Budapesti zsidó polgárok – Rózsa Péter könyvajánlója

2023. December 29. / 11:37


Budapesti zsidó polgárok – Rózsa Péter könyvajánlója

Amikor egy vadul zsidózó emberrel összeakadok, nem vitatkozom vele, hanem felteszek néhány kérést, hogy például milyen autók vannak a családban, vagy használ-e számítógépet vagy golyóstollat. Majd elmondom neki, hogy a motorhoz tartozó karburátort, a számítógép elvét vagy a golyóstollat egy-egy magyar zsidó embernek köszönheti a világ. Ilyenkor többnyire nagy csönd a válasz.

Nem érdemes persze kérkedni, a zsidógyűlölet nem racionális, hanem lelki alapú dolog, de azért ne feledje el a világ, hogy a könyv népe a tudásával, tehetségével mindig is gyarapította az életet, amit az antiszemiták éppen, hogy elvitatnának a zsidóktól. Mindez Nádor Éva legújabb könyvét olvasva ötlött fel bennem, mert a Micsoda évtizedek! Budapesti zsidó polgárok című kötet amolyan kis enciklopédia a 150 éve létrejött világváros azon személyiségeiről és családjaikról, akik nélkül Budapest, Magyarország és kicsit a világ is szegényebb, szürkébb lenne.

A szerző negyedik zsidó témájú könyve egyszere rajzolja fel a város XIX-XX. századi, szinte páratlanul gyors modernizációjának történetét és e történetben a kor szellemi, műszaki, ipari és művészeti életét meghatározó zsidó szereplőinek portréját. Meglepetésünkre a híresek mellett – Weiss Manfrédtól Richter Gedeonig sorolhatnánk a nagy neveket – az átlagember számára teljesen ismeretlen, ám a polgári életforma, s az ezzel párosuló műveltség, tartás, hagyományteremtés kismestereivel is találkozunk. 

A leginkább galíciai, morvaországi településekről érkező, iparos, kereskedő családok leszármazottai az 1800-as évekre már többnyire valamilyen értelmiségi, vagy magas üzleti körökben folytatták életüket. Az emancipáció, a vallási elismertség majd a neológia révén létrejött társadalmi integráció mind elősegítette a karrierjüket, legyen szó képzőművészetről, irodalomról, mérnöki, matematikai, orvosi, filozófia vagy más szakterületről. 

Bemutat több egyszerű, kereskedésből, kézművességből élő családot, azaz a kispolgárokat, akik ugyanakkor és ugyanott éltek, mint a nagyok, de ami összekötötte őket, az volt a fontos, ahogy Nádor Éva foglalja össze könyve végén; az asszimilációs készség, a zsidó identitás melletti erős magyarságtudatMindannyian humánus emberek voltak, akik lehetőségeik szerint támogattak másokat és jelentősnek ítélt közösségi célokat. Fontosnak tartották gyermekeik taníttatását. Igényük volt a kultúrára.

Az egyes fejezetek szerkezetét az élet mellett sajnos a halál is alakította, hiszen a sikeres történetek végén ott a leletár; ki, mindenki veszett oda a holokausztban, s mi lett a kevés túlélővel.

(Nádor Éva: MICSODA ÉVTIZEDEK! Budapesti zsidó polgárok. Nádor és Társa Kiadó, Budapest, 2023)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Főpapi ornátus cseréje a kegyelem pillanatában
Hírek, lapszemle
Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps