Címkék

Ukrán válság

Izrael / 2023. Február 16. / 13:27

Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter

Eli Cohen izraeli külügyminiszter ma Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és a helyi zsidó közösség tagjaival is találkozik.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 18. / 15:36

7500 euróval támogatta a Visegrad Fund az ukrajnai menekültek megsegítésére a Mazsihiszt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Visegrad Fund támogatásával hozzájárult az ukrán háború következtében menekülésre kényszerült ukrán emberek megsegítéséhez.

Zsidó világ / 2022. December 26. / 14:58

Zsidó szervezetek rendkívüli összefogása az ukrajnai menekültekért

Összeállításunkban a magyar zsidó közélet szereplői nyilatkoznak arról a rendkívüli összefogásról, amelynek révén sikerült minél több ukrajnai menekült embertársunk segítségére sietni. Cikkünk annak apropóján készült, hogy a JCC Budapest – Bálint Ház idei Hanukatalizátor-díjainak átadásán az intézmény azzal ismerte el az ukrán menekültek megsegítésében együttműködő partnerszervezetek áldozatos munkáját, hogy különdíjat adott át számukra.

Mazsihisz hírek / 2022. December 06. / 20:20

A Mazsihisz pénzadománya a kárpátaljai magyar zsidó közösségnek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) több dolgozója a kárpátaljai Beregszászra látogatott a napokban, hogy a helyi zsidó közösség vezetőjének átadja a Szövetség jelentős összegű pénzadományát. A helyieknek minden egyes forint életmentő, hiszen háborús körülmények között élnel, akadozik az áramellátás, sok lakásban nincsen fűtés, és egyre nehezebb a megélhetés.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 09:50

Szijjártó: Az izraeli-arab békekötések mintájára a béke Ukrajnában is lehetséges

Ha békét lehetett teremteni Izrael és több arab ország között, akkor ez Ukrajnában is lehetséges, csak ehhez a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, párbeszédre az egymással szembenálló felek között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 02. / 07:52

A Bálint Ház kiemelt figyelmet fordít a háborús menekültek segítésére

A JCC Budapest - Bálint Ház a háború kitörése óta segíti az ideérkező ukrán menekülteket. Szeptemberben nagy adománygyűjtő akciót tartottak, melynek most hétvégén van a lezárása, vagyis az adományok átadása a Budapest, Révay utca 16. szám alatt található intézményben. A Bálint Ház közleménye.

Izrael / 2022. Szeptember 21. / 16:16

Közel negyvenezren vándoroltak ki Izraelbe az ukrajnai háborúban érintett országokból

Az év eleje óta 38 202 új bevándorló érkezett Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból Izraelbe, és vált izraeli állampolgárrá. Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában összesen bevándoroltak számánál – közölte Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter a lappal.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 20. / 19:27

Orosz zsidók: Hangos volt a hallgatás

Amióta Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi elhagyta Oroszországot, az interjúiban elmondta: úgy érezte, az a feladata, hogy segítséget, vigasztalást nyújtson a menekült ukrán zsidóknak. Többször is visszatért nyilatkozataiban arra, hogy az oroszországi és az ukrajnai zsidókat milyen erős szálak, mennyi rokoni, baráti kapcsolat fűzi össze, gyakorlatilag nehéz megkülönböztetni a közösségeket. A JELEN hetilap írását ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 08:03

Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalában, a Karmelita kolostorban tegnap fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Közélet / 2022. Augusztus 26. / 15:06

Bálint Ház: Tanévkezdő adománygyűjtés ukrán gyerekeknek

A hazánkba menekült ukrán gyerekek beiskolázása nehézségekkel jár, így a JCC Budapest – Bálint Ház most újra a közösség segítségét kéri – olvasható az intézmény közleményében. Mivel a legtöbb menekült gyereknek nincs semmilyen tanszere és iskolai kelléke, a Bálint Ház azt kéri az iskolás gyerekek szüleitől, hogy a tanévre vásárolva – anyagi lehetőségeik szerint – tegyenek be a kosarukba pár dolgot a nálunk tartózkodó diákok számára is.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 10. / 10:45

Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities of Ukraine – FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Ukrán válság / 2022. Június 09. / 19:37

A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

Az Izraelben tartózkodó Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a héten azzal került be a világlapokba, hogy nem engedett az orosz politika nyomásának, és nem volt hajlandó támogatni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Korábban nem volt szabad nyilvánosságra hozni, de most elárulhatjuk: a karakán kiállást tanúsító főrabbi márciusban Magyarországon töltött egy hetet, hogy Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az ukrajnai menekültek felől tájékozódjon.