Szerdán kezdődik a Budapesti Zsidó és izraeli Filmfesztivál

2023. November 27. / 15:52


Szerdán kezdődik a Budapesti Zsidó és izraeli Filmfesztivál

Idén lesz a ZsiFi nagykorú – bát micva korba lépett a filmfesztivál, amely a zsidó vallásban a lányok nagykorúságát jelenti! A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál , melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek 2023. november 29. és december 3. A filmeket három budapesti helyszínen a Művész Art és a Puskin Art mozikban, valamint a Gólem Központban tekintheti meg a közönség.

A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, bemutatni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát, zsidókról és nem zsidókról, zsidóknak és nem zsidóknak.  

Az idei fesztivál azonban sajnos más irányt vett.

A szervező Bálint Ház, mint minden zsidó intézmény, mélyen lesújtott az október 7-i izraeli terrortámadások miatt. Ezért idén kiemelten fontosnak érzi, hogy a kultúra közvetítésén túl lehetőséget biztosítson a beszélgetésekre, egymás támogatására, a helyzet mélyebb megértésére. A bemutatott filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.

A filmek ismét bepillantást engednek a zsidó mindennapokba, az izraeli társadalom sokszínű világába, megtudhatunk többet zsidókról, arabokról, és másokról is. Idén például a ZsiFi elvezet majd a vallásos világ randizásának komplikált színterébe, a divatvilág szépségeibe és a szexfilmek egyik doyenje is szerepel majd. Megismerkedhetünk azzal, hogy fiatal izraeli diákok hogyan élik meg a lengyelországi iskolai kirándulást és együtt drukkolhatunk izraeli hősünknek, hogy legyőzze önmagát. De, amit talán a legtöbben várnak: találkozhatunk a filmvászon Izrael legendás miniszterelnökével, Goldával , kinek bőrébe a nagyszerű Helen Mirren bújt be. 

Az eddigi fesztiválok mintájára játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket egyaránt láthat az érdeklődő. Az 5 napig tartó fesztivál filmjeit idén is a Puskin Art moziban és a Művész Art Moziban lehet megnézni, de a helyszínek idén kiegészülnek a Gólem Központ Csányi utcai színterével is.  A filmeket ráadásul idén több kísérőprogram követi , mint eddig bármikor - beszélgetések, kóstolások, koncert, buli.

Az idei év azonban nemcsak a ZsiFi számára fontos születésnap. 

Az esemény becsatlakozik a Budapest150 rendezvénysorozatba, a zsidó Budapest filmszempontból való bemutatásával, a névadó Izrael pedig idén 75 éves, így a filmek mindegy felét kitevő izraeli alkotások ezt a jubileumot ünneplik.  

Ahogy már megszokott, a filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A rendezvény fő támogatói: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, Izrael Állam Nagykövetsége, valamint a Merkaz. 

Részletes program:
www.zsifi.org

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Darvas főrabbi: Milyen jelek vannak a testünkön?
Zsidó világ
Pápa: Purim a zsinagógában
2024. Március 12. / 15:07

Pápa: Purim a zsinagógában

Zsidó világ
Önkéntesek jelentkezését várja Élet Menete