Izrael kiszabadított a Hamász fogságából egy katonanőt

2023. Október 30. / 20:36


Izrael kiszabadított a Hamász fogságából egy katonanőt

A Hamász terrorszervezet ma videót tett közzé három túszul ejtett nőről: Danielle Aloniról, Jelena Tropanovról és Rimon Buchshtav Kirschtről. Izrael azt jelentette be, hogy kiszabadított egy katonanőt: a Moszad segítségével hazajuttatott Ori Megidis (képünkön) már találkozott is a családjával Kirjat-Gatban.

A Hamász által közzétett videón három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt. Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt. Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Rimon Buchshtav Kirscht a párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe.    

Izraeli közlések szerint a Hamász és iszlamista szövetségesei legkevesebb kétszáznegyvenhárom túszt vittek Gázába a három héttel ezelőtti nagyszabású terrortámadásban, melyben megöltek több mint ezernégyszáz embert, sokakat otthonukban és egy szabadtéri zenei fesztiválon.    

Katari és amerikai közvetítéssel szabadon engedtek két amerikai állampolgárt, egy anyát és lányát, majd két idős izraeli asszonyt, akiknek férjét azonban továbbra is fogolyként őrzik az övezetben.    

A támadás után Izrael háborút indított a Hamász ellen, egyebek között a túszok kiszabadításának érdekében. A hadműveletek első szakaszában légicsapásokat hajtott végre az izraeli légierő, majd múlt péntek este kiterjesztették a szárazföldi harcokat az övezetet uraló iszlamista szervezetek ellen.    

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye elítélte, és a Hamász „kegyetlen pszichológiai propagandájának" nevezte a három túszról most közölt videót. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozzuk" – közölték.    

Vasárnap éjjel a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és az izraeli hadsereg közös akciójában, a Moszad titkosszolgálat közreműködésével kiszabadítottak egy 19 éves katonalányt, Ori Megidist, aki már találkozott is családjával Kirjat-Gatban.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek