Címkék

Dohány utcai zsinagóga

Kultúra / 2024. Június 14. / 14:49

Shalom, Jeruzsálem! – Malek Andi Soulistic koncert a Múzeumok Éjszakáján

Jiddis, szefárd és izraeli dallamok, magyar klasszikus slágerek! Sok tánc, közös éneklés és jó hangulat! Az idei Múzeumok Éjszakája keretében a Zsidó Múzeum előtti Herzl téren, a szabadtéri színpadon 2024. június 22-én, szombaton késő este fél 11 órakor kezdődik a Malek Andi Soulistic koncertje.

Kultúra / 2024. Május 22. / 17:18

Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet.

Megemlékezések / 2024. Május 05. / 18:10

A Keleti pályaudvarnál véget ért az idei Élet Menete

A rendezvény kezdetén leleplezték a zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren az "1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 000 magyar zsidó emlékére" állított emléktáblát.

Közélet / 2024. Május 01. / 12:07

Idén 20. alkalommal – vasárnap elindul az Élet Menete Budapesten

A programsorozat május 5-én, vasárnap délután 3 órakor a Dohány utcai Zsinagógától indul, közel 110 holokauszt-túlélővel a menet élén, akiknek elektromos kisautók könnyítik meg a részvételt. Az Élet Menetével emlékezik több hazai és nemzetközi szinten is elismert sportoló, előadóművész és közéleti személyiség, jelenlétükkel kifejezve szolidaritásukat.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 04. / 19:49

Szívszorítóan szépen kezdődött az emlékezet éve

– A Soának talán az a legnagyobb borzalma, az emberi gonoszságnak talán az az egyik legmélyebb bugyra, hogy a halottaktól a gyilkosaik még a méltóságukat is elvették, hogy halálukban sem nevezhessék magukat embereknek – mondta dr. Frölich Róbert országos főrabbi az emlékezet évének nyitórendezvényén. A fellépő művészeknek köszönhetően az esten kivételes művészi élményben lehetett részünk a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

- Vannak dolgok, amiket sem megbocsátani, sem jóvátenni, sem elfeledni nem lehet. A vészkorszak ilyen. Emlékezzünk az áldozatokra, de ne csak az elpusztításukra, hanem az emberi valójukra, amilyenek ők voltak, szerető szülők és szerető gyermekek - mondta dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke ma este a Dohány utcai zsinagógában megrendezett rendezvényen.

Kultúra / 2024. Április 03. / 12:10

Ma este a Dohány zsinagógában: szívből jövő könyörgés a szabadságért

Bizonyára készülnek már az emlékezet évének nyitórendezvényére ma este 7 órától a Dohány utcai zsinagógában, ahol Rost Andrea világhírű operaénekesnő előadásában többek között felhangzik majd a „Lascia ch'io pianga" című Händel-mű. E szerzemény történetéről lesz szó az alábbiakban, hogy mindezek ismeretében még jobban át tudjuk adni magunkat a kivételesnek ígérkező zenei élménynek.

Megemlékezések / 2024. Március 24. / 10:20

Az emlékezet éve – nyitókoncert a Dohány utcai zsinagógában világsztárokkal

Az est folyamán olyan művek szólalnak meg a világhírű Rost Andrea előadásában, amelyeket az egyedülálló hangú díva kifejezetten erre az alkalomra vett repertoárjára, így Ilse Weber, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Aushwitzban mártírhalált halt cseh dalszerző Wiegala c. művét, vagy éppen a Donna, donna c. jiddis dalt, amely a német megszállás alatt álló varsói gettóban működő színház számára írtak 1940-ben.

Megemlékezések / 2024. Március 19. / 17:50

Holokauszt80 – Az emlékezet évének nyitórendezvénye a Dohány-zsinagógában

Az 1944. március 19-i német megszállás 80. évfordulója a héber naptár szerint idén április 3-ra esik. Ezen a napon emlékezzünk mindazokra, akiket származásuk, vallási hovatartozásuk miatt meggyilkoltak, és akiknek erőszakos halálával derékba tört a magyar zsidóság! A nyitórendezvény a Dohány utcai zsinagógában lesz április 3-án, szerdán este 7 órától.

Kultúra / 2024. Február 12. / 12:15

A Dohány utcai zsinagógában ad koncertet David Helfgott világhírű zongoraművész

Az ausztrál zongoraművész Chopin, Liszt, Mendelssohn, illetve a 20. századi angol komponista, Richard Addinsell műveit játssza március 17-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 07:30

Dr. Róna Iván: Most megtapasztalhattuk, hogy a turizmus a béke iparága

A Dohány utcai zsinagóga-komplexum 2023-as turisztikai látogatottságáról, az október hetedike utáni helyzetről és a 2024-es kilátásokról kérdeztük dr. Róna Ivánt (címlapképünkön), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) turisztikai igazgatóját. A szakember többek között hangsúlyozta: az a fenyegetettség, ami Európában tapasztalható a zsidóság ellen, közvetve minket is érint.