Mazsihisz: Azon személyek kitüntetése, akik a gyilkosokat éltették, nem tolerálható

2023. Augusztus 21. / 00:00


Mazsihisz: Azon személyek kitüntetése, akik a gyilkosokat éltették, nem tolerálható

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalommal figyeli, hogy miközben Magyarország Kormánya nagy gonddal és meggyőződéssel áll ki a magyar zsidóság mellett, valamint a korábbiakat felülmúlóan jó kapcsolatokat alakított ki Izraellel és a nemzetközi zsidó szervezetekkel, addig egyes kormányzati lépésekben gesztusokat tesz radikálisan gondolkodó, közéleti szereplést is vállaló egyének irányában.

A Mazsihisz szükségesnek tartja az arra illetékesek részéről áttekinteni az állami kitüntetési javaslatok eljárásrendjét annak érdekében, hogy olyan személyeket a jövőben ne részesítsenek magas állami kitüntetésekben, akik korábban részt vettek a magyarságot tönkretevő, háborús bűnöket is elkövető, német megszálló csapatok dicsőítésében.

Azon személyek kitüntetése, akik a gyilkosokat éltették, még akkor sem tolerálható, ha egyébként személyi teljesítményük ezt indokolná.

A magyar zsidóság alappal várja el a döntéshozóktól annak megakadályozását, hogy a népirtásban résztvevők dicsőítőit a magyarság példaképeivé emeljék.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek