Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

2023. November 30. / 19:00


Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Puskin Mozi nagyterme zsúfolásig megtelt abból az alkalomból, hogy a tegnapi nappal megkezdődött a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi), amelyet annak idején Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház akkori vezetője indított útjára. 

_BRL1877.jpgJobbról balra: Mircea Cernov, Jákov Hadas-Handelsman, Kenesei Marcell

A megnyitón az érdeklődő közönségen és művészeken, filmalkotókon kívül részt vettek diplomaták is: a nézőtéren ott ült Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, Claire Legras francia nagykövet és David Pressman amerikai nagykövet; és természetesen ott volt a fesztivál fővédnöke, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. 

_BRL1933.jpgClaire Legras francia nagykövet asszony és Mester Tamás BZSH-elnök, Mazsihisz-alelnök

Megjelent Mircea Cernov, a JDC Hungary igazgatója; Ligeti András, a World Jewish Congress – WJC képviselője; a Mazsihiszt és a BZSH-t Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke képviselte; a rabbik közül Verő Tamást, a Frankel zsinagóga rabbiját láttuk a nézők között; és jelen volt Szabó György, a Mazsök elnöke is. 

_BRL1923.jpgJobbra szemben Fritz Zsuzsa, balra Mircea Cernov

Köszöntő beszédében Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató többek között azt mondta: 

– Azon kívül, hogy a ZsiFi nagykorúvá vált, idén másik két születésnapot is ünneplünk: Budapest egyesítésének 150., és Izrael létrejöttének 75. évfordulóját. Nagy örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk a főváros jubileumi ünnepségsorozatában, amelynek keretében partnereinkkel együtt a zsidó Budapestet is bemutatjuk és ünnepeljük, és részt vehetünk az izraeli 75. évforduló rendezvénysorozatában is.

_BRL2064.jpgJobbról balra: Claire Legras, David Pressman, Kenesei Marcell, Julia Gross, Jákov Hadas-Handelsman

Hozzátette: „október hetedike előtt máshogy készültünk a fesztiválra, s másként képzeltük a különleges nagykorúvá válás megünneplését, de az izraeli testvéreinket sújtó gyalázatos terrortámadások minket is érzékenyen érintenek”. 

– Habár az ünneplésünk nem lehet önfeledt, most még fontosabb, egymásra tudjunk támaszkodni, segíteni tudjuk egymást, és megmutassuk: bármilyen tragédia ért minket, egy népként, egy közösségként folytattjuk tovább azt, amiben hiszünk. Am Israel Chaj! – mondta Kenesei Marcell, aki beszédében megköszönte minden munkatársának a fesztivál szervezésében és lebonyolításában végzett munkáját; megköszönte Fritz Zsuzsának, hogy annak idején elindította a rendezvénysorozatot; s megköszönte a támogatók, az együttműködő partnerek segítségét.

_BRL2009.jpgJobbról balra: Claire Legras, Jákov Hadas-Handelsman, David Pressman, Kenesei Marcell

David Pressman: A sokszínűség az, ami az erőnket adja

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédének vezérgondolatát a történetek elmondásának, a filmes történetek és a valós történelem elbeszélésének fontosságára fűzte fel. 

– Az elkövetkező napokban ezreknek lesz lehetőségük arra, hogy osztozzanak a filmesek és alkotók által létrehozott történetekben. Láthatunk örömökről és bánatokról, a szerelemről, az életről, a boldogságról, de a halálról, a kétségbeesésről és a pusztulásról szóló történeteket. Történeteket a családról, a vallásról, a hazáról, a világról, amelyben élünk – mondta David Pressman.

pressman.jpgDavid Pressman

Hozzátette: habár a zsidó kultúra gazdag ellenálló képességét gyűltünk össze ünnepelni, az idei fesztivál megrendítő hátterét az Izraelben kibontakozó tragédia adja.

– Mivel filmfesztiválon vagyunk együtt a történetmesélők ünneplésére, ezért az antiszemitizmusról szóló történetekről is szeretnék beszélni – fogalmazott a nagykövet. – Magyarországon egyes tisztviselők szeretnek egy olyan történetet mesélni, hogy ez olyan ország, ahol nem tűrik meg az antiszemitizmust, s mivel a zsidókat nem támadják meg az utcán, ez biztonságos ország számukra. Ugyanakkor ugyanezek a tisztviselők egy másik történetet is mesélnek majd: olyan óriásplakátokat fognak kitenni, amelyeken egy vigyorgó, Magyarország felett uralkodó zsidó milliárdos látható, s azt üzenik vele, hogy „ne hagyjuk, hogy Soros nevessen utoljára”. 

David Pressman leszögezte: „nem kell sárga csillagot tűznünk ezekre a plakátokra ahhoz, hogy megértsük megjelenésük kontextusát és a képek mögött rejlő jelentést”. Mint mondotta: az antiszemitizmust nem a zsidók fizikai biztonsága határozza meg, egyesek összemossák a fizikai biztonságot az általában vett biztonsággal, de a kettő nem ugyanaz.

– Rajtunk múlik, van-e szívünk és bátorságunk mgérteni, mely történetek igazak, s melyek nem. Bátornak kell lennünk ahhoz, hogy felemeljük a szavunkat, még akkor is, ha ez politikailag nem célszerű – hangsúlyozta az amerikai nagykövet, s bírálta azokat, akik átírják vagy rehabilitálják a népírtásban önként részt vevő magyar tisztviselők és vezetők szelektív történetét, és nem hajlandók elítélni azokat, akik támogatják ezeket a tetteket. 

David Pressman szerint köszönet jár azért, és ünnepelni kell az Izrael melletti kiállást politikai kérdésekben, de az e döntések mögött húzódó pozitív indítékok elismerése nem jelenti azt, hogy a kormánytisztviselőket felmentjük a plakátokat illetően, amelyekkel veszélyes szóképeket oltanak a politikájukba.

– Nem engedhetjük meg senkinek, hogy megváltoztassa a múlt történetét, hogy könnyebben igazolja tetteit a jelenben, és ez az a pont, ahol az ilyen filmfesztiválok fontos szerepet játszhatnak – közölte a diplomata. – A filmekből látható, hogy a zsidókat nem lehet monolit egységnek tekinteni, hiszen különböző prioritások, eltérő körülmények és értékek jellemzik őket is. Éppen az a zsidókra jellemző sokszínűség az, ami az erőnket adja.

Julia Gross: Az egység jelképei Magyarországon is megtalálhatók

David Pressman után Julia Gross német nagykövet köszöntötte a megnyitó rendezvény résztvevőit és magát a fesztivált. 

gr.jpgJulia Gross

– Ez a rendezvény összehozza a különböző hátterű embereket, hogy együtt élvezzék a filmet, együtt szórakozzanak, együtt vitassák meg a felvetett kérdéseket, és remélhetőleg tanuljanak is egymásról – fogalmazott a nagykövet asszony. 

A közel-keleti terror kapcsán megjegyezte: a fokozódó feszültségek idején létfontosságú, hogy együttérzést tanúsítsunk minden érintett iránt, és felvállaljuk a határokon átívelő emberséget, Németország pedig teljes, megingathatatlan szolidaritással áll Izrael és a zsidó nép mellett.

– Társadalmaink a szabadság és a demokrácia értékeire épülnek, sokaknak, így a zsidó közösségnek is, a remény és a menedék bástyáit jelentik – szögezte le Julia Gross. 

Mint mondta: „adjunk hangot annak, ami humánus és helyes. Egy hónappal ezelőtt 10 ezer ember állt ki egy berlini rendezvényen Izrael mellett, és örömmel tölt el, hogy az egységnek ezek a jelképei Magyarországon is megtalálhatók. Az egység jelei, hogy itt játszott az izraeli válogatott, és a mérkőzésen az emberek izraeli zászlókat lengettek, az izraeli himnuszt énekelték. Ezek az egységnek oly jelei, amikre nagy szükségünk van".

A filmekről szólva a nagykövet azt mondta: a mozi egyetemes nyelve közelebb hoz mindannyiunkat egymáshoz, a fesztiválon zsidók és nem zsidók összegyűlnek, élvezik az elgondolkodtató filmeket és értékes betekintést nyernek a zsidó életbe.

Jákov Hadas-Handelsman: Golda története egybeesik Izrael történetével

A német nagykövet asszony után Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete szólt, aki a „bát micváját” ünneplő 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválról azt mondta: köszönetet érdemel mindenki, aki ennek a rendezvénysorozatnak a létrehozásában részt vett, s különösen a JCC Budapest – Bálint Háznak és a követségnek. 

j.jpgJákov Hadas-Handelsman

– Bár egy filmfesztivál megnyitójáról van szó, mi, elletétben másokkal Európában, ragaszkodunk a valósághoz, ezért szeretnénk utalni az izraeli helyzetre – kezdte beszédét a diplomata. – A Hamász/ISIS barbár támadása vonta bele Izraelt ebbe a háborúba. A médiában látható jelenetek olyanok, mintha egy horrofilmből származnának, akár a Hamász barbárságát, akár a világ bizarr reakcióját dokumentálják. Ebben a háborúban ismét a zsidó nép nemzetállamának fenntartásáért harcolunk.

Jákov Hadas-Handelsman hozzátette: van egy másik oka is annak, hogy köszöntőjében a jelenlegi izraeli helyzetre utalt, és ez az ok nem más, mint hogy a megnyitón a Golda című filmet vetítik le, amely Golda Meir történetét meséli el, és ez a történet egybeesik a háborúkkal, Izrael történetével, a megalakulásával és a fejlődésével. 

_BRL2089.jpg

A nagykövet hosszan méltatta Golda Meir személyes tulajdonságait és politikai erényeit, kitérve az olyan jellegzetességekre is, hogy a legendás miniszterelnök-asszony azért hordott szándékosan vaskos, erős cipőket, amiket később róla Golda-cipőknek neveztek el, hogy ezzel is kifejezze erejét, tekintélyét.

gold.jpg

Jákov Hadas-Handelsman megemlítette azt is: november 30-a mérföldkő Izrael történelmében, ekkor kezdődött ugyanis a függetlenségi háború, amikor az arabok megtámadták a zsidókat, ezen a napon döntötték el az arabok, hogy a földjeikről tömegesen deportálják majd a zsidó közösségeket. De az olyan egyéniségeknek köszönhetően, mint Golda Meir, sikerült erős, virágzó, innovatív Zsidó Államot felépíteni.

– Legyen a következő 75 évünk még erősebb! – zárta szavait Izrael budapesti nagykövete.

Karácsony Gergely: Őszintén hiszünk a szabadságban és az emberi méltóságban

kar.jpgKarácsony Gergely

Végül Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere következett, aki így fogalmazott:

– Úgy volt, hogy ünnepi alkalom lesz ez a mai, amikor összeérnek az évfordulók: a 75 éves Izrael és a 150 éve egyesített Budapest együtt ünnepel méltó módon, azaz kultúrával, filmekkel. Az örömteli várakozás október hetedikéig tartott. Egyetlen sötét nap alatt „minden egész eltörött”, ahogyan egykor Ady Endre írta. Maradt az aggodalom, az együttérzés, a szolidaritás szomorú, döbbent csöndje. 

A politikus kifejtette: „ebbe a csöndbe újra Elie Wiesel igazsága hasít bele: a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közöny, és az életnek nem a halál az ellentéte, hanem az élet és a halál között választani nem hajlandó közömbösség. Az élet és a halál, a szeretet és a gyűlölet között tehát a különbség mi magunk vagyunk”. 

– Mi, akik nem vagyunk közömbösek, akik képesek vagyunk tanulni a történelemből, és őszintén hiszünk a szabadságban és az emberi méltóságban. Akik különbséget teszünk áldozat és agresszor, önvédelem és terror között. Világossá kell tennünk, hogy az erőszaknál erősebb a közösség összetartozása – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A főpolgármester leszögezte: a 150 éve egyesített Budapest elmúlt másfél évszázada nem mesélhető el a zsidóság története nélkül, hiszen sorsközösség fűzi össze Budapestet és a zsidóságot, és éppen ezekben a történetekben rejlik ennek a túlélő városnak az ereje.

– Attól félünk, akinek nem ismerjük a történetét. De Budapest ma történetek sokasága, és a nagyvárosi élet csodája, hogy itt bármikor belefuthatunk valakibe, aki egészen másképpen ugyanolyan, mint mi. A film olyan kifejezési forma, amely képes feldolgozni a világ összetettségét, a mostani fesztiválon szereplő filmek pedig annak bizonytékai, hogy a nagy történelmi események olykor a boldogulni kívánó emberek története – fogalmazott a főpolgármester.

Mint mondta, az igazságon túli politikai világban a történetmesélés demokratikus tett és értékválasztás, az emberi méltóság választása.– Köszönöm a ZsiFi csapatának, hogy értékválasztásukkal színesítik és gazdagítják Budapestet – zárta beszédét Karácsony Gergely.

Akik nélkül nem volna ZsiFi

A 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház, fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

A fesztivál egyik fő támogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezete; állandó kiemelt partnere és támogatója Izrael budapesti nagykövetsége, Budapest önkormányzata, a Németországi Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Együttműködő partnerek: Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ; Budapest Film; Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH); Dutch Jewish Humanitarian Fund (JHF); Erzsébetváros önkormányzata; Francia Intézet; Goethe Intézet; Merkaz Héber és Izraeli Kulturális Központ; Osztrák Kulturális Fórum; Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök).

Fotók: Bácsi Róbert

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Tanszéder a Rumbi Tanházzal
2024. Április 21. / 20:24

Tanszéder a Rumbi Tanházzal

Ünnepek
Figyelem: már kapható a pészahi macesz!
2024. Április 05. / 14:22

Figyelem: már kapható a pészahi macesz!