Címkék

Könyvajánló

Tudomány / 2023. Március 27. / 16:59

Könyvbemutató: „Változatok az aha-élményre"

Kultúra / 2023. Március 27. / 11:45

Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

Neumann János, Az ember a jövőből címmel az Open Books kiadó jelentette meg dr. Ananyo Bhattacharya művét a magyar zsidó származású tudósról. A mű a zseniális tudós pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

Zsidó világ / 2023. Március 13. / 18:59

„Megnyitom fájdalomtól telített szívemet" – Fleischmann Izrael könyvéről

Nem mindennapi olvasmányélményt kínál az 1920-ban született, s 2008-ban elhunyt Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című memoárkötete. Hiszen a könyv egyrészt ártatlanul elszenvedett, embertelen egyéni kínok és családi tragédiák szívszorongató lenyomata a vészkorszakból – ugyanakkor egy mélyen vallásos zsidó embernek az Örökkévaló szeretetébe és bizalmába vetett, múlhatatlan hitének örök példaként elénk állított, megrendítő dokumentuma.

Kultúra / 2023. Március 13. / 10:56

Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg Kácsor Zsolt fordításában.

Tudomány / 2023. Február 07. / 19:51

Budapest első zsidó „helytörténésze” – Groszmann Zsigmond válogatott írásai

Groszmann Zsigmond (1880-1945) budapesti rabbi és történész válogatott tanulmányait, valamint újságcikkeit tartalmazza az a kétkötetes munka, amelyet az Infopoly Alapítvány adott ki Dombi Gábor válogatásában és szerkesztésében. Akit legalább olyan szenvedélyesen érdekel a pesti zsidóság története, ahogyan azt Groszmann rabbi kutatta, annak ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia.

Kultúra / 2023. Február 01. / 11:48

A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Közélet / 2023. Január 30. / 16:29

Zsidósors Magyarországon – Lévai Jenő könyvét ajánljuk

Lévai Jenő újságíró (1892-1983) a II. világháború után három év alatt írta meg a magyar zsidóság tragédiáját, a vészkorszakhoz vezető utat, igazolva és dokumentálva azt a tényt, hogy a holokauszt előzményei visszanyúlnak az 1920-as évekig. A Zsidósors Magyarországon című, vaskos dokumentumkötetét nemrégiben az Európa Kiadó jelentette meg újra Dési János újságíró tanulmányával, Révész Sándor újságíró szerkesztésében.

Kultúra / 2023. Január 30. / 12:34

Saly Noémi előadása és könyvbemutatója a Frankel-zsinagógában

A budapesti Frankel-zsinagóga Micve Klubjában a Nyitott Baráti Kör szervezésében Saly Noémi irodalomtörténész és Budapest-történész előadását és könyvbemutatóját rendezik meg február elsején, szerdán 18 órától. Az eseményen a szerző Törzskávéházamból zenés kávéházba című, az Osiris Kiadó gondozásában megjelent művét mutatják be.

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.

Tudomány / 2022. November 10. / 19:31

Bauer Ervin különleges élete és utóélete – kötetbemutató a 2B Galériában

„Bauer műve mély fordulatot alapoz meg az életelvű gondolkodásmód felé. Az életelvű gondolkodásmód az anyagi jólét mellett elérhetővé teszi a lelki és szellemi jólétet a társadalomban, és az életnek kedvező feltételeket természeti környezetünkben" – olvasható a 2B Galéria meghívójában.

Kultúra / 2022. November 07. / 21:21

Az első „topmenedzserre", Aschner Lipótra emlékeznek a MÚOSZ-ban

Aschner Lipót alapozta meg a hazai fényforrásipart, találta ki és tette világhírűvé a Tungsram márkanevet. A rendszerváltás után a róla elnevezett alapítvány által odaítélt „Aschner Lipót-díj" volt az első magyarországi menedzser elismerés, így az mint „Az év menedzsere-díj" került be a köztudatba. A 150 éve született üzletemberről Rojkó Annamária írt életrajzi könyvet, a szerzővel a MÚOSZ-ban találkozhatnak e héten csütörtökön.

Kultúra / 2022. Október 25. / 12:04

Megjelent Hidas Judit: Nem vagy többé az apám című regénye

A könyv főhőse, Eszter a rendszerváltás utáni évek reményekkel teli időszakában válik felnőtté. Viszonylagos jómódban él a családjának köszönhetően, mégsem találja helyét a világban. Szülei válása, a múlt öröksége rányomja bélyegét az életére, miközben egyedülálló anyaként valódi céljait keresi. Eszternek szembe kell néznie a családi titkokkal ahhoz, hogy tovább tudjon lépni – olvasható a könyv kiadói ajánlójában.