Dr. Frölich Róbert: „A plágiumvád hazugság"

2022. Augusztus 23. / 13:50


Dr. Frölich Róbert: „A plágiumvád hazugság"

Szerző: Kácsor Zsolt

– A dr. Frölich Róbert országos főrabbi ellen indult sajtótámadást szerintünk két külön síkon érdemes vizsgálni: egyrészt  úgy véljük, hogy az első cikk címéből kikövetkeztethetően valószínűleg politikai indíttatású lejáratásról van szó. Ami pedig az ügy tartalmi síkját illeti: a doktori értekezésekkel kapcsolatos szakmai-etikai vizsgálatok nem egyházi, hanem egyetemi kompetenciák – nyilatkozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Az országos főrabbi kérdésünkre azt mondta: a plágiumvád hazugság.

A sajtóban olyan cikkek jelentek meg, amelyek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 2005-ben megszerzett doktorátusa kapcsán szakmai-etikai vétséggel gyanúsítják dr. Frölich Róbertet, azzal vádolva az országos főrabbit, hogy doktori értekezésében plágiumot követett el. 

Erről dr. Frölich Róbert megkeresésünkre azt mondta: a plágiumvád hazugság, ezen túlmenően pedig nem kívánja kommentálni a dolgot.

Megkérdeztük Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét is, aki azt nyilatkozta: úgy véli, hogy a főrabbit támadó cikkek hátterében valószínűleg politikai indíttatású lejáratás áll. Ezt a véleményét arra alapozza, hogy az ügyben elsőként megjelent cikk címe így szól: „Az Orbánt támadó főrabbi egy amerikai történész könyvéből másolt át részleteket a doktori dolgozatához". 

Másrészt ami a dolog tartalmi síkját illeti – tette hozzá az elnök –, az említett doktori értekezéssel kapcsolatban csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve annak jogutódja, azaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara jogosult szakmai-etikai vizsgálatokat lefolytatni, s egy ilyen vizsgálatban a Mazsihisznek semmilyen kompetenciája nincs.

Emlékeztetőül megjegyezzük: az országos főrabbi a közelmúltban véleményt írt Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatban a Facebook-oldalán. A  beszédről honlapunkon megjelent a Mazsihisz állásfoglalása is ezzel a címmel: Fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.  

(Címlapkép: Dr. Frölich Róbert. Fotó: Mazsihisz/P.T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek