Zsidó kincseink a digitális térben, avagy zsinagógák és kultúrtár egy kattintásra

2022. Január 06. / 16:12


Zsidó kincseink a digitális térben, avagy zsinagógák és kultúrtár egy kattintásra

Szerző: Kácsor Zsolt

Háromdimenziós technikával bejárható zsinagógák, innovatív adománygyűjtő felület, zsidó örökségtár, kulturális tudáskincs és számos pedagógiai segédlet a legkorszerűbb „csomagolásban" – címszavakban így összegezhető az a digitális fejlesztés, amelyet ma sajtótájékoztatón mutattak be a budapesti Rumbach-zsinagógában. A 20 milliós projektet a Cödoko Alapítvány és a Mazsihisz dolgozta ki a magyar állam és a Zsidó Világkongresszus támogatásával. 


A Mazsihisz.hu egyik aloldalaként elindult új internetes felület három főbb elemből áll: az adományozási célokat, projekteket, lehetőségeket felsorakoztató panelből; három dimenzióban megtekinthető, tehát virtuálisan bejárható zsinagógák bemutatásából a Kultúrkincsek című blokkban; valamint egy Tudástár elnevezésű felületből, amely a zsidósággal kapcsolatos videókat, filmeket, történelmi térképeket, kulturális fogalomtárat, kulturális arcképtárat, valamint táblázatokat és statisztikákat tartalmaz. 

dig (1).JPGHorváth József

A budapesti Rumbach zsinagógában a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Horváth József, a Cödoko Alapítvány elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke többek között elmondta: az adományozás, vagyis egy nemes célért való  közösségi összefogás olyannyira mélyen és rágóta beleivódott a zsidó hagyományba, hogy az adakozás jelentőségére és fontosságára már a Tóra is felhívja a figyelmet. A zsidó szellemiségből természetes módon következik – fogalmazott Horváth József –, hogy a ma élő zsidóságnak is áldoznia kell közösségi célokra, éppen ezért lett az új digitális projekt egyik alappillére az adományozási lehetőségek, célok bemutatása.

„Adakozzon törődést!” – idézte az adománygyűjtő felület egyik címét, s hozzátette: mivel a rabbik azt tanítják, hogy a zsidó embereknek az életüket „zsidósan” kell élniük, magát az adakozást is „zsidósan” érdemes csinálni. Ez az oka annak – mondotta az alelnök –, hogy a különböző célokra felajánlható összegek valamiképpen összefüggenek a zsidó kultúrával és hagyománnyal, így a 613 forintos felajánlás a 613 micvára (parancsolatra) utal, az 1800 forintos adományban pedig azért szerepel éppen a 18-as szám, mert a héber alefbét adott betűinek számértéke szerint ebből az „élet” szó olvasható ki. (A héber nyelv a számokat a héber alefbét különböző betűivel jelöli.)

Horváth József szerint a fejlesztés leglátványosabb elemét a Kultúrkincsek című blokkban elérhető virtuális zsinagógák jelentik, hiszen a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technikával olyan platformokat hoztak létre, amelyek segítségével belülről is megcsodálhatjuk a zsinagógákat, sőt, az adott információs pontokon hasznos ismeretanyagot is kapunk. Az aloldalon jelenleg a következő öt zsinagógát kereshetjük fel virtuálisan: a budapesti Hősök templomát, a makói ortodox zsinagógát, a nagykanizsai neológ zsinagógát, a soproni ó-zsinagógát és a szegedi új zsinagógát. Újságírói kérdésre válaszolva Horváth József elmondta: a platform hamarosan kiegészül négy további templommal, így a miskolci, a komáromi, valamint a bonyhádi ortodox és neológ zsinagógákkal. 

Arra a kérdésünkre, hogy a digitális fejlesztések révén elérhető új tartalmakkal kapcsolatban milyen rövid távú célokat tűztek ki maguk elé, Horváth József azt válaszolta: konkrét célokról leginkább az adományozási felület kapcsán lehet beszélni, hiszen ezeket a projekteket úgy állították össze, hogy határidőt szabtak meg egy adott összeg összegyűjtésére. A legkorábbi határidő április 15-e (ez a Bethlen téri zsinagóga projektje, amelyre 2,5 milliót szeretnének összegyűjteni), a legtöbb időt pedig a Limmud Magyarország Alapítvány programjára hagyták, itt a cél az, hogy június 30-ig sikerüljön összegyűjteni 1,5 milliót.

dig (3).JPGKözépen Szalay-Bobrovniczky Vince

– Ami az adományozást illeti, ebben mindannyiunknak személyes példával kell elöl járni, úgyhogy ha visszamegyek az irodámba, akkor a projektek közül én is kiválasztok egyet, és megnyomom a megfelelő gombot! – ezt már Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány támogathatta az általa is nagyon fontosnak nevezett fejlesztést. 

Mint az államtitkár felidézte, a projekt éppen itt, a Rumbach zsinagógában került szóba azon a látogatáson, amelyre Heisler András, a Mazsihisz elnöke hívta meg Gulyás Gergely minisztert és a kormány több más tagját. „Akkor arról beszéltünk, hogy jó volna, ha a Cödoko Alapítvány pályázhatna egy jó ügy érdekében a Miniszterelnökséghez, s amit végül az elnök úrék előterjesztettek, az elnyerte a támogatásunkat, mert szuper és klassz ügyről van szó” – mondotta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az államtitkár szerint különösen fontos ez a projekt annak tudatában, hogy Magyarországon a  civil szervezeti életben az adományozási kultúra meglehetősen alacsony, s mivel a kormány elkötelezett az adományozási kultúra fejlesztésében, tavaly még törvényt is módosítottak annak érdekében, hogy kedvezőbb gazdasági-pénzügyi feltételeket teremtsenek az adományozások megkönnyítésére. 

dig (4).JPGHeisler András

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar közéletben mindig üdítő dolog építkezésekről beszámolni, most pedig éppen erről van szó. Emlékeztetett rá, hogy a mostani rendezvénynek helyt adó Rumbach-zsinagóga is megújult, méghozzá teljes egészében állami támogatásból, s ugyancsak állami forrásból, kormányzati támogatással folyik egy másik, igen jelentős volumenű beruházás a Mazsihisz Szeretetkórházában. 

Az elnök az államtitkárhoz csatlakozva megjegyezte, hogy az adományozási kultúra ma valóban meglehetősen alacsony, holott ha körbenézünk Budapesten, akkor tudnunk kell, hogy az első világháború előtt számos zsidó épület, így a Dohány utcai zsinagóga és több zsidó iskola is adakozásokból valósult meg annak idején. Heisler András szerint a digitális fejlesztés egyik legfontosabb célja éppen az, hogy újrateremtse a Kádár-korszakban teljesen szétvert adományozási kultúrát. 

Az elnök hangsúlyozta a fejlesztésnek a turisztikai ágazathoz való, szoros kapcsolódását is, hiszen Semjén Zsolt kormányfő-helyettes kezdeményezésére nemrégiben alakult meg a Nemzeti Vallásturizmus Tanács abból a felismerésből kiindulva, hogy Magyarországon, s azon belül Budapesten a legfontosabb turisztikai látnivalók jelentős része az egyházak kezelésében, tulajdonában van. Fontos tehát új, innovatív eszközökkel fejleszteni az egyházi és vallási turizmust. 

Közölte: ez a mostani digitális projekt is azt jelzi, hogy a Mazsihisz által mintegy négy éve használt szlogen – „a változó világra nyitott zsidóság” – nemcsak szlogen, hanem konkrét cselekvéssorozat, nyitott és transzparens módon együttműködve a civil szervezetekkel, más egyházakkal és a kormánnyal.

dig (5).JPGToronyi Zsuzsanna

Végül Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapott szót, aki azt mondta: alapvetően optimista ember lévén a judaizmusból azt a tanítást igyekezett szem előtt tartani, hogy ha valami rossz történik velünk, akkor az utat nyithat a jónak, s ha elveszítünk valamit, akkor az így keletkezett hiány helyet adhat valami másnak. 

Példaként elmondta, hogy a pandémia alatt a zsidó múzeum bezárt ugyan, ám átállt a digitális életre, ami azt eredményezte, hogy gyökeresen átalakult a közösség és a közönség fogalma. A kovid időszakában voltak olyan előadások, amelyekre még Új-Zélandról is bejelentkeztek, ami a pandémia nélkül talán soha nem eshetett volna meg. 

Toronyi Zsuzsanna a digitális projekt kapcsán úgy fogalmazott: nagyon fontosnak tartja, hogy miközben a látogatók virtuális sétát tesznek a három dimenzióban látható zsinagógákban, közben a zsidó múzeum gyűjteményében őrzött tárgyakra is ráirányul a figyelmük, azaz e fejlesztésnek köszönhetően a zsidó múzeum különleges gyűjteményének darabjai a világhálón még több emberhez juthatnak el. 

A PROJEKT KIDOLGOZÁSÁBAN RÉSZT VETTEK:

Mazsihisz, Cödoko Alapítvány
Büchler András, Deák Andrea, Horváth József, Nagy Ákos, Szenthe Antónia, Szolga Zsófia, Toronyi Zsuzsanna

Külső segítők:
Ergománia Kft. – Rung András
3DIM – Tóth Tas Péter

(Fotók: Fejes Emőke/Mazsihisz)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek