Címkék

Dohány utcai zsinagóga

Mazsihisz hírek / 2023. Február 21. / 16:40

Tiszta szívből köszöntjük a Mazsihisz-BZSH idegenvezetőit!

Ma van az idegenvezetők nemzetközi napja, amely a hitközségünk számára különösen fontos, hiszen ez olyan alkalom, amikor nyilvánosan is kifejezhetjük megbecsülésünket és szeretetünket irántuk. A Dohány zsinagóga komplexumban, a pesti zsidónegyedben és az ország több zsidó létesítményében, zsinagógájában olyan elhivatott és felkészült idegenvezetők dolgoznak, akikre méltán lehetünk büszkék. Köszönjük a munkájukat!

Mazsihisz hírek / 2023. Február 14. / 14:39

Késsel felszerelkezett férfi akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába, őrizetbe vették

Egy katonai egyenruhába öltözött, késsel felfegyverkezett férfi tegnap a korai esti órákban három kapunál is megpróbált bejutni a Dohány zsinagóga területére. A zsidó hitközség biztonsági szolgálatának jelzése alapján a külföldi férfit a Terrorelhárítási Központ munkatársai elfogták. A fővárosi rendőrök felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki és őrizetbe vették.

Élet + forma / 2023. Február 07. / 10:57

Melegítve jó – megújult külsővel, alaposabb elemző cikkekkel újra megjelent a Pesti Sólet

Mint az úri körökben közismert, a sólet igazából felmelegítve a legjobb. Hát még a Pesti Sólet. A havonta megjelenő Pesti Sólet eddig híven szolgálta a Dohány utcai körzet tagjainak információs igényét (hála ezért szerkesztőjének Schiller Zsoltnak és a kiadó Nádel Tamásnak.) – fogalmaz a megújult lapszám szerkesztői beköszöntőjében Dési János főszerkesztő.

Közélet / 2023. Január 16. / 20:58

Vádat emeltek a Dohány-zsinagógánál garázdálkodó fiatalok ellen

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt négy fiatallal – köztük egy 16 éves fiúval – szemben, akik tavaly május 1-jén, a Dohány utcai zsinagóga előtt megbotránkoztatóan viselkedtek, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát. A négy fiatalt csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével vádolják, a vádhatóság a vádlottakkal szemben közérdekű munka kiszabását indítványozza.

Mazsihisz hírek / 2023. Január 01. / 10:34

Róna Iván: A Dohány-zsinagóga komplexumban megdupláztuk a tervezett bevételt

Múlt évi számvetésre kértük Róna Ivánt, a Mazsihisz turisztikai igazgatóját, akitől megtudtuk: habár a Dohány zsinagóga komplexum látogatottsága még messze nem éri el a 2019-es rekordév eredményét, a 2022-re tervezett, mintegy 950 milliós bruttó bevételt sikerült megduplázni. Interjúnkból kiderül az is, hogy mi lehet a Rumbach-zsinagóga kitörési pontja a bevétel növelésére.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 20. / 09:37

Győztünk! – A Dohány és a Rumbach lett az év legjobb rendezvényhelyszíne

Mint augusztus végén beszámoltunk róla: a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a Budapest kategóriában bekerült az Év Legjobb Rendezvényhelyszíne három esélyes jelöltje közé. Most pedig arról adhatunk hírt, hogy győztünk! A Business Traveller magazin olvasói és az üzleti utazóközönség szavazatai alapján a Dohány és a Rumbach lett a legjobb rendezvényhelyszín kategória győztese.

Kultúra / 2022. Szeptember 07. / 20:25

„Havasi-vihar” tarolt a Dohány-zsinagógában

Havasi Balázs bebizonyította a Zsidó Kulturális Fesztiválon, hogy nemcsak virtuóz zongorajátékos, de egyúttal olyan zeneszerző, aki ugyanolyan tehetséggel képes egy perc alatt elandalítani a közönségét, mint felkorbácsolni a legviharosabb érzelmeket. A koncerten általa említett Vangelis és Jean-Michel Jarre méltó zenei örökösének bizonyult – nem is csodálkoznánk rajta, ha pár év múlva nagy hollywoodi stúdiók kapkodnának a majdani filmzenéiért.

Kultúra / 2022. Szeptember 07. / 15:04

Szép ez a szeptember – főleg Kern Andrással a Dohányban

A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében telt házas, hatalmas sikerű koncertet adtak Kern András és művészbarátai a Dohány utcai zsinagógában, amelyről a Kossuth-díjas színművész találóan jegyezte meg: nem koncertteremnek épült ugyan, hanem imádkozóhelynek, ettől függetlenül pompás dolog itt énekelni. Ami még ennél is pompásabb volt: őt és művészbarátait hallgatni.

Kultúra / 2022. Szeptember 05. / 16:55

Koncz Zsuzsa kirobbanó formában – megkezdődött a Zsidó Kulturális Fesztivál

Hatalmas, több száz méter hosszú sorok kígyóztak a Dohány utcai zsinagóga előtt tegnap este 7 és 8 óra között, ami előrevetítette, hogy igencsak telt házas koncerttel nyit az idei Zsidó Kulturális Fesztivál. Óriási tömeg várta ugyanis Koncz Zsuzsa fellépését, akit viharos taps fogadott, amikor a zsinagóga színpadán megjelent.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 31. / 14:06

Szavazzunk és nyerjük meg „Az év legjobb rendezvényhelyszíne” címet!

Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Dohány utcai zsinagóga és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a Budapest kategóriában bekerült az Év Legjobb Rendezvényhelyszíne három esélyes jelöltje közé. Erről a turisztikai szakma egyik legrangosabb hazai orgánuma számolt be szakújságírók, turisztikai szakemberek szavazatai alapján, de az a közösségen is múlik, hogy melyik helyszín lesz a kategória győztese. Mindenkit szavazásra biztatunk: nyerjük meg a címet!

Kultúra / 2022. Augusztus 25. / 15:14

V. Békeima: Jótékonysági gálakoncert a Dohány utcai zsinagógában

Az idén márciusban a budapesti Szent István Bazilikában indult jótékonysági koncertsorozat következő gálakoncertje a Dohány utcai zsinagógában lesz augusztus 28-án, ezen a héten vasárnap este fél 8-tól. Az eseményen való részvétel ingyenes, de van lehetőség adakozásra: önkéntes adományaikkal a résztvevők a fogyatékkal élő gyermekekért dolgozó Élni Akarunk Közhasznú Alapítványt támogatják.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.