Címkék

Mazsihisz

Mazsihisz hírek / 2023. Január 24. / 09:37

Magyar zsidó szervezetek az antiszemitizmus elleni magyar stratégiáért

Az Európai Bizottság (EB) 2021 októberében készítette el az Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató európai uniós stratégiát, s javasolta az uniós tagországok kormányainak, hogy készítsék el a saját nemzeti stratégiájukat is. A Mazsihisz magyar zsidó szervezetekkel összefogva segíteni kívánja a kormány munkáját egy munkaanyaggal, ezért a Szövetség meghívására az érintett szervezetek a Mazsihisz székházában megtartották első tanácskozásukat.

Megemlékezések / 2023. Január 18. / 17:53

Gettó-megemlékezés: „Hiteles szemtanúk örökösei vagyunk”

– A felelősségünk nemcsak abban áll, hogy elmondjuk, mi történt, hanem abban is, hogy hogyan és kiknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi ma a budapesti gettó felszabadításának 78. évfordulóján rendezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában. Rajta kívül beszédet mondott két holokauszttúlélő, Sommer Katalin és Sólyom Olga, valamint Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke.

Zsidó világ / 2023. Január 17. / 19:06

„Biztonsági fészek” épül, avagy így omlik a generációk közti fal

Nem mindennapi látvány fogadott a II. kerületi Szász Károly utca egyik épületének alagsorában a napokban: egy csoport huszonéves társaságában védősisakban, szemüvegben és maszkban Heisler Andrást láttam elektromos vésővel a kezében, amint egy falról veri le a vakolatot. Ilyen szerepkörben még nem láttam a Mazsihisz elnökét – igaz, rajta kívül még sok önkéntes dolgozik azon, hogy itt idén szeptemberre elkészüljön a Hasomer új közösségi tere.

Mazsihisz hírek / 2023. Január 01. / 10:34

Róna Iván: A Dohány-zsinagóga komplexumban megdupláztuk a tervezett bevételt

Múlt évi számvetésre kértük Róna Ivánt, a Mazsihisz turisztikai igazgatóját, akitől megtudtuk: habár a Dohány zsinagóga komplexum látogatottsága még messze nem éri el a 2019-es rekordév eredményét, a 2022-re tervezett, mintegy 950 milliós bruttó bevételt sikerült megduplázni. Interjúnkból kiderül az is, hogy mi lehet a Rumbach-zsinagóga kitörési pontja a bevétel növelésére.

Mazsihisz hírek / 2022. December 28. / 22:13

TOP 10: 2022 legolvasottabb cikkei a Mazsihisz honlapján

Születésnapi köszöntések, életművek, ünnepek, emlékezet, gyász, veszteségek, ünnepi programkavalkád, Dohány utcai zsinagóga, oktatás – alábbi összeállítsunk az idei 10 legolvasottabb cikkünket tartalmazza. Legyen a 2023-as év a béke, a közösség szeretetének éve! Tartsanak velünk jövőre is, a zsidó hírekről mi gondoskodunk!

Mazsihisz hírek / 2022. December 24. / 18:27

Az államfőnél járt adventi fogadáson Heisler András más egyházi vezetőkkel

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó advent alkalmából a héten fogadást adott Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) Heisler András elnök képviselte. Az ünnepi eseményen az állami vezetők közül többek között jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László házelnök.

Zsidó világ / 2022. December 22. / 11:15

A WJC budapesti hanukai fogadásán három civil szervezetnek adakozhattunk

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) budapesti irodája és Heisler András, Mazsihisz-elnök (egyben a Zsidó Világkongresszus alelnöke) meghívására hanukai ünnepséget rendeztek tegnap este a budapesti Spinoza Házban, amelyen a magyar zsidó közélet szereplői vettek részt. A hanuka negyedik lángjának meggyújtása alkalmából tartott szertartást Deutsch Péter rabbi vezette.

Hírek, lapszemle / 2022. December 21. / 15:04

SHIELD-projekt Rómában: A párbeszéd a szeretetre és a testvériségre épül

A SHIELD-projektben tíz európai ország 18 partnere vesz részt, köztük az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A cél a bűnüldözési szervek, a helyi hatóságok, a különböző vallási vezetők és a gyülekezetek közötti együttműködés és párbeszéd fejlesztése áll. Az egyetemet Menyhért Anna képviselte, a Mazsihisz részéről Werner Gábor vett részt a találkozón.

Mazsihisz hírek / 2022. December 20. / 12:25

Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

A főváros jövőre ünnepli Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, amelynek alkalmából számos rendezvénnyel emlékeznek majd Budapest létrejöttére. Erzsébetváros önkormányzata felkérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), hogy 2023-ban felekezetünk legyen a kerület partnere az ünnepségsorozatban. Minderről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach-ban, amelyen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2022. December 20. / 09:52

Nagy közös hanuka a Rumbach-ban, avagy szimultán örömünnep elsőre

Mintegy négyszázan vettünk részt az első hanukai láng meggyújtása alkalmából rendezett ünnepi összejövetelen, amelyet tizenkét zsidó szervezet tartott vasárnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Volt sok gyerek, sok játék, sok kvízkérdés, sok fánk és sok gól – ugyanis a „hivatalos” kezdés előtt a foci vb döntőjét is együtt néztük. Ja, és volt sok matt is – ez utóbbiakat Kunos ügyvezető osztotta szimultán üzemmódban…

Mazsihisz hírek / 2022. December 19. / 14:56

Ez a kor a hálózatoké – együttműködés az OR-ZSE és a szegedi bölcsészkar között

– A zsidó-keresztény kultúra megismertetése akkor igazán hiteles, ha autentikus forrásból ered. Márpedig véleményem szerint a tudományos tevékenységet illetően Magyarországon az autentikus forrás az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem (OR-ZSE) – közölte Gyenge Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja ma azon a rendezvényen, amelyen aláírták az OR-ZSE és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara közötti együttműködést.

Mazsihisz hírek / 2022. December 11. / 19:55

Mazsihisz: Megvan a jövő évi költségvetés, kiosztották a Zsidóságért díjakat

Közgyűlést tartottak ma a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) küldöttei a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az ülésen átadták a Zsidóságért díjakat, elnöki tájékoztatót tartott Heisler András, majd a közgyűlés megvitatta és elfogadta a Mazsihisz 2023-as költségvetését.