Álló tapssal ünnepeltük a 15. Újpesti Kántorkoncertet

2024. Szeptember 04. / 11:53


Álló tapssal ünnepeltük a 15. Újpesti Kántorkoncertet

Szeptember 1-jén, vasárnap került sor az Újpesti Kántorkoncertre. Az Újpesti Nagyzsinagógában megrendezésre kerülő nagyívű zenei eseménynek komoly hagyománya van. Nagyzenekaros kísérettel immár 15. alkalommal hallgathatjuk meg a kántorművészet hazai kiválóságait.

A koncert, ami hagyományosan az Újpesti Városnapok záróakkordja, idén a 26. Zsidó Kulturális Fesztivál előhangoló estje is volt. Ebben az évben egy különleges vendéget köszönthetett a hazai közönség, ugyanis a zsinagóga patinás falai között bemutatkozott a nemzetközi hírű izraeli kántor, Chaim Stern.

A 27 éves, magyar gyökerekkel rendelkező Stern a Müncheni Nagyzsinagóga kántora, és korábban hallhattuk már énekelni a Művészetek Palotájában a Bartók Tavasz komolyzenei műsorában is, amikor Ellie Jaffe vezénylete alatt több magyar és izraeli kántorral lépett színpadra.

Az Újpesti Nagyzsinagóga vasárnap zsúfolásig megtelt, az eseményt Szerdócz Ervin, a zsinagóga főrabbija nyitotta meg, aki megköszönte Székelyhidi Hajnalnak , az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem kántorszakért felelős oktatójának a szervezést, valamint az Újpesti Önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatását.

dr. Grósz Andor , a Mazsihisz elnöke köszöntötte a jelenlévőket, akik a nagy meleg ellenére ezt a programot választották.

kantorkoncert35.jpg

– Immár sok éve hagyománnyá vált egy ilyen magas színvonalú, óriási érdeklődésre számot tartó koncert megrendezése, amely megmozgatja nemcsak a zsidó közösségét, de a velünk együtt élő nem zsidó embereket is – méltatta az esemény jelentőségét a Mazsihisz-elnök, majd hozzátette, amellett, hogy ez a koncert a 26. Zsidó Kulturális ultFesztivál beharangozó eseménye, azonkívül a magyarországi holokauszt 80. emlékévének egyik kiemelkedő és méltó zenei megemlékező rendezvénye is. – Emlékeznünk kell arra, hogy mekkora veszteség érte Magyarországot és az egész világot 80 évvel ezelőtt.

"A zsidó közösség a múltban nem csupán nagy számban volt jelen Újpest életében, de segítette a város felvirágoztatását, pótolhatatlan módon gazdagította történelmét és kultúráját."

dr. Grósz Andor beszédében kiemelte, hogy a zsidóság nyitott a világ felé, így a koncerten a hagyományos zsidó dallamokon túl elhangzanak majd örökzöld klasszikusok is. Hangsúlyozta, hogy ma Újpesten aktív zsidó közösség működik. A körzet vezetősége számos programmal gazdagítja és építi a budapesti zsidóság vallási, közösségi és kulturális életét.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy a holokauszt pusztítása mellett meg kell emlékeznünk az október 7-ei eseményekről is, hogy gondolataink, imáink Izrael egész országát és a zsidó népet erősíthessék.

– Amellett, hogy e koncerttel méltó módon emlékezünk meg a soában a zsidóságot ért pusztításról, előre kell néznünk. Erős hittel és lélekkel megpróbáljuk folytatni mindazt, amit elődeink az elmúlt százötven évben megtettek ebben az országban.

"Mi lenne jobb hely ennek elősegítésére, mint az Isten háza, ahol egy korszakokon átívelő zenei élmény erősít meg bennünket hitünkben és összetartozásunkban."

A koncerten ott volt Varjú László országgyűlési képviselő, aki Facebookos beszámolójában kifejtette:

„Az ilyen rendezvények emlékeztetnek minket arra, hogy a zene valóban univerzális nyelv, amely képes összekötni az embereket, függetlenül attól, hogy honnan származnak vagy milyen hátterűek.”

Rövid köszöntőbeszédet mondott Bedő Kata , Újpest alpolgármestere, valamint Balázs Gábor , az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektora. A koncerten jelen volt Deutsch Péter rabbi és Memon Katalin , a WISO Hungary Egyesület elnöke, az Újpest-Rákospalota körzet küldötte is.

kantorkoncert29.jpg

Az előadók tekintetében immár nemzetközivé vált koncert széles társadalmi réteget mozgatott meg. A kiváló zenekar Török Levente karmester vezetésével a nyári meleg ellenére erőn felül és a zene iránti alázattal kísérte a fellépőket.

kantorkoncert20.jpg

A koncerten Szerdócz főrabbi tartalmas konferálása színesítette az estet, aminek köszönhetően megismerhettük az elhangzó dalok hátterét és eredetét.

kantorkoncert39.jpg

Az idei koncert különlegessége a repertoár összeállítása volt. Az első felvonásban megismerhettük a neológ dallamvilág gyöngyszemeit, igazi kántori kiállásokat hallhattunk, és elmerülhettünk a zsidó liturgikus zene szépségeiben. A második részben olyan népszerű dalokat hallhattunk, mint a Keresztapa filmzenéje, Jean Valjean imája a Nyomorultak című musicalből, M.Lacalle Amapola dala, vagy a jiddis Momele.

kantorkoncert25.jpg

Elsőként Fekete László , a Dohány utcai Zsinagóga főkántora énekelte el a Kél molé ráhámim imát, amit mindenki méltóságteljes csendben, állva hallgatott végig. A jubileumi kántorkoncert igazán méltó keretet adott a felcsendülő gyönyörű és szívhez szóló zsidó imáknak, amik a program első felében hangzottak el.

Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora ikonikus szereplője a kántorkoncertnek a kezdetek óta. Hangjából árad a zene szeretete, páratlan módon közvetíti számunkra az ima erejét. A koncerten megmutatkozott játékos professzionalizmusa is, amikor előadta a Yidl, MItl, Fidl dalt a program második részében.

kantorkoncert03.jpg

Zucker Immánuel , a Bethlen téri zsinagóga főkántora érzékeny, művészi módon szólaltatta meg az ismert dalokat, megcsillantva a kántorság igazi esszenciáját.  A Rosenblatt féle Tal a pészáh első napján elhangzó imarészt idézi fel, amelyben a harmatért imádkozunk. Az eső ebben az időszakban már nem volt áldásos Izrael földjén – és Újpesten is milyen jól jött volna.

kantorkoncert24.jpg

Raáb Gábor előadásmódja elkápráztatta a közönséget, akik hatalmas tapssal jutalmazták a felcsendülő dalokat. A dalok során megmutatkozott, hogy Gábor otthonosan mozog nem csak a liturgikus énekek, de a klasszikus zenei világban is. A Bring him home megindító módon csengett össze a jelenlegi izraeli helyzettel, ahol még mindig sokan várják haza szeretteiket az október 7. embertelen szörnyűségei után.

kantorkoncert02.jpg

Chaim Stern autentikus előadásában gyönyörűen szólaltak meg a héber és jiddis dalok, karizmatikus színpadi jelenlétének köszönhetően pedig kitűnően megtalálta a hangot a közönséggel, akik együtt dúdolták vele a dalokat.

A kántorok közösen énekelték el a Mi Shebeirach imát az izraeli hadsereg katonáiért. Zárószámként felcsendült az Ose Shalom, majd a fellépőket álló tapssal jutalmazta a közönség.

A jubileumi kántorkoncert minden várakozást felülmúlóan fantasztikusan sikerült. 

Zucker-Kertész Lilla beszámolója

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„Ne egyél semmi utálatosat!”
2024. Augusztus 29. / 09:38

„Ne egyél semmi utálatosat!”

Zsidó világ
A NÜB nyári szünetet tart, de telefonon elérhető