Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

2022. Április 19. / 12:11


Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

Szerző: Kácsor Zsolt

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma is kivette a részét az ukrajnai menekültek ellátásából, elszállásolásából, sőt, Salusinszky András igazgató még ezer darab izolációs takarót is vásárolt, amiket Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi segítségével vittek el a keleti határszélre. 

– A BZSH Külker Technikumának diákjaira nagyon büszke vagyok, hiszen a tanulóink több héten maguk készítettek jelentős mennyiségű szendvicset, amit a Budapest Bike Maffiával együtt szállítottunk el a Keleti Pályaudvarra. Sőt, a diákjaink segítettek abban is, hogy több menekültet el tudjunk szállásolni Budapesten – nyilatkozta a Mazsihisz.hu érdeklődésére Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója.

20220414_103719.jpgSalusinszky András

Mint az intézményvezető kifejtette: több menekültet Kendrusz Attila szegedi rabbijelölt segítségével sikerült Szegedről Budapestre utaztatni és a fővárosban elszállásolni, a Keleti Pályaudvarról pedig ő maga szállított el három menekültet, akiknek később sikerült megfelelő szálláshelyet is szerezni. Hozzátette: ez utóbbi három ember azóta már alijázott Izraelbe. A külkeres diákokról szólva Salusinszky András azt mondta: nagyon büszke rájuk, hiszen az első pillanattól kezdve mindenben segítették a menekülteket, előfordult, hogy az érkezőket az éjszaka kellős közepén kellett elszállásolni, a tanulók ezt is zokszó nélkül vállalták. (Biztonsági okokból nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, hogy a technikum hol szállásolta el a rászorulókat – a szerk.)

Az igazgatótól megtudtuk azt is: a keleti határszélen is besegítettek a menekültek támogatásában, ő maga ezer darab izolációs (hőtartó) takarót szerzett be, amit Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi szállított el a határra, ezekre azért volt szükség, mert a tavasz ellenére az éjszakák és a hajnalok még meglehetősen hűvösek. Salusinszky András kiemelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sonkád polgármesterének, Iszák Tibornak a segítőkészségét, aki a rendelkezésükre bocsátotta a település egyik buszát arra a célra, hogy a menekülteket a beregsurányi határállomásról Nyíregyházára tudják szállítani. 

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház  és az Izraeli Nagykövetség.

(Címlapkép: BZSH Külker Technikum/Facebook)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az ómerszámlálásról
Zsidó világ
Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból