Címkék

Izrael

Hírek, lapszemle / 2023. Március 30. / 16:37

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be ma – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

Izrael / 2023. Március 29. / 10:43

Washington üzent Netanjahunak: találjon kompromisszumos kiutat

Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az izraeli politikai események kapcsán. Joe Biden az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján közelít a konfliktushoz, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára.

Izrael / 2023. Március 28. / 15:59

ALIYA 101 – Minden, amit az izraeli munkavállalásról tudni kell

A budapesti MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központ (korábbi nevén: Izraeli Kulturális Intézet – IKI) szervezésében zajló ALIYA 101 elnevezésű rendezvénysorozat következő előadását Politzer Maymon Krisztina, Izraelben élő munkajogász tartja az izraeli munkavállalásról. Az esemény március 30-án, csütörtökön fél 7-től lesz az intézmény Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Izrael / 2023. Március 27. / 23:07

Netanjahu nyárig elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő esti televíziós beszédében az izraeli parlament, a kneszet nyári ülésszakára halasztotta az igazságügyi rendszer átalakítását, hogy lehetőséget teremtsen a tárgyalásra és a közmegegyezésre. A brit külügyminisztérium ma este már ki is adott egy közleményt, amelyben közölték: Nagy-Britannia üdvözli az izraeli kormányfő döntését.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 17:44

Izrael: győznek a tüntetők, Netanjahu meghátrált?

Az i24 értesülései szerint Benjamim Netanjahu miniszterelnök az igazságügyi reform befagyasztása mellett döntött, erről pedig már tájékoztatta is a Fehér Házat. Az információt az izraeli kormány egyelőre hivatalosan nem erősítette meg. A Times of Israel információi szerint a kormány fontolóra vette Yoav Galant kirúgásának semmissé tételét is – írja összefoglalójában a HVG.hu.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 27. / 16:42

„Az Európában élő 2 millió zsidó nevében – nem hallgathatunk"

Az Európai Zsidó Kongresszus és az Európai Rabbik Konferenciája felszólítja az izraeli feleket, hogy folytassanak párbeszédet az országban kirobbant konfliktusról, Mint írják: „A diaszpórában élő zsidó élet léte nagyban függ attól, hogy mi történik Izraelben, és az izraeli társadalmat érintő belső megosztottságnak közvetlen hatásai vannak a diaszpórában élő zsidó közösségekre".

Izrael / 2023. Március 27. / 11:49

Általános sztrájk lehet Izraelben, ha folytatódik a jogrend átalakítása

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke és a munkáltatók közösen általános sztrájkot hirdettek hétfőn arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet átalakító törvénykezést. Egyes ágazatokban a munkabeszüntetés meg is kezdődött.

Zsidó világ / 2023. Március 27. / 10:50

Előadás az ókori Izrael vallási irányzatairól a pápai Zsidó Szabadegyetemen

A Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat következő rendezvénye március 29-én, ezen a héten szerdán délután fél 6-tól lesz a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében a helyi református gyülekezeti házban (Pápa, Március 15. tér). Az előadó dr. Zsengellér József egyetemi tanár.

Tudomány / 2023. Március 22. / 16:30

A víz világnapjára: Szélfútta megoldás Izrael vízproblémájára?"

Izraelben a tenger szinte szó szerint a vízcsapokba ömlik. Az izraeliek büszkék országuk sótalanítás terén elért eredményeire: a Izrael Földközi-tenger partjainál öt üzem található, amelyek a hazai lakossági vízfogyasztás mintegy 75%-ának megfelelő ivóvizet termelnek, és további két létesítmény épül az elkövetkező években.

Élet + forma / 2023. Március 22. / 14:14

Elárverezése előtt bárki megtekintheti a világ legrégebbi bibliai kéziratát Tel-Avivban

A korábbi Diaszpóra Múzeumban, jelenlegi nevén az ANU-ban dijmentesen tekinthetik meg az izraeliek csütörtöktől egy hétig a Sassoon-kódexet, a világ jelenleg ismert legrégebbi, héber nyelvű, csaknem a teljes szöveget tartalmazó, kézzel írt Bibliáját, az Ószövetség könyveit.

Izrael / 2023. Március 21. / 15:04

Visszatérhetnek az izraeliek a felszámolt észak-ciszjordániai telepesfalvakba

– Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását – jelentette ma a helyi média. Ha az izraeli hadsereg központi parancsnoksága megadja rá az engedélyt, akkor izraeli állampolgárok visszaköltözhetnek a 2005-ben felszámolt észak-ciszjordániai falvakba.

Közélet / 2023. Március 21. / 14:45

Hamarosan Budapestre látogat Eli Kohen izraeli külügyminiszter

„Eli Kohen barátom, izraeli külügyminiszter kolléga kérésére ma telefonon tárgyaltunk, áttekintettük a közel-keleti biztonsági helyzetet. Biztosítottam az izraeli kollégát arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja azt, hogy a nemzetközi szervezetek tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállást tanúsítsanak Izraellel szemben.” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán.