Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

2022. Június 30. / 10:25


Budakeszi sírrongálás: A geocaching nevű „kincskereső” játék a magyarázat

Szerző: Kácsor Zsolt

A Mazsihisz.hu információi szerint a világszerte ismert, és Magyarországon is népszerű „geocaching” játék a magyarázata annak, hogy miért keresték fel a budakeszi zsidó temetőt azok a fiatalok, akik a sírkőrongálásokat idén áprilisban elkövették. A geocaching célja, hogy a játékosok megtalálják azokat a ládákat, amelyeknek koordinátáit az internetre töltik fel – csakhogy ez esetben a láda kihelyezésére nem kértek engedélyt. Igaz, nem is kaptak volna.

Mint beszámoltunk róla: a budakeszi rendőrök két hónap alatt azonosították azokat a fiatalokat, akik a helyi, bekerítetlen zsidó temetőben idén április 23-án felfedezett rongálást elkövették. A nyomozás adatai szerint a fiúk egy online kincskereső játék miatt mentek a temetőbe, de mivel nem találták meg, amit kerestek, csalódottságákban egyikük elkezdte ledöntögetni a sírokat, majd segítségül hívta barátját is. 

Mint megtudtuk: a szóban forgó online játék a geocaching, amelynek lényege, hogy egyes játékosok elrejtenek egy-egy ládát valahol, majd azt a többi játékosnak meg kell találniuk. 

A geocaching nemzetközi oldalára 2008-ban töltöttek fel egy láda adatait „Pebbles on Graves” elnevezéssel, és helyszínként a budakeszi zsidó temetőt jelölték meg. A ládát azóta összesen 223-an találták meg, s bizonyítékul képeket is töltöttek fel róla a játék online felületein. Mióta az említett rongálás megtörtént, a játék üzemeltetői ládát „kikapcsolták”.

Fontos tudni, hogy a játékosok nem anyagi haszonszerzésből játszanak, a geocaching célja ugyanis az, hogy az embereket a természetjárásra csábítsa, így a játékosok természetjárók, sőt, sokan köztük környezetvédők is, akik még az esetlegesen szétdobált szemetet is összeszedik azon a területen, ahol egy-egy ládát megtalálnak. A budakeszi zsidó temetőben történt sírrongálás nem jellemző a geocaching játékosaira.

Az üggyel kapcsolatban Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője a Mazsihisz.hu érdeklődésére elmondta: a zsidó vallási hagyományok tiltanak a zsidó temetőkben minden játékos jellegű tevékenységet, azaz nem engedélyezhető a geocaching-ládák elhelyezése sem. 

Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg milyen munkálatok folynak a megrongált budakeszi temetőben, Tamás Péter azt válaszolta: jelenleg a területnek az elburjánzott növényzettől való megtisztítása zajlik, majd talajradarozás következik azzal a céllal, hogy megállapítható legyen a temető eredeti határvonala. Ha ez megtörténik, akkor a temetőt körbe fogják keríteni.

bk.jpgA temető a kékkel határolt négyzetben helyezkedik el

A csoportvezető hozzátette: a temetőt a Mazsihisz közösen tartja fenn Budakeszi önkormányzatával, a tulajdonos – legalábbis papíron – a Budakeszi Ortodox Izraelita Hitközség, ám az (a tragikus történelmi okok miatt) már nem létező szervezet, így a tulajdonviszonyokat még nem sikerült rendezni. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Múzeumok Éjszakája: Ezrek a csillagfényes programjainkon
Tudomány
Hogyan mentik a rabbiképzőn a becses könyveket?
Élet + forma
Sport és zsidóság, avagy nézzük közösen az EB-döntőt!