Címkék

Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2023. December 04. / 12:11

Mazsihisz: Elfogadták a 2024-es büdzsét, megvan az új alelnök

Jelentős események történtek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tegnapi közgyűlésén: élőben jelentkezett be Izraelből Gideon Sza'ár miniszter; elfogadták a szervezet jövő évi költségvetését; dr. Nógrádi Pétert választották a Mazsihisz új alelnökévé; a Szövetség tagja lett a Nagykállói Zsidó Hitközség.

Hírek, lapszemle / 2023. December 01. / 14:13

A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

– Október 7-e után európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus, különösen az ifjúság körében. E jelenség visszaszorítására ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet – nyilatkozta dr. Grósz Andor ma reggel a Klubrádiónak Dortmundból, ahol egy antiszemitizmus elleni tanácskozáson képviseli a Mazsihiszt.

Mazsihisz hírek / 2023. November 27. / 12:14

Új kezdeményezés a rabbitól és a rebbecentől Izrael támogatására

Ha a közösségünkben születésnapost ünneplünk, az ajándékra szánt pénzt mostantól inkább ajánljuk fel adományként izraeli testvéreink megsegítésére. A kezdeményezés Radnóti Zoltán főrabbitól és a feleségétől származik, az apropóját az adta, hogy a Bét Sálom zsinagóga rabbija a közelmúltban töltötte be 52. évét.

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Mazsihisz hírek / 2023. November 20. / 17:08

Izraeli gyerekek a Goldmarkban: Egy nép, egy szív

A Mazsihisz mintegy 140 gyermeket látott vendégül szüleikkel együtt a Szövetség Síp utcai székházának Goldmark termében. A fogadáson jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke is.

Mazsihisz hírek / 2023. November 16. / 20:14

A Mazsihisz elnöke a kancelláriaminiszternél

A magyar zsidó közösséget érintő, aktuális kérdésekről, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egyes intézményeinek fejlesztéséről és a jövő évi holokauszt megemlékezésekről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet a napokban folytatott dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Mazsihisz hírek / 2023. November 08. / 10:48

A Mazsihisz elnöke a belügyminiszterrel tárgyalt

A magyar zsidó közösséget érintő aktuális ügyek szerepeltek annak a megbeszélésnek a napirendjén, amelyet dr. Grósz Andor folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A héten lezajlott találkozót a Mazsihisz-elnök kezdeményezte.

Kultúra / 2023. November 07. / 10:19

Bíró Eszter: Fiatalok megszólítása, összművészeti produkciók, szakmai partnerség

Bíró Eszter énekesnő-színésznő lett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) művészeti vezetője, aki a munkájában három fő irányt szeretne megvalósítani: a fiatalok megszólítását, a közösség passzív részének bevonzását minőségi kulturális programokon keresztül, valamint kulturális, művészeti szervezetekkel való együttműködéseket itthon és külföldön.

Mazsihisz hírek / 2023. November 01. / 08:56

Adomány Izraelért Izraelnek: Már majdnem elértük a 8 millió forintot!

Mint arról korábban beszámoltunk: gyűjtést indított az október 7-én rettenetes emberveszteséget elszenvedett beeri kibuc számára a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH). Örömmel számolunk be róla, hogy az adakozók segítségével a kitűzött 8 millióból 7,7 millió forint már össze is gyűlt. Hálás köszönetünket fejezzük ki minden egyes adományozónak minden egyes forintért!

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 17:56

„Szeretünk titeket” – üzenték budapesti kisdiákok izraeli társaiknak

A budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tíz éves diákjai a napokban ellátogattak a Dohány utcai zsinagógába, ahol azzal fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, hogy hoztak egy saját készítésű tablót, amelyre Dávid-csillagot rajzoltak, s beleírták a 23. zsoltár szövegét. A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor meghatottan vette át az ajándékot, és azt mondta a gyerekeknek: „azért vagyunk emberek, hogy kiálljunk egymásért".

Mazsihisz hírek / 2023. Október 19. / 14:51

A Mazsihisz elnöke a WJC rendkívüli vezetőségi ülésén Horvátországban

A héten rendkívüli vezetőségi ülést tartott Zágrábban a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), amelynek fő témája a Hamász terrorszervezet által kirobbantott háború hatása volt a világ zsidó közösségeire. A tanácskozáson – amelyen kidolgoztak egy 8 pontos akciótervet – részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, aki megbeszélést folytatott Ronald S. Lauderrel, a WJC elnökével is.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 09. / 15:28

Dr. Grósz Andor: Bízunk a Zsidó Állam erejében, kormányában és hadseregében

Az Alapjogokért Központ által szervezett Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is. A magyar zsidóság nevében azt kívánta, hogy a megtámadott Izrael minél hamarabb győzedelmeskedjen a terroristák felett, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé.