Címkék

Könyvajánló

Élet + forma / 2024. Július 15. / 10:13

„Modernizmus, őrület és az amerikai álom”

A fenti cím ne tévesszen meg senkit, nem egy új őrült kütyüről lesz szó Amerikából. Ez az alcíme Tom Weidlinger könyvének, amely az apjáról, Weidlinger Pálról (1914-1999) szól, aki 110 éve egy budapesti zsidó családban született. A kötet címe az, hogy Egy nyughatatlan magyar, pedig ez szebb lett volna: egy nyughatatlan zsidó…

Kultúra / 2024. Június 07. / 13:48

Könyvajánló – Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor (részlet)

A párhuzamos idősíkokon kibomló cselekményben a szerző az emlékezet működésének többféle modelljét is ábrázolja, hogy számot adjon főhőse önmagával folytatott viaskodásáról, miközben a 20. század magyar történelme és a korszak pezsgő jazzélete is átszövi a regényt.

Tudomány / 2024. Május 01. / 14:53

Már kapható Komoróczy Géza új könyve: Ékírás és assziriológia Magyarországon

Az ókori zsidóság életére is óriási hatást gyakorolt az Asszír Birodalom, amelynek hazai kutatásáról, az ékírásról, az asszirológia magyarországi tudománytörténetéről szól Komoróczy Géza professzor új könyve. A Kalligramnál megjelent kötet az ékiratok, elsősorban a Gilgames-eposz magyarországi befogadását – esetenként nemzeti célú kisajátítását –, a magyar önismeret változatait is elemzi.

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 09:58

Győri könyvbemutató: Fleischmann Izrael elképesztő kézirata

Különleges könyv bemutatóját tartották Pészah előtt Győrben a helyi zsidó hitközség szervezésében. Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban című könyvéről volt szó, a kötetről a rendezvényen Villányi Benjámin, a kiadvány szerkesztője beszélt. Fleischmann Izrael ritka írását Zima András történész egy korábbi kötetbemutatón „elképesztőnek” nevezte.

Közélet / 2024. Április 21. / 10:59

Könyvajánló – Pelle János: "Zsidókérdés" és magyar társadalom, 1938-1956

Pelle János könyvét olvasva azonnal eszembe jutott a Rumbach zsinagógában pénteken megnyílt, A szomszédaik voltak című kiállítás. A megnyitón Aleisa Fishman , a washingtoni Holokauszt Múzeum történésze azt mondta, a nácik arra jöttek rá, hogy az egyszerű embereknek nagyon egyszerű mondatokat kell a szájukba adni, és azonnal tömegesen gyűlölni fogják a zsidókat.

Tudomány / 2024. Április 19. / 15:52

Bolgár Dániel: Miért éppen a zsidók?

Bolgár Dániel történész a „Miért éppen a zsidók? - A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon" című művében amellett érvel merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A kötet bemutatója a Magvető Caféban lesz április 25-én, csütörtökön délután 6-tól. A könyvet a szerzőn kívül Balázs Gábor és Farkas Attila Márton mutatja be Pető Péter moderálásával.

Zsidó világ / 2024. Április 17. / 11:56

Megjelent Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem című könyve

– Sokszereplős kollektív emlékezetforrást (zuhatagot) vehetünk kézbe Nádas Pál roppant kutatómunkájának köszönhetően, amelyben több szálon és műfajban testesül meg a magyar és a magyar zsidó nép „kivirágzásának” és „kiszántásának” a „hosszú”, társadalmi-politikai rendszerekben bővelkedő 20. századot átfogó elbeszélése – olvasható a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent mű ajánlójában.

Kultúra / 2024. Március 05. / 17:42

Schein Gábor a Hideg krematóriumról: A halál nem esemény

– Számomra Debreczeni könyve újabb megjelenésének idején, e kétségek és a rémület közepette, még inkább azt bizonyítja, hogy szinte eszköztelenül állunk szemközt a jövővel, és semmi másunk nincs, mint a nyelvi reflexió képessége. És erre szert tenni is milyen nehéz – írja Schein Gábor a 444.hu portál JóBlogján Debreczeni József: Hideg krematórium című naplóregényéről.

Zsidó világ / 2024. Február 20. / 12:23

A Goldberger Alapítvány és a tatai zsidó temető

Mint beszámoltunk róla: a héten tartották a tatai zsidó temető történetéről és évszázados sírköveiről szóló, Legyen lelke Isten árnyékában című e-könyv bemutatóját Tatán. (A könyv ingyenesen innen letölthető.) A rendezvényen Kerti Katalin volt tatai polgármester a tatai és Tata környéki zsidó hagyományok felkutatására létrejött Goldberger Alapítvány tevékenységéről tartott előadást. Ennek szövegét közöljük az alábbiakban.

Zsidó világ / 2024. Február 06. / 09:55

Binjomin rabbi könyvajánlója: Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója)

– Szeretnék bemutatni egy különleges könyvet, melynek fő ereje abban rejlik, hogy jó tanácsokkal tud szolgálni a lehető legkülönfélébb élethelyzetben lévő emberek számára. Ez a könyv a Meszilát Jesárim (Egyenesek útmutatója), melyet Mose Cháim Luzzato rabbi írt a 18. században – írja Szántó-Várnagy Binjomin ortodox rabbi, az OR-ZSE rabbija.

Kultúra / 2024. Január 30. / 13:21

Hideg krematórium: új kiadásban Debreczeni József naplóregénye a Soáról

Az 1944-ben Auschwitzba hurcolt Debreczeni József költő-újságíró (1905-1978) naplóregénye, a Hideg krematórium 2024-ben tizenöt nyelven válik elérhetővé, hogy végre elfoglalhassa méltó helyét a holokausztirodalom nagy művei között. A magyar kiadást a Jelenkor Kiadó jelentette meg. A művet Karl Ove Knausgård norvég regényíró így jellemezte: „Egy szemtanú rendkívül erőteljes és mélységesen humánus beszámolója a táborok borzalmairól".

Tudomány / 2024. Január 02. / 14:26

Erős Ferenc emlékére jelenik meg A holokauszt nemzedékei című kötet

A Virág Teréz Traumakutató Csoport 2021. április 15-én rendezett, A holokauszt nemzedékei – Traumatizált generációk az interperszonális, szociális és kulturális térben című online konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza egy hamarosan megjelenő kötet az Animula Kiadó gondozásában. A mű szerkesztői: Bárdos Katalin, Heller Mária és Vörös Kata.