Címkék

Izrael

Kultúra / 2022. Augusztus 15. / 21:39

Háromnapnyi élő klezmer – Cfát Klezmer Fesztivál

Van otthon a gépemen ötven órányi klezmer zene, de… most egy vallomás jön: nagyon ritkán hallgatom. Mert ez csak élőben jó! Na de úgy nagyon jó! Cfáton három napon át kivilágos-kivirradtig szólt a freylekh, a sirba, a hora, a doina, a bulgar – utcán, téren. Silló Sándor beszámolója.

Izrael / 2022. Augusztus 15. / 13:15

Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

A Beni Ganz által vezetett Kék-Fehér szövetség, Gideon Szaár pártja, az Új Remény, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök alapította meg a Nemzeti Tábor nevű politikai tömörülést, amely indulni kíván a novemberi előrehozott parlamenti választáson Izraelben. Az országban három éven belül immár ötödször járulnak az urnákhoz a választók.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 14. / 16:05

Irodát nyitott a Zsidó Nemzeti Alap Budapesten

Izraeli viszonylatban a legnagyobb, globálisan pedig az egyik legrégebben alapított zöldszervezet nyitott irodát Budapesten. A Zsidó Nemzeti Alap (KKL-JNF) nevű szervezetet 1901-ben hozták létre magyar és közép-európai gyökerekkel rendelkező aktivisták.

Izrael / 2022. Augusztus 14. / 09:32

Nyolc sebesült egy ma hajnali terrortámadásban Jeruzsálemben 

– Azok, akik a vesztünket kívánják, megfizetik az árát a civileket ért támadásnak – Jaír Lapid izraeli miniszterelnök azzal a lövöldözéssel kapcsolatban, amely ma hajnalban történt Jeruzsálem óvárosánál. A terrortámadásban nyolcan sebesültek meg, köztük egy várandós nő, akinek az állapota életveszélyes, a gyermekét császármetszéssel segítették világra. A támadót egy arab lakónegyedben fogták el.

Izrael / 2022. Augusztus 12. / 13:37

Óriási szemétlabda hívja fel a figyelmet a természet védelmére Tel-Avivban

Két napja egy hatalmas, több mint 200 kiló műanyag szemétből készült, strandlabdát formáló mű hívja fel a figyelmet a környezettudatosság fontosságára Tel-Aviv egyik tengerpartján. Tal Tenne Czaczkes izraeli művésznő alkotásának kihelyezését a városvezetés kezdeményezte, amely elkötelezett a természet értékeinek megóvása mellett.

Izrael / 2022. Augusztus 12. / 10:00

Egy bevetésben elpusztult Zili, a terroristák ellen harcoló izraeli kutya

Egy terroristák elfogását célzó nablusi harci művelet során a napokban találat érte Zillit, az izraeli hadsereg terroristák felkutatására és elfogására kiképzett kutyáját. Az állat az elmúlt nyolc évben számos, terroristák ellen irányuló harcban vett részt, s akárcsak az Izrael biztonságáért harcoló hős katonáknak, neki is sokat köszönhet az ország, így a négylábú harcos haláláról az izraeli sajtóban is méltató cikkek sora jelent meg.

Kultúra / 2022. Augusztus 10. / 10:54

Dolgozó nő: remek izraeli filmet láthatunk ma este a Margitszigeten

A Mozisziget elnevezésű rendezvénysorozat keretében a Dolgozó nő című izraeli filmet tekinthetik meg ma este 8 órától a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A mű egy izraeli családanyáról szól, akinek minden vágya, hogy bizonyítsa rátermettségét a munkahelyén. Ott azonban azzal szembesül, hogy a főnöke – a hatalmi pozíciójával visszaélve – molesztálni kezdi. A filmvetítés szervezője az Izraeli Kulturális Intézet.

Izrael / 2022. Augusztus 10. / 06:48

Hercog és Putyin egyeztetett a Szohnut működéséről

Az Oroszország és az Izrael közötti, egyebek között humanitárius területen folytatott együttműködésről folytatott tegnap eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Jichák Hercog izraeli elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. Az előzmény: az orosz igazságügyi minisztérium pert indított az Oroszországban autonóm nonprofit szervezet státuszával rendelkező ügynökség felszámolását követelve.

Izrael / 2022. Augusztus 08. / 12:09

Tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között

Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám Dzsihád és az izraeli vezetés elfogadta a feltételeket. Ennek eredményeként vasárnap éjfél előtt életbe lépett a tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért – írja a helyi médiára hivatkozva az MTI.

Izrael / 2022. Augusztus 07. / 20:19

Magyar külügy: Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat

Elítéljük az Izrael elleni terrortámadásokat – közölte Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel, miután péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé.

Élet + forma / 2022. Július 29. / 14:26

Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta.

Tudomány / 2022. Július 27. / 09:35

Autó-és motorsport fejlesztésében dolgozik együtt Magyarország és Izrael

Magyarország és Izrael a jövőben együttműködik az autó- és motorsport, valamint az ezzel kapcsolatos innovációk fejlesztésében – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.