Dr. Frölich Róbert:  „Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak"

2023. Október 25. / 11:59


Dr. Frölich Róbert: „Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak"

– A zsidó intézményeket eddig is védtük, a Mazsihisznek saját biztonsági szolgálata is van, de emellé megerősített rendőri segítséget is kaptunk – nyilatkozta dr. Frölich Róbert országos főrabbi az Index.hu portálon ma megjelent interjújában. Többek között arról kérdezték a főrabbit, hogy hogyan élte meg a Hamász október 7-i terrortámadását, s hogy történt-e változás, miután a Mazsihisz tagsága nagy többséggel Grósz Andor professzort választotta meg elnöknek.

„INDEX: Nehéz ezt a konfliktust megérteni Európából. Rabbiként hogyan ítéli meg a hamarosan bekövetkező gázai ostromot, amikor az izraeli seregek be fognak vonulni a félig romos nagyvárosba?

FRÖLICH RÓBERT: Visszakérdezek: honnét is jöttek a terroristák?

INDEX: De igazságos dolog iszlám fanatikusok miatt egy kétmilliós várost büntetni?

FRÖLICH RÓBERT: A mózesi törvényeknek egy kevéssé ismert fejezete a háború törvénye, ami Mózes ötödik könyvében található. Eszerint, ha háborút hirdetsz egy város ellen, mielőtt elfoglalnád, szólítsd fel békére, hogy adja meg magát. Az Izraeli Védelmi Erők akarva-akaratlanul, de eszerint járnak el, amikor felszólítják a lakosságot, hogy déli irányba hagyják el Gázát. Hadd hozzak egy-két példát: a második világháborúban nagyon sok ártatlan civil vesztette életét, amikor a szövetségesek Drezdát szőnyegbombázták. De említhetném Londont is, amikor a Luftwaffe gépei nyolc hónapon keresztül bombázták a brit fővárost. Sajnos minden háborúban vannak civil áldozatok is. C'est la guerre!"

Többek között ez olvasható abban az interjúban, amely ma jelent meg Frölich Róbert főrabbi: A rendőrség védelmét kértük, amikor beindultak a tüntetések címmel az Index.hu portálon. Arra a kérdésre, hogy biztonságban érzik-e magukat a zsidók Magyarországon, az országos főrabbi azt válaszolta:

– Ha ugyanezt a kérdést feltette volna, mondjuk egy hónappal ezelőtt, azt hiszem, nem vettem volna komolyan. De azt kell mondjam – a saját legnagyobb megdöbbenésemre is –, hogy ma tényleg Magyarország tűnik az egyik legbiztonságosabb országnak. Legalábbis fizikailag. Azzal, hogy a rendőrség nem engedélyezte az Izrael-ellenes tüntetéseket, nincs se felvonulás, se kődobálás, se zászlóégetés. Úgy tűnik, Budapest, illetve Magyarország tényleg a nyugalom szigete.

A dr. Grósz Andor elnökké választása óta eltelt időszakról Frölich Róbert kifejtette: „Grósz Andor professzor a Mazsihisz új elnökeként két dolgot hirdetett meg: a felekezeten belüli megbékélést és a pártpolitikától való eltávolodást. 

Ami az előbbit illeti, azt látom, hogy elültek a viharok. Nem mondom azt, hogy megszűntek az ellentétek, de nincsenek hangos vitáink. Hosszadalmas békefolyamatról van szó, és a mélyen gyökerező ellentéteket nem lehet parancsszóra feloldani. 

Elvitathatatlan az elnök jó szándéka. Komolyan gondolja, hogy rendet és békét kell teremteni, mert a Mazsihisz csak akkor fog prosperálni, ha nyugalom van". 

Dr. Frölich Róbert elmondta azt is: „Nem is volt olyan botorság a szervezetet depolitizálni. Az új hitközségi policy egyes elemeivel nem értek egyet, de kétségtelen, hogy előrébb vagyunk. Megnyugodtunk és kevesebb a feszültség. Úgy gondolom, hogy a hitközség eredeti funkciójára kell helyezni a hangsúlyt, és számtalan egyéb témakörben meg lehet nyilvánulni, mint hitközség".

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Címlapfotó: Kaszás Tamás – Index

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Tóráról
2024. Június 14. / 10:30

Jonathan Sacks rabbi a Tóráról

Élet + forma
Dal a gyöngyösi zsinagógában – jótékonysági koncert