Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

2023. November 03. / 11:24


Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Európai Örökség címet viselő helyszínei mutatkoztak be azon a budapesti műhelytalálkozón, amelynek házigazdája Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója volt. A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott workshop célja a helyszínek közötti tapasztalatcsere volt. 

A projektpartnerek közötti tapasztalatcserét célzó találkozót a Goldmark teremben rendezték meg, az eseményen részt vettek a három Európai Örökség cím helyszínének képviselői és az Európai Örökség cím nemzeti koordinátorai a műemlékvédelmi hivatalokból. A rendezvény nemzetközi színvonalát az újonnan létrehozott koordinációs testület, az Európai Örökség cím Irodájának képviselőinek részvétele is növelte.

Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, a műhelytalálkozó házigazdája pozitívan nyilatkozott a helyszínek közötti együttműködésről. Szavai szerint „a workshop remek lehetőséget biztosított a helyszínek bemutatkozására, valamint a résztevők elképzeléseinek megosztására". 

Hozzátette: „Igazán izgalmas volt, ahogy a workshop második részében a budapesti zsidó negyedet jártuk be, többek között meglátogattuk a Dohány és a Rumbach utcai zsinagógát. Örülünk, hogy a partnereinket közvetlenül a helyszínre vihettük, és az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg nekik más módon is, és nemcsak a prezentációban szereplő fotókon keresztül”.

Vincent Curie, az Európai Örökség cím Irodájának képviselője a workshopon a következőket nyilatkozta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a hálózatépítés és az együttműködés kezdeményezése közvetlenül az Európai Örökség cím helyszíneiről indult. A workshop platformját egy szlovákiai helyszín csehországi és magyarországi partnereivel közösen megvalósított projekt biztosította. Már a workshop során javaslatok születtek az együttműködés továbbfejlesztésére, különösen a szomszédos országokban található helyszínek egymás közötti bemutatására. Hiszem, hogy mi, az EHL Iroda segíthetünk a hálózatépítésben és a közös munkában, amely összeköti az ezt a címet viselő helyszíneket az egész kontinensen”.

* * *

A workshop előzménye az volt, hogy a besztercebányai régió fejlesztési ügynöksége a Nemzetközi Visegrádi Alap (NVA)  támogatási rendszeréből pályázott forrásokért az Európai Örökség címre való jelölési projektben tervezett tevékenységekre. A projekt egyik terve a templomok és freskóik digitalizálása, majd online környezetben történő bemutatása.

Mivel az NVA támogatási rendszerében feltétel, hogy a projektben legalább két másik V4-országból származó partner is részt vegyen, az ügynökség megkereste a Dohány utcai zsinagógakomplexumot és az olmützi Művészeti Múzeumot, hiszen mindkét helyszín már több éve viseli az Európai Örökség címet.

Európában jelenleg 60 Európai kulturális örökség címet viselő helyszín található. Ezt a címet 2011 óta olyan helyszíneknek, és olyan eseményeknek, sőt szellemi örökségnek is adják, amelyek valamilyen módon az Európai Unió közös értékeit tükrözik, vagy szerepet játszottak Európa mai formálásában. 

A cím az Európai Bizottság hivatalos égisze alatt áll, amely idén létrehozta az Európai Örökség cím koordinációs szervét, az Európai Örökség cím Irodát, amelynek feladata a cím viselőinek támogatása, az Európai Örökség cím ismertségének terjesztésére irányuló közös tevékenységek végzése, az Európai Örökség címben osztozó helyszínek hálózatba szervezése.

Forrás: Besztercebányai Önkormányzati Régió Fejlesztési Ügynöksége

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát
Megemlékezések
Szolnoki gettó: „Szótlanul vártuk sorsunk beteljesülését"
Megemlékezések
Holokauszt 80 emlékév – Megemlékezés Komáromban