Címkék

Izrael

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 20. / 19:02

Beni Ganz látogatása a Dohány utcai zsinagógában

Magánlátogatáson Magyarországon tartózkodik Beni Ganz tábornok, izraeli parlamenti képviselő, aki korábban az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, majd 2020-22 között a Zsidó Állam miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere volt. Beni Ganz ma délután látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, ahol találkozott dr. Grósz Andorral, a Mazsihisz elnökével.

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 19. / 12:18

Cfáti magyar múzeum: Emlékfonalakból szövődő közösség

„Amikor hosszú, munkával töltött évek után anyám, Chava, majd apám, Josef is nyugdíjba vonult, arra számítottam, hogy új kedvteléseket találnak maguknak. De meglepetésemre apám egészen más tervekbe avatott be: »Anyáddal együtt múzeumot fogunk alapítani«” – írja Michal Mor: Emlékfonalakból szövődő közösség című, magyar-héber nyelvű könyvének előszavában Ron Lustig, A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának igazgatója.

Hírek, lapszemle / 2023. Szeptember 14. / 10:00

Ros Hásánához közeledve Izrael lakossága 9,795 millió fő

Mintegy 194 ezer fővel bővült Izrael népessége az elmúlt egy évben, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A lakosság száma a becslések szerint elérte a 9,795 milliót főt, ami 2 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az elmúlt évben mintegy 172 ezer csecsemő született, míg 48 ezer ember halt meg.

Közélet / 2023. Szeptember 11. / 12:48

Csák János: nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok

Nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Izrael / 2023. Szeptember 07. / 15:17

Római kori kardokat találtak régészek Izraelben

Az archeológusok szerint a fegyvereket zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt. Az Ein Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában bukkantak a kiváló állapotban fennmaradt hosszú, egyenes kardokra és a gerelyfejre.

Izrael / 2022. Augusztus 23. / 19:48

Izrael: Berontott egy bankba az elszabadult bika + videó

A Tel-Avivhoz közeli Lot településen egy bika rontott be a Leumi Bank egyik helyi fiókjában, ahol alapos pánikot okozott a megjelenésével. Félórába telt, míg a bank folyosóin rohangáló állatot elkapták, személyi sérülés szerencsére nem történt. Videó is készült az esetről.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 17. / 09:11

Zsidók ezrei menekülnek Oroszországból

Ukrajna lerohanása óta minden nyolcadik zsidó elhagyta Oroszországot, és a folyamat nem áll le - írja a BBC hírére hivatkozva a 444.hu. A Szochnut szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó közösségből idén március óta már 20 500-an alijáztak, sok ezren pedig más külföldi országba költöztek.

Élet + forma / 2022. Augusztus 16. / 08:40

Izraeli győzelem Münchenben az Atlétikai Európa-bajnokságon

A Münchenben zajló Atlétikai Európa-bajnokságon, a maratoni futás csapatversenyben Izrael állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Különösen értékes ez a győzelem mert az 1972 es olimpián történt terrortámadás 50. évfordulóján játszották el a Hatikvát Münchenben az aranyérmes izraeli csapatnak. Silló Sándor beszámolója.

Kultúra / 2022. Augusztus 15. / 21:39

Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

Van otthon a gépemen ötven órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó! Na de úgy nagyon jó! Cfáton három napon át kivilágos-kivirradtig szólt a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar – utcán, téren. Silló Sándor beszámolója.

Izrael / 2022. Augusztus 15. / 13:15

Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

A Beni Ganz által vezetett Kék-Fehér szövetség, Gideon Szaár pártja, az Új Remény, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök alapította meg a Nemzeti Tábor nevű politikai tömörülést, amely indulni kíván a novemberi előrehozott parlamenti választáson Izraelben. Az országban három éven belül immár ötödször járulnak az urnákhoz a választók.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 14. / 16:05

Irodát nyitott a Zsidó Nemzeti Alap Budapesten

Izraeli viszonylatban a legnagyobb, globálisan pedig az egyik legrégebben alapított zöldszervezet nyitott irodát Budapesten. A Zsidó Nemzeti Alap (KKL-JNF) nevű szervezetet 1901-ben hozták létre magyar és közép-európai gyökerekkel rendelkező aktivisták.

Izrael / 2022. Augusztus 14. / 09:32

Nyolc sebesült egy ma hajnali terrortámadásban Jeruzsálemben 

– Azok, akik a vesztünket kívánják, megfizetik az árát a civileket ért támadásnak – Jaír Lapid izraeli miniszterelnök azzal a lövöldözéssel kapcsolatban, amely ma hajnalban történt Jeruzsálem óvárosánál. A terrortámadásban nyolcan sebesültek meg, köztük egy várandós nő, akinek az állapota életveszélyes, a gyermekét császármetszéssel segítették világra. A támadót egy arab lakónegyedben fogták el.