„Behangolták” a Rumbach zsinagógát: világszínvonalú a technika

2020. Október 01. / 16:44


„Behangolták” a Rumbach zsinagógát: világszínvonalú a technika

Szerző: Kácsor Zsolt

A felújított budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tegnap este tartották a hang- és fénytechnikai rendszer műszaki átadását és „finomhangolását”, amihez zenészek is segítséget nyújtottak: fellépett Szalóky Ági, Klein Judit, valamint Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Neumark Zoltán. A résztvevőket Kiss Henriett igazgató tájékoztatta, beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. 


Ez világszínvonalú hangzás – bólintott elismerően Neumark Zoltán zongoraművész, aki a nézőtérről, a süllyeszthető-kiemelhető bima előtt hallgatta Szalóky Ági és a Gryllus testvérek muzsikálását szerda este. A művészt azután szólítottam meg, hogy egy hangos „bravo” kiáltással nyugtázta az előadást, amivel kapcsolatban azt mondta: a tetszésnyilvánítás részint a Gryllus fivéreknek szól, akiket évtizedek óta hallgat nagy örömmel, másrészt a megújult zsinagóga hangtechnikájának. 

klein.jpgKlein Judit énekesnő

Azt hiszem, hogy ha rajta múlik, akkor eléggé gyorsan híre fog menni, hogy a pesti belváros rendezvényterem-kínálata új helyszínnel gazdagodott: Neumark Zoltán ugyanis még a szerda esti behangolás írt egy üzenetet ma a bécsi zsidó főkántornak arról, hogy a megújult Rumbachba el kell jönnie. S nem csak neki, hanem a hazai és nemzetközi zenei élet ismert fellépőinek, s persze a közönségnek is, a fény- és hangtechnika ugyanis valóban elképesztő teljesítményre képes. 

Valamit már lehetett sejteni ebből, amikor a különleges kisugárzású Klein Judit énekesnő fölment a színpadra, és elénekelte az Avinu Malkenu első taktusait: gyönyörűségesen zengett a hatalmas, csarnoknagyságú terem, erősen és tesesen szólt a hang, s szerencsére nem visszhangzott nagyon. Az énekesnőt később újra hallhattuk: Neumark Zoltán kíséretével a második emeleten azon a térben, ahol a leendő rendezvényszalont „énekelte be”.

A hangzásért nagyon megdolgoztak a szakemberek: mint Kiss Henriett elmondta, a kupolás térben korábban hat másodpercen át szólt egy hang, amit a technikai berendezéseknek, eszközöknek és szaktudásnak köszönhetően sikerült három másodpercre levinni. Megtudtuk tőle, hogy a zsinagógában több mint 140 hangszórót helyeztek el, ennek köszönhető, hogy mind a földszinten, mind a karzaton ugyanazt a hangzást fogja kapni a hallgató. Hab a tortán, hogy a kábelköteg-dzsungelt úgy rakták le, hogy nem látszik, vagyis a zsinagógai tér látványát a rendezvénytechnológiai eszközbázis nem rontja. Ráadásul szakrális, vallási események idejére, amikor a koncertekre való hang- és fénytechnika nem szükséges, az összes berendezés leszerelhető és eltüntethető, méghozzá a külön ide tervezett, mobil színpad elemeivel együtt. 

A rendezvényre ellátogatott  Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki azt mondta: különleges alkalom ez a mostani, hiszen a második világháború után hányattatott sorsú zsinagóga újjászületésének pillanatait éljük. Méltatta egyik elődje, Tordai Péter érdemeit abban, hogy a kétezres évek elején a Mazsihisz akkori vezetőjeként tárgyalt a zsinagógának a hitközséghez, a zsidósághoz való visszakerüléséről. Végül is ez vezetett oda, hogy – mint Heisler András fogalmazott – a hitközségnek a magyar kormány támogatásával sikerült eredeti pompájában helyreállítania az épületet az állam által biztosított 3,2 milliárd forintból. 

Címlapkép: Szentgyörgyi Ákos
Videó: Perjéssy Gábor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Brüsszel, ahol nem javallt zsidónak látszani…
Zsidó világ
„...Ezek azok az állatok, amiket ehettek...”