Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

2022. Április 19. / 12:11


Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

Szerző: Kácsor Zsolt

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma is kivette a részét az ukrajnai menekültek ellátásából, elszállásolásából, sőt, Salusinszky András igazgató még ezer darab izolációs takarót is vásárolt, amiket Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi segítségével vittek el a keleti határszélre. 

– A BZSH Külker Technikumának diákjaira nagyon büszke vagyok, hiszen a tanulóink több héten maguk készítettek jelentős mennyiségű szendvicset, amit a Budapest Bike Maffiával együtt szállítottunk el a Keleti Pályaudvarra. Sőt, a diákjaink segítettek abban is, hogy több menekültet el tudjunk szállásolni Budapesten – nyilatkozta a Mazsihisz.hu érdeklődésére Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója.

20220414_103719.jpgSalusinszky András

Mint az intézményvezető kifejtette: több menekültet Kendrusz Attila szegedi rabbijelölt segítségével sikerült Szegedről Budapestre utaztatni és a fővárosban elszállásolni, a Keleti Pályaudvarról pedig ő maga szállított el három menekültet, akiknek később sikerült megfelelő szálláshelyet is szerezni. Hozzátette: ez utóbbi három ember azóta már alijázott Izraelbe. A külkeres diákokról szólva Salusinszky András azt mondta: nagyon büszke rájuk, hiszen az első pillanattól kezdve mindenben segítették a menekülteket, előfordult, hogy az érkezőket az éjszaka kellős közepén kellett elszállásolni, a tanulók ezt is zokszó nélkül vállalták. (Biztonsági okokból nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, hogy a technikum hol szállásolta el a rászorulókat – a szerk.)

Az igazgatótól megtudtuk azt is: a keleti határszélen is besegítettek a menekültek támogatásában, ő maga ezer darab izolációs (hőtartó) takarót szerzett be, amit Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi szállított el a határra, ezekre azért volt szükség, mert a tavasz ellenére az éjszakák és a hajnalok még meglehetősen hűvösek. Salusinszky András kiemelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sonkád polgármesterének, Iszák Tibornak a segítőkészségét, aki a rendelkezésükre bocsátotta a település egyik buszát arra a célra, hogy a menekülteket a beregsurányi határállomásról Nyíregyházára tudják szállítani. 

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a Bálint Zsidó Közösségi Ház  és az Izraeli Nagykövetség.

(Címlapkép: BZSH Külker Technikum/Facebook)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Nagysikerű adománygyűjtő koncert Újpesten
Izrael
Egymillió gázai már elhagyta az övezetet