Címkék

Bálint Ház

Zsidó világ / 2023. Január 16. / 11:02

A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

– A Héber Biblia számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus, sőt, egyenesen misztikus szöveget a Tóra első könyvének 15. fejezetében találjuk. Ebben Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik, maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e… – olvasható a dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadását beharangozó ismertetőben.

Zsidó világ / 2022. December 26. / 14:58

Zsidó szervezetek rendkívüli összefogása az ukrajnai menekültekért

Összeállításunkban a magyar zsidó közélet szereplői nyilatkoznak arról a rendkívüli összefogásról, amelynek révén sikerült minél több ukrajnai menekült embertársunk segítségére sietni. Cikkünk annak apropóján készült, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház idei Hanukatalizátor-díjainak átadásán az intézmény azzal ismerte el az ukrán menekültek megsegítésében együttműködő partnerszervezetek áldozatos munkáját, hogy különdíjat adott át számukra.

Élet + forma / 2022. December 16. / 11:49

Hanukatalizátor díj 2022 – Életműdíjat kapott a Mazsihisz elnöke

Lezárult az év legközösségibb eseménye: a zsidó közösség tagjai maguk nevezték meg az idei év leginspirálóbb, legtöbbet segítő hőseit, majd a 26 jelölt közül ők választották ki a legérdemesebbet. S mivel több jelölés érkezett, mint valaha, a szervező JCC Budapest – Bálint Ház 3 díjat is kiosztott: a Hanukatalizátor Közönségdíjat, a Legjobb Szervezet Díját és a Párbeszéd Díjat.

Közélet / 2022. December 05. / 15:26

Csütörtökig lehet jelölni az idei Hanukatalizátor Díjra

A JCC Budapest - Bálint Ház ismét meghirdeti az év legközösségibb díját. Arra kérik a zsidó közösség tagjait, hogy együtt gyűjtsék össze és jutalmazzák meg mindazokat, akik az évben a legtöbbet tették a zsidó közösségért, akik a legjobban inspiráltak. Ne felejtsék csütörtökig (2022. december 8.) lehet jelölni.

Zsidó világ / 2022. December 02. / 14:57

Remek hangulattal nyitott a „tinikorba” lépett ZsiFi a Puskin Moziban

A Puskin Moziban tartották a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál megnyitó ünnepségét, amelyen Kenesei Marcell, a Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató így fogalmazott: a 11-es szám azt jelzi, hogy a ZsiFi belépett a „tinikorba”, magyarán mostantól többet lehet várni tőle, de többet is képes lesz adni. Kiosztanak majd például filmdíjakat is, mint a legnagyobb filmfesztiválokon.

Kultúra / 2022. November 28. / 12:35

„Emberszag” – Szép Ernő élete elevenedik meg a Bálint Házban

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Emberszag – drámai film-szín-játék Szép Ernő írásai alapján című alkotás a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál kísérőprogramjaként újra megtekinthető 2022. november 29-én, este 6 órakor a Bálint Házban.

Oktatás / 2022. November 10. / 11:14

Zsidó Tanulás Világnapja most vasárnap a Bálint Házban

Öt év kihagyás után újra Zsidó Tanulás Világnapja (Global Day of Jewish Learning) a Bálint Házban 2022. november 13-án, vasárnap délután 13.30 órától. Az esemény idei témái: Újratervezés. Vagy újjászervezés. Esetleg újjáépítés. Újjászületés?

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 12:58

Borbás Gergő: Ki kell lépni a zsidó buborékból

A JCC Budapest – Bálint Ház idén ősztől kreatív igazgatót alkalmaz Borbás Gergő személyében. A 27 éves szakembert arról kérdeztük, hogy mi lesz a feladata, milyen eredményeket szeretne elérni, s miben látja annak a kérdésnek a megoldását, hogy a zsidó közösségek miképpen tudnák hatékonyabban megszólítani a zsidósághoz egyelőre csak lazán kötődő, de identitásukat illetően zsidó magyar fiatalokat. INTERJÚ

Élet + forma / 2022. Október 03. / 20:18

Nagy sátor – nagy program: Szukoti sátordíszítés a Bálint Házban

Készülj velünk a sátoros ünnepre! A gyümölcsökön kívül lehet alkotni, finom kóser harapnivalókat készíteni, kóstolni, táncolni, elmerülni a szukoti mesék világában. Természetesen arról is szó lesz, hogy mi is pontosan ez az ünnep és milyen hagyományai vannak. Gyertek el és nézzétek velünk a csillagokat a sátor nádtetején 2022. október 6-án, csütörtökön 16.30 órától.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 02. / 07:52

A Bálint Ház kiemelt figyelmet fordít a háborús menekültek segítésére

A JCC Budapest - Bálint Ház a háború kitörése óta segíti az ideérkező ukrán menekülteket. Szeptemberben nagy adománygyűjtő akciót tartottak, melynek most hétvégén van a lezárása, vagyis az adományok átadása a Budapest, Révay utca 16. szám alatt található intézményben. A Bálint Ház közleménye.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 13. / 16:51

Vasárnap ismét: Judafest – Lépjünk közelebb!

„Mi az, hogy zsidó? Mit eszik egy zsidó? Hogyan él egy zsidó? Egyáltalán, mitől zsidó a zsidó? Minden zsidó (és nem zsidó) tud ezekre válaszolni – és teljesen biztos, hogy mindenki mást. Most fellebbentjük a fátylat a titkokról, hogy lásd, valójában nincsenek is titkok. Emberek vannak a hagyományok, szokások, ízek, szavak mögött."

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.