Dr. Frölich Róbert:  „Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak"

2023. Október 25. / 11:59


Dr. Frölich Róbert: „Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak"

– A zsidó intézményeket eddig is védtük, a Mazsihisznek saját biztonsági szolgálata is van, de emellé megerősített rendőri segítséget is kaptunk – nyilatkozta dr. Frölich Róbert országos főrabbi az Index.hu portálon ma megjelent interjújában. Többek között arról kérdezték a főrabbit, hogy hogyan élte meg a Hamász október 7-i terrortámadását, s hogy történt-e változás, miután a Mazsihisz tagsága nagy többséggel Grósz Andor professzort választotta meg elnöknek.

„INDEX: Nehéz ezt a konfliktust megérteni Európából. Rabbiként hogyan ítéli meg a hamarosan bekövetkező gázai ostromot, amikor az izraeli seregek be fognak vonulni a félig romos nagyvárosba?

FRÖLICH RÓBERT: Visszakérdezek: honnét is jöttek a terroristák?

INDEX: De igazságos dolog iszlám fanatikusok miatt egy kétmilliós várost büntetni?

FRÖLICH RÓBERT: A mózesi törvényeknek egy kevéssé ismert fejezete a háború törvénye, ami Mózes ötödik könyvében található. Eszerint, ha háborút hirdetsz egy város ellen, mielőtt elfoglalnád, szólítsd fel békére, hogy adja meg magát. Az Izraeli Védelmi Erők akarva-akaratlanul, de eszerint járnak el, amikor felszólítják a lakosságot, hogy déli irányba hagyják el Gázát. Hadd hozzak egy-két példát: a második világháborúban nagyon sok ártatlan civil vesztette életét, amikor a szövetségesek Drezdát szőnyegbombázták. De említhetném Londont is, amikor a Luftwaffe gépei nyolc hónapon keresztül bombázták a brit fővárost. Sajnos minden háborúban vannak civil áldozatok is. C'est la guerre!"

Többek között ez olvasható abban az interjúban, amely ma jelent meg Frölich Róbert főrabbi: A rendőrség védelmét kértük, amikor beindultak a tüntetések címmel az Index.hu portálon. Arra a kérdésre, hogy biztonságban érzik-e magukat a zsidók Magyarországon, az országos főrabbi azt válaszolta:

– Ha ugyanezt a kérdést feltette volna, mondjuk egy hónappal ezelőtt, azt hiszem, nem vettem volna komolyan. De azt kell mondjam – a saját legnagyobb megdöbbenésemre is –, hogy ma tényleg Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak. Legalábbis fizikailag. Azzal, hogy a rendőrség nem engedélyezte az Izrael-ellenes tüntetéseket, nincs se felvonulás, se kődobálás, se zászlóégetés. Úgy tűnik, Budapest, illetve Magyarország tényleg a nyugalom szigete.

A dr. Grósz Andor elnökké választása óta eltelt időszakról Frölich Róbert kifejtette: „Grósz Andor professzor a Mazsihisz új elnökeként két dolgot hirdetett meg: a felekezeten belüli megbékélést és a pártpolitikától való eltávolodást. 

Ami az előbbit illeti, azt látom, hogy elültek a viharok. Nem mondom azt, hogy megszűntek az ellentétek, de nincsenek hangos vitáink. Hosszadalmas békefolyamatról van szó, és a mélyen gyökerező ellentéteket nem lehet parancsszóra feloldani. 

Elvitathatatlan az elnök jó szándéka. Komolyan gondolja, hogy rendet és békét kell teremteni, mert a Mazsihisz csak akkor fog prosperálni, ha nyugalom van". 

Dr. Frölich Róbert elmondta azt is: „Nem is volt olyan botorság a szervezetet depolitizálni. Az új hitközségi policy egyes elemeivel nem értek egyet, de kétségtelen, hogy előrébb vagyunk. Megnyugodtunk és kevesebb a feszültség. Úgy gondolom, hogy a hitközség eredeti funkciójára kell helyezni a hangsúlyt, és számtalan egyéb témakörben meg lehet nyilvánulni, mint hitközség".

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Címlapfotó: Kaszás Tamás – Index

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyertya és virág Tóth Potya István botlatókövénél
Mazsihisz hírek
Brüsszel, ahol nem javallt zsidónak látszani…