Címkék

Heisler András

Mazsihisz hírek / 2023. Május 14. / 17:31

Dr. Grósz Andor: Békét, nyugalmat, szeretetet, megértést szeretnék

– A jelöltállítás idején dr. Nógrádi Péterrel korábban abban egyeztünk meg, hogy nem ellenségként, nem ellenfélként, hanem versenytársként tekintünk egymásra. A Mazsihisz elnökeként is békét, nyugalmat, szeretetet és megértést szeretnék – mondta megválasztott elnökként dr. Grósz Andor, akit ma dr. Nógrádi Péter ügyvéd ellenében nagy többséggel választottak meg a Szövetség új elnökévé.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 13. / 21:29

Heisler András: Elnöki leltár címszavakban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) éléről május 14-vel távozik Heisler András, aki tíz éven át dolgozott a Szövetség világi vezetőjeként. Az elnök búcsú gyanánt írt egy rövid, szubjektív leltárt, címszavakban – ezt tesszük közzé az alábbiakban.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 12. / 13:23

Heisler András: Fantasztikus tíz év van mögöttem, de most megkönnyebbültem

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András e héten vasárnap távozik posztjáról, mivel kitelt az a két ciklus, amelyet a Mazsihisz elnöki székében tölthetett. A búcsúzó elnök tegnap a JCC Budapest – Bálint Házban beszélt az elmúlt tíz év sikereiről és kudarcairól, örömeiről és szomorúságairól, majd Rangos Katalin újságíró és a közönség kérdéseire válaszolt.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 05. / 12:57

Heisler András, a Mazsihisz elnöke 10 év sikereiről és kudarcairól

A JCC Budapest – Bálint Ház ad otthont annak a rendezvénynek, amelyen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ebben a hónapban búcsúzó vezetője beszélget Rangos Katalinnal az elnökségének sikeres és kevésbé sikeres pillanatairól. A Zsidó Közösségi Fórum Szövetség által szervezett beszélgetés május 11-én, jövő héten csütörtökön 18 óra 30 perckor kezdődik a Révay utca 16. szám alatt lévő Bálint Házban.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 01. / 16:57

Ferenc pápával találkozott Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen mondott beszédet vasárnap délután, a rendezvényre a magyarországi egyházak képviselői közül meghívást kapott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Heisler András a magyarországi zsidóság nevében egy könyvajándékot adott át a katolikus egyházfőnek.

Megemlékezések / 2023. Április 16. / 14:10

Az új Mensch-díjasok: Frank Iván, Frisch György, Koltai Róbert és Rátonyi Róbert (poszt.)

Sehol Európában nem zajlott le olyan gyorsan és hatékonyan a zsidók deportálása, mint Magyarországon. A német vádlottak a nürnbergi perben azért nem tudtak részleteket a magyar deportálásról, mert azt a magyar állam szervei, hatóságai intézték feltűnő buzgalommal, a társadalom közönyétől kísérve – hangoztatta több szónok a Nemzetközi Mensch Alapítvány mai megemlékezésén, amelyen átadták az idei Mensch-díjakat.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 09. / 13:24

Heisler András: Megmondtam Gyöngyösinek, hogy a személye számunkra nem kívánatos

Az amerikai nagykövet meghívására Heisler András, a Mazsihisz elnöke részt vett a diplomata által adott széderesti vacsorán, s a helyszínen szembesült vele, hogy a társaságban ott van Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke. Heisler megkeresésünkre elmondta: meglepte Gyöngyösi jelenléte, akivel közölte, hogy a Mazsihisz a Jobbikkal továbbra sem folytat semmiféle párbeszédet, és Gyöngyösi zsidó körökben nem kívánatos személynek minősül.

Élet + forma / 2023. Április 04. / 18:40

A búcsú szabadsága: Heisler András pészachi üdvözlete

Náhmánidész – a Rámbán – a spanyol aranykor misztikus gondolkodója is ezt tanítja. A csoda iránti fogékonyságot, a meglepődés, a megértés örömét, mert az, hogy élünk, egyáltalán nem magától értetődő. Kosztolányi Dezső arról írt, hogy mindannyian egy nagy ismeretlen Úr vendége vagyunk itt, a földön. Aki megérti, hogy az élet egy csodálatos ajándék, az képes kiszabadulni saját kényszerei Egyiptomából, s elindulhat önmaga szabadsága felé.

Közélet / 2023. Március 26. / 19:36

Daráló: 10 év a Mazsihisz élén – Deák téri esték

Minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Keresztény-Zsidó Társaság és a Raoul Wallenberg Egyesület a Deák téri esték következő programjára 2023. március 28-án, kedden délután 5 órakor.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 23. / 15:26

VI. Fülöp spanyol király fogadta a WJC vezetését, köztük Heisler Andrást

Spanyolország királya, VI. Fülöp a héten magánaudiencián fogadta a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) vezető testületét, a delegációt Ronald S. Lauder, a WJC elnöke vezette. A Madrid északi részén fekvő El Pardo negyedben épült királyi palotában (Palacio Real de El Pardo) tartott megbeszélésen részt vett Heisler András, a WJC alelnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 16. / 16:55

Amerikai zsidó fiatalok kelet-közép-európai tanulmányúton

Egy vezetőképzés keretében 180 amerikai zsidó fiatal tartózkodik Budapesten, akik előtt ma Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tartott előadást részint a Szövetség történetéről és munkájáról, másrészt pedig a magyar zsidó közösség helyzetéről. A küldöttség a minél szélesebb körű tájékozódás céljával látogatást tesz a hazai zsidó élet főbb intézményeiben.

Mazsihisz hírek / 2023. Március 13. / 14:33

Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc

Pár éve, amikor Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki hitközségeket meglátogató útja során a Miskolci Zsidó Hitközségnél járt, a helyiek azt kérték tőle: ígérjen valamit. Nem szoktam vaktában ígérgetni, válaszolta az elnök, de a miskolciak ragaszkodtak hozzá, hogy ez esetben tegyen kivételt. Jó, akkor megígérem, hogy szerzek nektek egy új Tóra-tekercset, válaszolta Heisler András. Az ígéret múlt héten (szinte az utolsó pillanatban): teljesült.