Címkék

Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 15:42

Megjelent az új zsidó naptár, gyönyörű lett, siessenek megvenni!

Aranyozott zöld és ezüstözött lila színben, gyönyörű kivitelben és tördeléssel, minőségi keménytáblás borítóval megjelent az 5783. zsinagógai év naptára. Szerkesztette Radnóti Zoltán főrabbi Bence Réka közreműködésével, a szellemes előszót Kardos Péter főrabbi írta, a borító és a grafikai tervezés Tausz Gábor Ezra munkája. Kapható a budapesti Kosher Deliben (VII. kerület, Síp utca 12.), az ára 1400 forint.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 11:22

Reuven Rivlin és Heisler András találkozója Budapesten

Reuven Rivlin, Izrael korábbi államfője és a repülőtérről Izraelből éppen megérkező Heisler András, a Mazsihisz elnöke Budapesten folytatott baráti hangvételű eszmecserét ezen a héten hétfőn. Rivlin a megbeszélésen kifejtette: demokrataként, a liberális demokrácia híveként a Mazsihiszt tekinti a magyarországi zsidó közösség egyértelmű képviselőjének.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 14. / 13:13

Nagy siker a Mazsihisznek: 110 millió forintot kaptunk az 1 %-os adófelajánlásokból

Nagy örömmel számolunk be róla, hogy az adóhatóság mai adatai alapján a tavalyi számokhoz képest – továbbá az elmúlt évek növekedő tendenciájának megfelelően – idén is jelentősen nőtt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz) számára az adófizető polgároktól kapott 1 %-os felajánlások száma és összege. A Mazsihisz tavaly 11 158 adózótól 90 millió forintot, míg idén 11 885 főtől közel 110 millió forintot kapott!

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 13. / 16:12

A Szochnut új ügyvezető elnökének látogatása a Mazsihisznél

A napokban Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szövetség budapesti, Síp utcai székházában fogadta Doron Almog nyugállományú vezérőrnagyot, aki idén augusztus óta tölti be a Szochnut (Izraeli Zsidó Ügynökség – Jewish Agency For Israel) ügyezető elnöki posztját. A Szochnut elnökét elkísérte Roman Polonsky, a Szochnut kelet-európai régiós vezetője és Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója is.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 13:21

Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályákon immár ötödik alkalommal csaptak össze múlt vasárnap a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői, hogy a különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengés közepette mérkőzzenek meg egymással az egész országot átfogó Tolerancia Focikupa keretében.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 08:09

Heisler András: az OR-ZSE új kihívások és fenntartói elvárások előtt áll

A hétfő reggeli ima után ünnepélyes keretek között tartották meg tegnap az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2022-23-as tanévének megnyitóját. Beszédet mondtak dr. Balázs Gábor és dr. Biró Tamás rektorhelyettesek, dr. Gábor György professzor, a Doktori Iskola vezetője, valamint Vajda Mihály filozófus. Az egyetemet fenntartó Mazsihisz nevében a megjelentekhez a Szövetség elnöke, Heisler András szólt, akinek beszédét az alábbiakban közöljük.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 31. / 14:41

Jaír Lapid a Mazsihisz elnökének: „Nekem különösen fontosak a magyar kapcsolatok"

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Heisler András nem sokkal a miniszterelnökké való kinevezése után gratuláló levelet írt Jaír Lapid izraeli kormányfőnek. A miniszterelnök nemrégiben személyes hangú levélben köszönte meg a jókívánságokat, s levelének külön érdekessége, hogy az elnöknek címezve kedves gesztusként ráírta azt is: „Servus".

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 31. / 14:06

Szavazzunk és nyerjük meg „Az év legjobb rendezvényhelyszíne” címet!

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Dohány utcai zsinagóga és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a Budapest kategóriában bekerült az Év Legjobb Rendezvényhelyszíne három esélyes jelöltje közé. Erről a turisztikai szakma egyik legrangosabb hazai orgánuma számolt be szakújságírók, turisztikai szakemberek szavazatai alapján, de az a közösségen is múlik, hogy melyik helyszín lesz a kategória győztese. Mindenkit szavazásra biztatunk: nyerjük meg a címet!

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 28. / 18:45

V. Tolerancia Kupa: Felekezetek közötti nemes versengés a focipályán

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályán immár ötödik alkalommal csapnak össze a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői az egész országot átfogó Tolerancia Kupa keretében. A különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengése a Merkapt Sportközpontban lesz (Budapest X. kerület, Maglódi út 12/a) jövő héten vasárnap, azaz szeptember 4-én.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 25. / 17:59

Brazília nagykövetét fogadta ma a Mazsihisz elnöke

Susan Kleebankot, Brazília budapesti nagykövetét fogadta ma Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szövetség Síp utcai székházában. A találkozón Susan Kleebank meghívta Heisler Andrást arra a fotókiállításra, amely a nácizmus és fasizmus elől Brazíliába menekült több száz európai – köztük sok magyar – zsidó személyes sorsán keresztül mutatja be, hogy ezek az emberek milyen nagyban hozzájárultak Brazília kulturális, művészeti életének gazdagításához.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 23. / 13:50

Dr. Frölich Róbert: „A plágiumvád hazugság"

– A dr. Frölich Róbert országos főrabbi ellen indult sajtótámadásról úgy véljük, hogy az első cikk címéből kikövetkeztethetően valószínűleg politikai indíttatású lejáratásról van szó. Ami pedig az ügy tartalmi síkját illeti: a doktori értekezésekkel kapcsolatos szakmai-etikai vizsgálatok nem egyházi, hanem egyetemi kompetenciák – nyilatkozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Az országos főrabbi kérdésünkre azt mondta: a plágiumvád hazugság.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 19. / 09:08

MAZSÖK-forrásból teljes körűen megújult a somogyvári zsidó temető

Új terméskőfal, új bejárati kapu, helyreállított sírkövek és gyönyörűen megtiszított terület: ilyen kép fogadja most a somogyvári zsidó temetőbe látogatókat. A beruházás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával, valamint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) anyagi támogatásával valósult meg.