Ilyen volt a „nagy balhé" az MTK és a VAC közötti focimeccsen

2022. Május 13. / 10:28


Ilyen volt a „nagy balhé" az MTK és a VAC közötti focimeccsen

Tömegverekedésbe torkollt 1922-ben az MTK–VAC labdarúgó-mérkőzés a Hungária úton. A találkozó a vendégcsapat 2:1-es vezetésénél, a 62. percben félbeszakadt. A Magyarság című szélsőséges lap a két „zsidó csapat” kapcsán ezt írta: „olyan testvérharc folyt le vasárnap délelőtt a Hungária úti sporttelep hatalmas arénájában, amilyenhez hasonlót aligha jegyeztek fel ez ideig a magyar labdarúgósport évkönyvei". Hegyi Iván cikkét ajánljuk a Jelen hetilapból.

Izgalmas matiné volt 1922-ben a Hungária úton: a fél tizenegykor kezdődő MTK–VAC meccsen déltájban már ütött szinte mindenki mindenkit. A skandalum az után tört ki, hogy Gross II Dezső a 62. percben, 2:1-es VAC-vezetésnél a tizenhatos sarkánál elgáncsolta az MTK híres csatárát, Opata Zoltánt – így kezdődik Hegyi Iván sportújságíró A nagy balhé című írása a Jelen hetilapban.

A szerző a korabeli lapok tudósításai nyomán tárja fel, hogy mi történt, s ezekből a cikkekből nemcsak az olvasható ki, hogy milyen indulatok törtek felszínre a pályán, hanem az is, hogy száz évvel ezelőtt milyen választékosan fejezték ki magukat a labdarúgók. 

Az incidensről Klug játékvezető később így nyilatkozott: „Siklóssy Antalt Weisz Gyula, a VAC középfedezete, könyökkel oly erősen ellökte a labdától, hogy Siklóssy csak úgy repült. Fütyültem, és tizenegyest diktáltam a VAC ellen. Ekkor odarohant hozzám Fischer, majd az egész VAC-csapat, a karomat, vállamat rángatták, és a legvadabb hangon protestáltak ítélkezésem ellen. Fischer már a szitkok szótárának teljes kimerítésével kritizálta működésemet. Ekkor megindult a közönség beözönlése is a pályára, s bár úgy láttam, hogy a két besiető rendőrtiszt beavatkozásával a szituációt még meg lehetett volna menteni, a mérkőzés lefúvását határoztam el, mert közben azt vettem észre, hogy Fischer és Hermann durván rátámadnak Nádler Henrikre, az MTK középfedezetére, és rugdalni kezdik őt.”

A Nemzeti Sportot idézve Hegyi cikkében ezt olvassuk: A helyszínt nem hatotta át a finom modor, a Nemzeti Sport szerint „a MAC–VAC mérkőzés incidense leányintézeti tánckoszorú volt az MTK és a VAC hívői között lefolyt csatához képest”. A MAC-pályán, a Margitszigeten azért támadt balhé, mert Schiller Gyula játékvezető méteres lesgólt adott meg a 2:0-ra győztes, a futballt is kultiváló Vívó és Atlétikai Clubnak. A Hungária úton meg azért fokozódott a helyzet, mert közvetlenül a szabadrúgás után Klug tizenegyest ítélt az MTK javára. 

A VAC játékosai körbefogták a játékvezetőt, mire a nyolcezres publikum egy része a pályára rontott, sőt hamarosan ellepte azt. Irtózatos csihi-puhi kezdődött, amely átragadt a tribünre is, és a szolgálatot teljesítő rendőrtanácsos kénytelen volt segédcsapatokért telefonálni, majd a megérkező rendőrosztag tisztította meg a pályát, teremtett a sporttelepen rendet.

Hegyi Iván idézi a Magyarság című szélsőséges lapot is, amely – mint fogalmaz – megragadta a lehetőséget, hogy a két „zsidó csapat” találkozója súlyos összecsapásokba torkollt. A Magyarság tehát így reflektált: „Olyan testvérharc folyt le vasárnap délelőtt a Hungária úti sporttelep hatalmas arénájában, amilyenhez hasonlót aligha jegyeztek fel ez ideig a magyar labdarúgósport évkönyvei. Ezúttal egymás között játszottak a neológok és ortodoxok, és a nézőtér sok ezer főnyi közönségén is meglátszott, hogy az MTK megszokott és mérsékelten viselkedő közönségével szemben teljes felkészültséggel vonultak fel a másik párt, a cionista voltát hangosan hirdető VAC fanatikusai, telve alig leplezett gyűlölettel az ellenfelek iránt, akiket hitehagyottaknak tartanak.” 

A cikket teljes terjedelmében a Jelen hetilapban olvashatják, az újság honlapja itt érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Különleges építészeti műemlék az ipolysági zsidó temetőben
Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Komjádi Béla (1892-1933)

Kommentek