Ilyen volt a „nagy balhé" az MTK és a VAC közötti focimeccsen

2022. Május 13. / 10:28


Ilyen volt a „nagy balhé" az MTK és a VAC közötti focimeccsen

Tömegverekedésbe torkollt 1922-ben az MTK–VAC labdarúgó-mérkőzés a Hungária úton. A találkozó a vendégcsapat 2:1-es vezetésénél, a 62. percben félbeszakadt. A Magyarság című szélsőséges lap a két „zsidó csapat” kapcsán ezt írta: „olyan testvérharc folyt le vasárnap délelőtt a Hungária úti sporttelep hatalmas arénájában, amilyenhez hasonlót aligha jegyeztek fel ez ideig a magyar labdarúgósport évkönyvei". Hegyi Iván cikkét ajánljuk a Jelen hetilapból.

Izgalmas matiné volt 1922-ben a Hungária úton: a fél tizenegykor kezdődő MTK–VAC meccsen déltájban már ütött szinte mindenki mindenkit. A skandalum az után tört ki, hogy Gross II Dezső a 62. percben, 2:1-es VAC-vezetésnél a tizenhatos sarkánál elgáncsolta az MTK híres csatárát, Opata Zoltánt – így kezdődik Hegyi Iván sportújságíró A nagy balhé című írása a Jelen hetilapban.

A szerző a korabeli lapok tudósításai nyomán tárja fel, hogy mi történt, s ezekből a cikkekből nemcsak az olvasható ki, hogy milyen indulatok törtek felszínre a pályán, hanem az is, hogy száz évvel ezelőtt milyen választékosan fejezték ki magukat a labdarúgók. 

Az incidensről Klug játékvezető később így nyilatkozott: „Siklóssy Antalt Weisz Gyula, a VAC középfedezete, könyökkel oly erősen ellökte a labdától, hogy Siklóssy csak úgy repült. Fütyültem, és tizenegyest diktáltam a VAC ellen. Ekkor odarohant hozzám Fischer, majd az egész VAC-csapat, a karomat, vállamat rángatták, és a legvadabb hangon protestáltak ítélkezésem ellen. Fischer már a szitkok szótárának teljes kimerítésével kritizálta működésemet. Ekkor megindult a közönség beözönlése is a pályára, s bár úgy láttam, hogy a két besiető rendőrtiszt beavatkozásával a szituációt még meg lehetett volna menteni, a mérkőzés lefúvását határoztam el, mert közben azt vettem észre, hogy Fischer és Hermann durván rátámadnak Nádler Henrikre, az MTK középfedezetére, és rugdalni kezdik őt.”

A Nemzeti Sportot idézve Hegyi cikkében ezt olvassuk: A helyszínt nem hatotta át a finom modor, a Nemzeti Sport szerint „a MAC–VAC mérkőzés incidense leányintézeti tánckoszorú volt az MTK és a VAC hívői között lefolyt csatához képest”. A MAC-pályán, a Margitszigeten azért támadt balhé, mert Schiller Gyula játékvezető méteres lesgólt adott meg a 2:0-ra győztes, a futballt is kultiváló Vívó és Atlétikai Clubnak. A Hungária úton meg azért fokozódott a helyzet, mert közvetlenül a szabadrúgás után Klug tizenegyest ítélt az MTK javára. 

A VAC játékosai körbefogták a játékvezetőt, mire a nyolcezres publikum egy része a pályára rontott, sőt hamarosan ellepte azt. Irtózatos csihi-puhi kezdődött, amely átragadt a tribünre is, és a szolgálatot teljesítő rendőrtanácsos kénytelen volt segédcsapatokért telefonálni, majd a megérkező rendőrosztag tisztította meg a pályát, teremtett a sporttelepen rendet.

Hegyi Iván idézi a Magyarság című szélsőséges lapot is, amely – mint fogalmaz – megragadta a lehetőséget, hogy a két „zsidó csapat” találkozója súlyos összecsapásokba torkollt. A Magyarság tehát így reflektált: „Olyan testvérharc folyt le vasárnap délelőtt a Hungária úti sporttelep hatalmas arénájában, amilyenhez hasonlót aligha jegyeztek fel ez ideig a magyar labdarúgósport évkönyvei. Ezúttal egymás között játszottak a neológok és ortodoxok, és a nézőtér sok ezer főnyi közönségén is meglátszott, hogy az MTK megszokott és mérsékelten viselkedő közönségével szemben teljes felkészültséggel vonultak fel a másik párt, a cionista voltát hangosan hirdető VAC fanatikusai, telve alig leplezett gyűlölettel az ellenfelek iránt, akiket hitehagyottaknak tartanak.” 

A cikket teljes terjedelmében a Jelen hetilapban olvashatják, az újság honlapja itt érhető el.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek