Címkék

Zsidó világ

Közélet / 2023. Június 05. / 14:58

Mensch-díjak átadása a hatnapos háború és a D-nap évfordulója alkalmából

A Nemzetközi Mensch Alapítvány ünnepélyes díjátadót rendez az új Mensch-díjak átadása alkalmából június 6-án, kedden 18 órától a Mazsihisz-székház Goldmark termében (Budapest, Síp utca 12. szám). A rendezvényt az 1944. június 6-án történt normandiai partraszállás, valamint az 1967. június 5-én kezdődött hatnapos háború évfordulójára időzítették.

Zsidó világ / 2023. Június 05. / 11:54

Hercz Dániel rabbi: Hűnek kell maradnunk a kettős hagyományhoz

Nemrégiben számoltunk be róla, hogy Hercz Dániel személyében új rabbival gyarapodott a magyar neológ zsidó közösség. Mivel Hercz Dániel a rabbivá avatása alkalmából gondolatokban gazdag, nagyszerű beszédet mondott, az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a szöveget, amelyet a szerző bocsátott rendelkezésünkre. Még egyszer jó munkát kívánunk közösségünk új rabbijának!

Kultúra / 2023. Május 24. / 19:12

Megrendezik a helyi zsidó kultúra napját Egerben

Az Egri Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében várják az érdeklődőket az Egri Zsidó Kultúra Napjára június 4-én, jövő vasárnap délután fél 5-től az érseki irodaház földszinti termében. Az előadók között lesz az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) végzős hallgatója, Lénárt József, aki a zsidó közösségek gyász-szertartásairól tart előadást.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 22. / 14:39

Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton

A zalaszentgróti zsidó temető előtt tegnap felavatták a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség három évvel ezelőtt elhunyt elnökének, Siklósi Vilmosnak az emlékkövét. Az eseményen jelen volt az elhunyt elnök özvegye, Siklósi Judit, Baracskai József polgármester és a Mazsihisz képviseletében Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke.

Hírek, lapszemle / 2023. Május 18. / 12:01

Szombat: „Vannak boldog családok... Legalább hét-nyolc jut az eszembe"

– Sokan keresik a párjukat. Jellemzően fiatal, emancipált nőkről van szó, akik többségben vannak a férfiakhoz képest, hetven-harminc százalék az arány. Öntudatosak és válogatnak. Nem mennek bele közepes kapcsolatokba, inkább szenvednek a magánytól – mondja dr. Vári György a Szombatnak adott interjújában.

Zsidó világ / 2023. Május 18. / 09:32

Szerdócz Ervin: Mi való előbbre egy vezető esetén?

– A zsidók genetikai identitásukat a közös Ősapáktól és Ősanyáktól való származásuk által kapták. Ez tény, nem választás kérdése volt. És jött a választás a Szináj-hegy lábánál: a Tóra átvétele vagy elutasítása. A zsidók ugyanis a Tóra átvételével Istenhitet, második identitást választottak – írja aktuális hetiszakaszunk, a Bámidbár kapcsán az újpesti főrabbi.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 17. / 12:11

Már láthatók a Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a szegedi új zsinagógában

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Zsidó világ / 2023. Május 04. / 13:04

Megrázó hír: lakat került a magyar orthodoxia (MAOIH) központjára

„Megrázó és példátlan hírt kell közölnünk: a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség legitim vezetőségének a 150 éves történelmünk talán legnehezebb döntését kellett meghoznia.A Kazinczy utcai Zsinagóga és Orthodox Központ kapuira – a vészkorszak óta először – ma reggel lakat került" – olvasható a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közleményében.

Oktatás / 2023. Május 04. / 11:11

A scheiberes Czink Benjámin óriási sikere egy nemzetközi pályázaton

Az izraeli ANU Múzeum (Museum of the Jewish People) eddigi családtörténeti pályázatain mintegy 20 ezer, 10-14 év közötti zsidó diák vett részt a világ mintegy 30 országából. Az idén immár 27. alkalommal kiírt megmérettetésen az öt legjobb közé került Czink Benjámin, a BZSH fenntartásában működő Scheiber Sándor Iskola 4. osztályos diákja is. A 10 éves tanuló – Magyarországot és a hazai zsidóságot képviselve – Izraelben veszi át oklevelét.

Zsidó világ / 2023. Április 27. / 09:51

Ünnepélyes Mazsike-díjátadó az Óbudai Társaskörben koncerttel

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) vezetése összesen hat kategóriában adja át az idei Mazsike-díjakat az arra érdemeseknek. Az ünnepélyes díjátadó az Óbudai Társaskörben lesz május 17-én, szerdán délután 6 órától, a rendezvényen fellép Nógrádi Gergely főkántor Teszter Nelli zongoraművész kíséretével. A díjátadást és a koncertet állófogadás és tombolahúzás követi. A belépés díjtalan, de az eseményre kötelező regisztrálni.

Mazsihisz hírek / 2023. Április 26. / 14:30

Egykori óvodaépületben kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség

Markovics Zsolt, a Mazsihisz alá tartozó Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija is aktívan kiveszi a részét abból a munkából, amely az Egri Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezésére azt célozza, hogy hosszú évtizedek után újra működjék Egerben zsidó hitközség. Az egyesület elnökétől, Radó Istvántól megtudtuk: a napokban dr. Ternyák Csaba egri érsekkel egyeztettek arról, hogy hol kaphatna helyet a leendő Egri Zsidó Hitközség.

Zsidó világ / 2023. Április 26. / 12:02

Közgyűlést tart a NÜB, napirenden az egyesület tavalyi gazdálkodása és idei költségvetése

A „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete május 8-án, délelőtt 11 órától tartja éves közgyűlését a szervezet budapesti, Bajza utcai székházában. A főbb napirendi pontok között szerepel a 2022-es pénzügyi beszámoló megtárgyalása és a 2023-as költségvetés tervezetének megvitatása. Ha a közgyűlés nem lesz határozatképes, a következő összejövetelt május 18-ra, 11 órára tűzték ki változatlan helyszínen.