A fáradhatatlan versvándor idén is Radnóti Miklós nyomában

2024. Február 15. / 14:15


A fáradhatatlan versvándor idén is Radnóti Miklós nyomában

Van olyan hét, amikor összesen 800 diák előtt szaval Radnóti verseket Tóth Péter Lóránt versvándor, aki küldetésének érzi, hogy a szeretett szülőhazájában ártatlanul meggyilkolt nagy magyar költő alakját minél többekhez vigye közelebb. Nem adja föl a reményt, hogy Radnóti Miklós szívszorító sorsából tanulhat az utókor. 

Egy kis adalék arról, hogy hogyan telik Tóth Péter Lóránt egy-egy napja: „A Holokauszt 80 jegyében Fonyódon, ma pedig három győri iskolában (Radnóti, Kazinczy, Págisz), összesen 480 diákkal  és pedagógussal közösen megnéztük a 2019-es Bor-Abda utamról készített, Radnóti nyomában című dokumentumfilmet. A hatvan perc elejétől a végéig együtt utazik ez a sok fiatalember a költő nyomában. A filmvetítések végén általános döbbenet, csend a teremben. A találkozók az MMA segítségével valósultak meg. További találkozók várhatók".

Az ilyen fellépéseknek, filmvetítéseknek köszönhetően az elmúlt években több tízezer diák tanult nem tanórai keretek között arról, hogy mit jelentett a vészkorszak rettenete egy olyan nagy magyar költő számára, aki katolikus volt ugyan, de akinek zsidó származása miatt kellett meghalnia.

er.jpgTöbb százan a tavalyi Radnóti-emlékmeneten Győr és Abda között

A versvándortól megtudtuk, hogy idén, a holokauszt 80. évfordulójának szentelt emlékévben is igen sűrű lesz a programja. Április 17-én szervezik meg a II. Radnóti Emléksétát Hatvanban, ahol a helyi cukorgyárban Radnóti második munkaszolgálatát töltötte. Ott lesznek a helyi Bajza József Gimnázium tanulói és más diákok is. 

A versvándor Szegeden október 2-án szintén Emléksétát szervez, továbbá dolgozik az V. Radnóti Emlékmenet szervezésén is, amelynek immár hagyományos útvonala a Győr és Abda közötti táv: az emlékezők a költő az utolsó útját járják végig az abdai gyilkosság helyszínéig. Mint Tóth Péter Lóránt elmondta: tavaly, a IV. Radnóti Emlékmeneten mintegy 400-an vettek részt, s nemcsak helyiek, hanem voltak ott emlékezők az ország túlsó végéből, Kisvárdáról és Békéscsabáról, Sárospatakról is. 

FB_IMG_1695060311507.jpgRónai Katalin Prágából utazott az emlékmenetre, neki köszönhetően cseh nyelven is felhangzottak a költő sorai

Az idei emlékmenetre az a terv, hogy minden határon túli, egykori magyar területről legyenek ott iskolások. Erre a rendezvényre Tóth Péter Lóránt nem akármilyen módon érkezik: a szerbiai Cservenka városából indul útnak gyalog Radnóti és munkaszolgálatos társai útvonalán, hogy egy hét gyalogmenet után Győrben az emlékmenet élére álljon, majd az abdai emlékműnél szavaljon. (A cservenkai téglagyár területén 1944. október 7-8-án az SS tagjai ezer munkaszolgálatost lőttek bele a meszesgödrökbe.) 

A Radnóti Emlékmenetek főszervezője és motorja – a versvándoron kívül – Szabó Zsolt, Abda község polgármestere, és Pintér Ildikó, a győri Kazinczy Gimnázium tanárnője.

FB_IMG_1695066652775.jpgBalra a versvándor, jobbra Szabó Zsolt, Abda község polgármestere

Mint Tóth Péter Lóránttól megtudtuk: nemcsak Magyarországon, de külföldön is fellép a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” című Radnóti-műsorával, a tervek szerint a Kárpát-medence országain kívül Berlinben, Krakkóban és Luxemburgban is hallhatja és láthatja a közönség. Pódiumműsorából vajdasági zenészek segítségével hangjáték készült, melynek megjelenése áprilisban várható.

2019-es Bortól Abdáig tartó gyalogútjáról készült útileírása (amelyben párhuzamosan követi és mutatja be a 80 évvel ezelőtti „erőltetett menet” történetét) az idei év könyvújdonsága lesz.

Zsidó szokás szerint erre nem is mondhatunk mást, mint azt: nagy skajach!

Címlapkép: A győri Melloco-szobornál Tóth Péter Lóránt, a koszorút elhelyezi Rigó Balázs, Tata alpolgármestere. Fotók: SZABÓ BÉLA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hercz Dániel rabbi a mózesi idea lényegéről
Zsidó világ
A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv
2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv