Címkék

Dohány utcai zsinagóga

Kultúra / 2024. Február 12. / 12:15

A Dohány utcai zsinagógában ad koncertet David Helfgott világhírű zongoraművész

Az ausztrál zongoraművész Chopin, Liszt, Mendelssohn, illetve a 20. századi angol komponista, Richard Addinsell műveit játssza március 17-én, vasárnap a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 07:30

Dr. Róna Iván: Most megtapasztalhattuk, hogy a turizmus a béke iparága

A Dohány utcai zsinagóga-komplexum 2023-as turisztikai látogatottságáról, az október hetedike utáni helyzetről és a 2024-es kilátásokról kérdeztük dr. Róna Ivánt (címlapképünkön), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) turisztikai igazgatóját. A szakember többek között hangsúlyozta: az a fenyegetettség, ami Európában tapasztalható a zsidóság ellen, közvetve minket is érint.

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:34

Gettófelszabadítás 79: „A reménység foglyai vagyunk"

A budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagógában rendezett megemlékezésen több százan vettek részt, köztük holokauszttúlélők, zsidó szervezetek vezetői, diplomaták, politikusok és diákok. Beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 18. / 08:00

Mazsihisz: Szimbolikus tereinken nincs helye politikai akcióknak és üzeneteknek

– A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) minden lehetséges módon tiltakozni fog a szobor jelenleg tervezett helyszínen történő felállítása ellen – olvasható abban az elvi állásfoglalásban, amelyet a Szövetség a Népszava megkeresésére adott ki azzal kapcsolatban, hogy a 2006-os eseményekre utaló szobrot kívánnak állítani a Dohány utcai zsinagóga közelében. Az állásfoglalást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Megemlékezések / 2024. Január 16. / 15:31

Schöner Alfréd: 50 évvel ezelőtt jegyeztem le e sorokat…

Én is emlékezem. Emlékezem e sorokkal, melyeket Ötven évvel ezelőtt írtam le. Akkor álltam fel a sívából, pár nappal korábban elhunyt az Édesanyám. Néhány nappal később avattak rabbivá… Gyászszakáll borította az arcomat…

Megemlékezések / 2024. Január 12. / 12:36

Élőlánc és megemlékezés a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulóján

Január 18-án, csütörtökön reggel 8 órakor az erzsébetvárosi iskolák és a budapesti zsidó iskolák tanulói és tanárai karöltve a zsidó civil szervezetek tagjaival, élőláncot alkotva veszik körbe az egykori gettó területét. Ezt követően délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában kegyeletes megemlékezésre kerül sor. A megemlékezéseken, mindenkit szívesen látunk.

Zsidó világ / 2023. December 12. / 14:21

HanukaFeszt 2023: ünnepi varázslat a negyedik napon

Rendkívüli élményben volt része azoknak, akik meghallgatták Palya Bea énekesnő és barátainak hanukai koncertjét a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Emlékezetes és méltó volt a hanukia negyedik gyertyájának meggyújtása alkalmából rendezett ünnepség a Dohány utcai zsinagógában is.

Mazsihisz hírek / 2023. November 22. / 14:51

Milorad Dodik: „Látogatásom az Izrael melletti kiállásunk kifejezése”

A munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ma reggel megtekintette a Dohány utcai zsinagógát és a magyar zsidó múzeum gyűjteményét. A politikust a zsinagógánál dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, míg a zsidó múzeumban dr. Toronyi Zsuzsanna igazgató fogadta. Milorad Dodik a délután folyamán a Holokauszt Emlékközpontban folytat megbeszéléseket.

Kultúra / 2023. November 09. / 15:51

Budapest fejlődése előtt tiszteleg a Fesztiválzenekar

November 19-én, vasárnap este az Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által közösen szervezett ünnepi hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar J.S. Bach, Alexander Glazunov és Kodály Zoltán műveivel azok előtt a kiemelkedő zsidó és nem zsidó történelmi személyiségek előtt tiszteleg, akik hozzájárultak a magyar főváros szédületes fejlődéséhez az elmúlt másfél évszázadban.

Kultúra / 2023. November 03. / 11:24

Toronyi Zsuzsanna: „Az Európai Örökség cím egyedülálló helyét mutathattuk meg"

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Európai Örökség címet viselő helyszínei mutatkoztak be azon a budapesti műhelytalálkozón, amelynek házigazdája Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója volt. Ennek apropóját az adta, hogy a szlovákiai a Gömör és Kishont térségek 12 temploma Európai Örökség címet kapott.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 29. / 17:27

Novák Katalin: A Dohány utcai zsinagógában Izrael és a zsidó nép mellett álltunk ki

Novák Katalin köztársasági elnök a The Australian című lapnak adott interjújában szót ejtett arról, hogy a Dohány utcai zsinagógában a Hamász terrorszervezet támadása utáni héten különböző felekezetek és politikai pártok együtt álltak ki a terroristák által megtámadott Izraelért. A zsinagógában jelen volt Novák Katalin is.