Címkék

Zsidó világ

Zsidó világ / 2023. December 01. / 14:30

Jonathan Sacks rabbi a zsinagógáról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal azt az idézetet osztjuk meg, amit a rabbi a zsinagógák jelentőségéről fogalmazott meg.

Zsidó világ / 2023. November 29. / 16:34

Vajda Mihályt vasárnap temetik az óbudai zsidó temetőben

A 88 éves korában elhunyt Vajda Mihály filozófus professzor, akadémikus temetése december 3-án, vasárnap délután 2 órakor lesz Budapesten, az óbudai zsidó temetőben. A tudóst zsidó szertartás szerint helyezik örök nyugalomra. Legyen neki könnyű a föld!

Hírek, lapszemle / 2023. November 27. / 11:17

Meg kell őrizni a máramarosi zsidóság emlékét

– A jelenlegi izraeli háborús helyzet miatt még aktuálisabb felhívni a figyelmet az antiszemitizmus veszélyeire – fejtette ki a máramarosi zsidók múltját, kultúráját népszerűsítő Asociația Maramureș Heritage (AMH) civil szervezet vezetője, a nagybányai Cotos Robert. Máramaros fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult a helyi zsidóság, amely ma már elenyésző létszámú – írja a Krónika.ro portál.

Megemlékezések / 2023. November 26. / 10:44

Ma 75 éve halt meg Kozma Lajos építész, a budai Átrium tervezője

A zsidó családban 1884-ben a Somogy megyei Kiskorpádon született Kozma (Fuchs) Lajos szerteágazó tehetségét jelzi, hogy nemcsak építészként, de iparművészként és grafikusként is jelentős életművet alkotott. Még életében fogalommá vált: a bútortervei nyomán ugyanis róla nevezték el a „Kozma-barokk" stílust. A Margit körúti Átrium színházépület tervezője éppen 75 éve, 1948. november 26-án halt meg Budapesten.

Megemlékezések / 2023. November 24. / 12:09

Ma 45 éve hunyt el Vihar Béla költő

A Hajdúnánáson zsidó családban, Weisz Béla néven 1908. május 23-án született költő ma 45 éve, 1978. november 24-én halt meg Budapesten. A József Attila-díjas Vihar Béla egyik legismertebb verse az Egy katona megy a hóban című műve, amelyben a szerző az Ukrajnában 1942-ben munkaszolgálatosként töltött időszakot dolgozta föl.

Zsidó világ / 2023. November 18. / 22:02

A MAZSIKE 35 éves lett – skajach!

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) 1988. november 20-án alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse, megújítsa Európa egyik legnépesebb zsidó közösségének identitását. Az évforduló napja szinte egybeesik Budapest egyesítésének 150. évfordulójával, így Kirschner Péter MAZSIKE-elnök ünnepi írása egyszerre szól a zsidó kulturális egyesület megalakulásáról és a fővárosról.

Zsidó világ / 2023. November 17. / 10:15

Jonathan Sacks rabbi a háborúról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal azt az idézetet osztjuk meg, amit a rabbi a hatnapos háború kapcsán írt. Habár ennek tragikus az apropója, ám az idézet mégis mindannyiunk számára lélekemelő lehet.

Zsidó világ / 2023. November 16. / 10:03

Szerdócz Ervin: A tusakodókról

Jákob és Ézsau történetéből kiderül, hogy a születendő gyerek magában hordozza jó vagy rossz természetét. Ám mindenki szabad akarattal születik, mindenkinek lehetősége van legyűrni rossz természetét, hogy jobbá válhasson.

Zsidó világ / 2023. November 14. / 12:24

„Az összefogás és a hit az, ami megtartott bennünket"

A Rumbach-zsinagógában múlt vasárnap nagy sikerrel megrendezett Gyermekek a gyermekekért jótékonysági koncert és családi nap apropóján Orbán Izsák osztotta meg gondolatait honlapunkkal. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe a fiatal diák fontos gondolatait.

Zsidó világ / 2023. November 10. / 10:11

Jonathan Sacks rabbi: „Az antiszemitizmus nem hit, hanem vírus”

Kedves olvasóink, mától minden pénteken megosztunk egy aktuális és fontos gondolatot Jonathan Sacks (1948-2020) rabbitól, filozófustól és írótól, aki a zsidóság világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró személyisége volt. Mivel tragikus módon ma újra fellángolt a világban az antiszemitizmus parazsa, sorozatunk első gondolata ehhez kapcsolódik.

Megemlékezések / 2023. November 03. / 13:28

„Fénye e nemzetnek”: ma van Jonathan Sacks rabbi járcájtja

Ma köszönt be hesván hónap 20. napja, ami a világszerte meghatározó jelentőségű és óriási erkölcsi tekintéllyel bíró rabbi, filozófus és író, Lord Jonathan Sacks halájának zsidó naptár szerinti évfordulója. Elismertségét mi sem jelzi jobban, hogy III. Károly király azt mondta róla: a rabbi fény volt a nemzet számára.

Megemlékezések / 2023. Október 30. / 09:02

Ma 70 éve hunyt el Kálmán Imre operettszerző

A Csárdáskirálynő, a Marica grófnő és a Bajadér világhírű szerzője, Kálmán Imre hetven évvel ezelőtt, 1953. október 30-án halt meg Párizsban. Olyan kalandos élete volt – a házasságát is beleszámítva –, mint egyes operetthőseinek, holott külföldön nemcsak a sikert és a boldogulást kereste: zsidó származása miatt kényszerült elhagyni Európát. Kívánsága szerint Bécsben temették el, Beethoven és Brahms sírjának közelébe.