia segítő karjára támaszkodik. S az egész beszélgetés alatt olyan derű sugárzik belőle, mintha az egész élete másból sem állt volna, csak vidámságból. S milyen tisztelettel képes beszélni másokról! Hosszan méltatja a könyve szerkesztőjének, Sisák Gábornak az érdemeit, majd Szilágyi Erzsébetnek, a könyve fordítójának köszöni meg az alapos munkát. 

20220512_182246.jpgSzilágyi Erzsébet, a kötet fordítója

Felidézi, hogy amikor a fordítás során Szilágyi Erzsébet ahhoz a részhez ért, amelyben Tuvja Raviv családja egy teherkocsin zötyög a szabadulás felé Magyarországon, a fordító tizenöt különböző típusú járműről küldött neki képet azzal a kéréssel: jelölje meg, melyik volt az a bizonyos jármű. Sőt, Szilágyi Erzsébet még azoknak a zsidó üldözötteknek a személyazonosságát is kiderítette, akiket Tuvja tehetős családja bújtatott a vészkorszakban. 

Rendkívüli kötetbemutató részesei lehettünk egy rendkívüli emberrel. A könyvét pedig feltétlenül olvassák el, mert kiderül belőle, hogy a lehetetlen is legyőzhető – legalábbis egy izraeli páncélostiszt életében.

Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete – Bajmoktól Szarajevóig, PEKO Kiadó, 2022, 328 oldal, 5490 Ft.

20220512_175812.jpg

Részlet a kiadó ajánlójából

Ez a különleges könyv egy páratlan életút összegzése, amely a vajdasági Bajmoktól vezetett az 1973-as háborúban kulcsszerepet játszott izraeli 600. páncélosdandár parancsnokságáig. 

A szerző 18 évesen, 1952-ben a harckocsizókhoz bevonulva kezdte meg sok évtizedes katonai pályáját az izraeli fegyveres erőknél. Részt vett négy nagy, sorsfordító háborúban, amelyek egyes epizódjai nagy hangsúlyt kapnak a könyvben: az 1956-osban (ekkor harckocsija telitalálatot kap), az 1967-esben, majd már dandárparancsok-helyettesként az 1967–1970-es, ún. „felőrlő” háborúban. 

Katonai karrierjének és egyben e könyvnek is drámai csúcspontját az 1973-as háború jelenti, amelyben az M60-asokkal felszerelt 600. páncélosdandár parancsnokaként harcolt a Sínai-félszigeten egy nagyon fontos terepszakaszon. Minden szépítés nélkül, forrásértékűen és részletesen számol be ezekről a kritikus napokról, amikor Izrael léte forgott kockán. A hadosztályparancsnoka nem más volt, mint Ariel Saron, későbbi miniszterelnök. 

A hadseregtől leszerelve a szerző életében újabb drámai csomópontok következtek: így a boszniai háború idején, sokszor életveszélyben mentette a helyi zsidóságot az 1990-es évek első felében. Az életútja körbeért: így lett megmentettből megmentő. Könyve nem csupán a közelmúlt hadtörténete szempontjából izgalmas olvasmány, élettörténete az emberi élni akarás és életszeretet inspiráló és lenyűgöző példája is. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek