Dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök: ,,Ez a soha többé most van!"

2024. Június 25. / 08:00


Dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök: ,,Ez a soha többé most van!"

– Pénteken érkeztem haza Izraelből. Jártam Ofakimban és személyesen beszéltem olyan zsidókkal, akik átélték a Hamász terrorját, akiknek a szomszédját a terroristák meggyilkolták. A holokauszt fasiszta terrorját és a Hamász terrorját ugyanaz a féktelen antiszemita gyűlölet mozgatja – mondta dr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz alelnöke a miskolci mártír-megemlékezésen. A szöveget hivatalos Facebook-oldaláról idézzük.

Nyolcvan évvel ezelőtt a haza, amelynek rendületlen és törvénytisztelő polgárai voltak a szüleink, dédszüleink, nemcsak hűtlen volt hozzájuk, hanem marhavagonokba zsúfolva Auschwitzba deportálta őket, ahol legtöbbjüket a gázkamrákban meggyilkolták.

A második világháború előtt 10 millió zsidó ember élt Európában, akik közül hatmilliót pusztítottak el és ebből a hatmillióból hatszázezernek magyar volt az anyanyelve. Hatszázezer magyarnak, aki nemcsak értette, de át is érezte Vörösmarty Mihály Szózatát:

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, oh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar.

Egy temetőben, sírkertben tartjuk ezt a megemlékezést, de az áldozatoknak, akikre emlékezünk, nekik nincsen sem itt, sem másutt sírjuk, mert krematóriumokban elégették őket, vagy munkaszolgálatosként valahol egy jeltelen tömegsírba lőtték őket.

20240528_163939.jpgA miskolci zsinagóga

De mindez nem nyolcvan évvel ezelőtt kezdődött. A holokausztot az antiszemitizmus készítette elő és tette lehetővé. A hétköznapi antiszemitizmus adott ideológiát a fasisztáknak és a közömbös szemlélődőknek, és ez vezetett a magyar, miskolci, európai zsidóság majdnem teljes elpusztításához.

Felfoghatatlan. A történelmi események, következmények logikája megmagyarázható, de a holokauszt felfoghatatlan. Megdöbbenve azt mondjuk: „soha többé”! Csakhogy ez a soha többé most van!

Pénteken érkeztem haza Izraelből. Jártam Ofakimban és személyesen beszéltem olyan zsidókkal, akik átélték a Hamász terrorját, akiknek a szomszédját a terroristák meggyilkolták. A holokauszt fasiszta terrorját és a Hamász terrorját ugyanaz a féktelen antiszemita gyűlölet mozgatja.

Létrehoztam egy Facebook-oldalt és ezen a Facebook-oldalon az izraeli utamról tettem rövid bejegyzést. A bejegyzésemre számos antiszemita reakciót kaptam. Köztük az egyikben valaki azt írta: ott is maradhatnál, mármint Izraelben.

Megkerestem néhány antiszemita bejegyzést író személy Facebook-oldalát, az egyik egy Trianon előtti térképpel kezdődött.

Két héttel ezelőtt Komáromban, illetve Komárnoban vettem részt egy mártír megemlékezésen. A zsidó temető Komárom szlovák oldalán volt.

Hogy lehetséges, hogy az, aki az említett Facebook-kommentet tette, nem érti vagy nem tudja, hogy egy ember több országhoz is kötődhet? Valószínűleg azért nem érti, mert elvakítja az antiszemitizmusa.

Amikor megemlékezünk az áldozatokról, akiket gyűlöletből gyilkoltak meg, akkor szeretettel és tisztelettel meg kell emlékeznünk azokról az igaz emberekről is, akik emberségesen segítettek és mentették zsidó honfitársaikat.

Itt vannak köztünk, akiknek szülei, nagyszülei valamilyen csoda folytán túlélték a holokausztot, és többen az ilyen igaz embereknek köszönhetően éltek túl ezt a borzalmat. És ugyanígy meg kell emlékezni azokról a mai jó emberekről is, akik nem hajlandók tolerálni az antiszemitizmust és akik most is együttérzően itt vannak velünk ezen a gyászistentiszteleten.

Láttam azt a valamikor gyönyörűszép miskolci zsinagógát, amelyet a holokauszt előtt Miskolcon elő vallásos és magabiztos zsidó közösség létrehozott. Ennek a valamikor volt miskolci zsidó közösségnek a 90 százaléka elpusztult. Ezért nekünk közös kötelességünk, hogy ne csak megemlékezzünk, hanem emléket is állítsunk nekik. 

Mi volna nemesebb, mint visszahozni a miskolci zsinagógát eredeti pompájába és megtölteni a zsinagógát vallásos élettel?

Dr. Nógrádi Péter
a Mazsihisz alelnöke

(Címlapkép: Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!
Élet + forma
Dal a gyöngyösi zsinagógában – jótékonysági koncert