Címkék

Budapest

Kultúra / 2023. November 30. / 19:00

Bát micva korba lépett és megnyílt a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Ünnepi beszédekkel és a Golda című film vetítésével vette kezdetét a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZsiFi) tegnap este a Puskin Moziban. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Julia Gross német nagykövet, David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Mindannyian kitértek arra: a filmünnepet sajnos beárnyékolja október hetedike.

Élet + forma / 2023. November 30. / 14:20

Tel-Aviv rugbycsapata nálunk csap össze Románia „farkasaival”

Nemzetközi rugbymérkőzés színhelye lesz a budapesti Kincsem Park, ahol elődöntőt játszik egymással a Tel Aviv Heat Rugby nevű csapat és a Romanian Wolves az európai szuperkupa döntőjébe való jutásért. A mérkőzés december 2-án, szombaton délután fél 2-kor kezdődik. (Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a meccs a sábesz időszakára esik!)

Közélet / 2023. November 29. / 10:10

Dortmund: európai városok és zsidó szervezetek küldöttei az antiszemitizmus ellen

Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó vesz részt azon a ma kezdődött és december elsejéig tartó tanácskozáson, amelyre 60 európai város és zsidó szervezet összesen 120 képviselője érkezett Dortmundba. Jelen van az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv is. A cél az antiszemitizmus elleni közös fellépés és a helyi stratégiák kidolgozása.

Közélet / 2023. November 25. / 19:36

Lobogtak a gyertyák a túszul ejtett izraeliekért Budapesten

A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor is részt vett azon a szolidaritási rendezvényen, amelyet ma késő délután tartott Izrael budapesti nagykövetsége, Erzsébetváros önkormányzata és a Zsidó Világkongresszus a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél. Az eseményen mintegy 150-en fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, és nagyon sokan gyújtottak gyertyát a fogva tartott túszok mielőbbi kiszabadulásáért.

Kultúra / 2023. November 24. / 10:15

Torzóban maradt életmű: a tragikus sorsú Kinszki Imre fotói a Három Hollóban

A két világháború közötti magyar fotográfia meghatározó alakjának, a sachsenhauseni halálmenetben 1945 elején meghalt Kinszki Imrének az alkotásait láthatjuk ezekben a napokban a budapesti Három Holló kávéházban. A fővárosi művészeti élet egyik központjává vált Három Holló abból az alkalomból állította ki a fotográfus budapesti életképeit, hogy a kávéház most ünnepli megnyitásának 6. évfordulóját.

Kultúra / 2023. November 12. / 13:38

Gala concert performed by the Budapest Festival Orchestra in the Dohány Street Synagogue

In honor of the 150th anniversary of the unification of Buda, Pest and Óbuda, the Budapest Festival Orchestra (BFO) will give a concert in the Dohány Street Synagogue on Sunday 19 November at 7:30 pm. The concert will be conducted by Iván Fischer. Ticket prices: 3 900 - 10 900 HUF.

Élet + forma / 2023. November 08. / 17:43

Diplomaterv készült az üresen álló zuglói zsinagóga új funkciós helyreállításáról

Kuklis Tibor építészhallgató diplomaterve a Budapest 14. kerületében található, Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga épületének revitalizációjával foglalkozik. Munkájából kiderül, hogy az évek óta üresen álló épület a meglévő szerkezetek gondos felújításával és átgondolt bővítésével ismét a városi élet részét képezhetné.

Kultúra / 2023. November 07. / 14:24

Budapest 150 éve filmekben elbeszélve: Megáll az idő

Budapest közelmúltbeli vagy éppen napjainkban megtapasztalt történéseit, hangulatait, a városlakók mindennapjait és a mindennapok hőseit idézi meg az a filmvetítés-sorozat, amelyet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Pesti Mozi mozitörténeti kiállítás és klub – Hernád Ház indított közösen. A héten Gothár Péter: Megáll az idő című filmjét vetítik, előtte a rendezővel Rózsa Péter beszélget.

Megemlékezések / 2023. Október 23. / 13:25

Emlékezzünk 1956 hőseire és áldozataira!

Október 23-a az a nemzeti ünnepünk, amelyet talán a legtöbb félreértés övez a magyar társadalomban. Ráadásul az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar zsidóság számára más szempontból is szomorú esemény: ekkor mintegy 35 ezer hittestvérünk hagyta el végleg az országot. Egy dolog azonban kétségtelen: akik a megszálló szovjetekkel szembeszálltak, igazi hősök voltak, és mártírként vannak jelen a nemzeti emlékezetben.

Közélet / 2023. Október 20. / 10:55

„Neonácik jönnének Újpestre! Na, azt próbálják meg!"

A fönti cím Déri Tibor negyedik kerületi DK-s polgármester Facebook-posztjából származik, amelyben Újpest baloldali vezetője így fogalmaz: „A helyszín üzemeltetőjének világossá tettem: a városunkban senki nem adhat teret ilyen rendezvénynek. Minden létező önkormányzati eszközzel megakadályozzuk a bakancsos hordák megjelenését!".

Hírek, lapszemle / 2023. Október 18. / 11:59

A BRFK harmadjára is betiltott egy „palesztinpárti" tüntetést

– Budapesten ezúttal a II. kerületbe akarták szervezni a gyűlést, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) most is figyelmeztet: Magyarországon továbbra sem lehet terrorszervezet mellett tüntetni, a részvételt pedig szankcionálják – írja a HVG.hu portál.

Megemlékezések / 2023. Október 13. / 12:10

Győzelem a gonosz fölött: botlatókövek a nyilas hatalomátvétel évfordulóján

A Földes család tagjai emlékére és tiszteletére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a XII. kerületi hegyvidéki önkormányzat botlatóköveket helyez el a budapesti Fürj utca 14/b. számú ház előtt október 15-én, vasárnap délután fél 2-től. A nap szimbolikus, hiszen 1944-ben ezen a napon, október 15-én jutottak hatalomra a gyilkos nyilasok, az áldozatokra való emlékezés így annak is a jele, hogy a jónak mindig győznie kell a gonosz fölött.